10 tips om overlast door (hout)rook te voorkomen

15 jun 2018
Het gebruik van open haarden, inzethaarden en kachels neemt de laatste jaren enorm toe. En met de zomer voor de deur draaien ook de houtkorven en barbecues weer overuren. Misschien heeft u er nog nooit bij stil gestaan, maar de rook die ontstaat door het stoken kan voor veel overlast zorgen. Uw buren of andere omwonenden kunnen bijvoorbeeld last krijgen van geurhinder of zelfs gezondheidsklachten.

Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen behoren tot de gevoeligste groepen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door blootstelling aan houtrook, ook bij kleine hoeveelheden.

Daarom hierbij 10 tips om overlast te voorkomen:

  1. Let er bij de aankoop van een kachel op dat deze in verhouding is tot de ruimte die u wilt verwarmen.
  2. Zorg voor een goede schoorsteen of rookkanaal afgestemd op uw haard of kachel.
  3. Laat minstens 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend bedrijf.
  4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
  5. Stook alleen droog, onbehandeld hout.
  6. Stook niet bij windstil of mistig weer.
  7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
  8. Zorg voor volledige luchttoevoer.
  9. Controleer regelmatig of u goed stookt.
  10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Heeft u toch overlast? Probeer er dan eerst samen met degene die stookt aan uit te komen. Vaak helpt een goed gesprek en een paar eenvoudige afspraken al enorm tegen overlast.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op:

www.rivm.nl