14 en 15 september 2019: Open Monumentendag

14 september 2019 t/m 15 september 2019
Gemeente Drimmelen

De drieëndertigste Open Monumentendag, in het weekend van 14 en 15 september, heeft als landelijk thema “PLEKKEN VAN PLEZIER”.

Wat is de Open Monumentendag

De Open Monumentendag werd in 1986 opgericht en is een instrument om meer mensen intensiever in contact te brengen met hun historische gebouwde omgeving en zo de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten.
Op de Open Monumentendag staan duizenden monumenten een dag lang gratis open voor publiek. De opengestelde monumenten zijn vaak ook het toneel van speciale activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten en rondleidingen.

De Open Monumentendag vindt altijd plaats in het tweede weekend van september. Gemeenten zijn vrij om te kiezen of ze de Open Monumentendag op zaterdag, zondag, of het hele weekend organiseren.
De deuren van ons culturele erfgoed moeten ontsloten worden, om zo het draagvlak voor de monumentenzorg te vergroten. De Open Monumentendag is daar een zeer geschikt moment voor.

In onze gemeente is in de diverse dorpskernen een aantal monumenten opengesteld, waar gedurende de dag diverse activiteiten plaatsvinden.

Introductie op het thema “PLEKKEN VAN PLEZIER”.

Open Monumentendag heeft voor 2019 als thema “Plekken van Plezier” gekozen, en laat het publiek daarmee ontdekken waar mensen voor hun plezier en met plezier naar toe gingen en gaan.
Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub, of een hotel is, het wemelt in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd.

Er zijn 5 hoofdgroepen van monumenten samengesteld:

 • De podiumkunsten
 • De museale kunsten
 • Sport en spel
 • Horeca
 • Recreatie

Tijdens deze dagen worden niet alleen de monumenten opengesteld, maar ze zullen ook het podium vormen van diverse vormen van levende kunsten zoals zang, dans, muziek en theater. Het belooft dan ook een levendige Open Monumentendag te worden, die de zintuigen op alle mogelijke manieren zal prikkelen: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken, opsnuiven van de buitenlucht in monumentaal groen.
Erfgoed is van ons allemaal en dat vieren we dit weekend.
Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Voor meer algemene informatie over de landelijke Monumentendag kunt u terecht op de internetsite www.openmonumentendag.nl.

Onderstaand de programma’s van de diverse dorpskernen op zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019.

Zaterdag 14 september 2019


Hooge Zwaluwe

 • PROTESTANTSE KERK: (open vanaf 11.00 uur)
  De kerk is geopend vanaf 11.00 uur, er zijn exposities van fotografie, kunst en bloemen.
  Ook is de toren te beklimmen, het orgel wordt bespeeld en er is koffie en thee.
   
 • VOORMALIG RAADHUIS: (open vanaf 11.00 uur)
  Het oude raadhuis wordt verbouwd tot boetiekhotel. U kunt op zaterdag vanaf 11.00 uur de vorderingen bekijken en meer over de plannen horen.
   
 • MOLEN ZELDENRUST: (open van 11.00 – 17.00 uur)
  De molen is vanaf 11.00 uur geopend voor bezichtigen onder begeleiding.
  De activiteiten voor deze dag rond de molen zijn verdeeld in plekken van plezier en starten vanaf 13.00 uur.

  - Muziek Plezier
  - Rad van Plezier
  - Eet Plezier
  - Touwtje trek Plezier
  - Sminck Plezier
  - Speel Plezier
  - Molen bezoek Plezier
  - Dans Plezier
   
 • RESTAURANT ONZE KERK
  Zaterdag regulier geopend en zoals het gehele jaar een plek van plezier met diepgang. Ook deze dagen bent u meer dan welkom om te bezichtigen, te genieten van orgel muziek en warme gastvrijheid.

Terheijden

 • MOLEN “DE AREND”:
  Molen “de Arend” is geopend van 10.00 -15.00 uur.

Drimmelen

 • PROTESTANTSE KERK Herengracht 28 te Drimmelen: (open van 10.00 – 17.00 uur)
  De Protestantskerk is op zaterdag 14 september geopend van 10.00-17.00 uur.

Zondag 15 september 2019


Hooge Zwaluwe

 • RESTAURANT ONZE KERK     
  Zondag regulier geopend en zoals het gehele jaar een plek van plezier met diepgang. Ook deze dagen bent u meer dan welkom om te bezichtigen, te genieten van orgel muziek en warme gastvrijheid.

Zondagmiddag 14.30 uur : Gratis Popkoor Matinée met Conforza uit Hank.

Wees welkom om te komen genieten.