Actie: Boom zoekt grond

10 mei 2021

Met het oog op de Nationale Boomfeestdag 2021, dit jaar verplaatst naar 10 november, organiseert de gemeente Drimmelen samen met Platform Kiemkracht de actie: ‘Boom zoekt grond’. Deze actie bestaat uit twee delen: inwoners kunnen locaties in de openbare ruimte voordragen waar zij een boom wensen én/of zij kunnen een boom met 50% korting bestellen voor in hun eigen tuin. Aanmelden kan tot 1 juli 2021.

Actie

Om nieuwe locaties voor (de voor deze actie geselecteerde) bomen in de gemeente te vinden, zetten de gemeente Drimmelen en Platform Kiemkracht nu de actie ‘Boom zoekt grond’ op twee manieren uit:

Een plaats in de openbare ruimte voordragen

Het ene deel van de actie bestaat uit het voordragen van plaatsen in de openbare ruimte, waar de inwoners graag een nieuwe boom zien. Door een foto in te sturen van de gewenste locatie binnen de gemeente Drimmelen kan die plek genomineerd worden.

Voorwaarden en aanmelden
Wie een mooie plek heeft gevonden in de openbare ruimte kan die locatie met foto tot 1 juli 2021 voordragen. Bij het kiezen van een locatie moet wel rekening worden gehouden dat een boom daar voldoende ruimte heeft om, zowel boven als onder de grond, volwaardig uit te kunnen groeien. Na 1 juli bekijkt de gemeente samen met Kiemkracht alle aanmeldingen en worden in fases, waar mogelijk, passende nieuwe bomen geplant op de voorgedragen openbare locaties.

Met dit formulier kunt u een plaats in de openbare ruimte van de gemeente Drimmelen voordragen.

Boom in eigen tuin

Daarnaast kunnen inwoners ook één boom per huishouden met 50% korting bestellen, om te plaatsen in hun eigen tuin. De gemeente legt de andere helft van het aankoopbedrag bij. De voorkeur wordt gegeven aan gronden die vanaf de openbare ruimte zichtbaar zijn, zoals voor- en zijtuinen. Dit om het groene karakter van de gemeente verder te versterken. Maar ook inwoners met een achtertuin of privéweide kunnen zich aanmelden, want elke locatie voor een extra boom is van harte welkom!

Er is de keuze uit een breed assortiment aan bomen. Denk daarbij aan: appelboom, wilg, witte moerbei, perenboom, notenboom, winterlinde en nog veel meer. Maar denk bij het bepalen van uw keuze wel goed na over welke boom er in uw tuin past.

Bekijk hier het volledige overzicht van de opties met de specificaties en het bedrag aan eigen bijdrage:

Voorwaarden en aanmelden
Inwoners van de gemeente die dat graag willen, kunnen per huishouden één boom uit de keuzelijst bestellen voor op hun privégrond. Hiervoor kunnen zij zich tot 1 juli 2021 aanmelden. Hier hoort een eigen bijdrage van 50% van de originele prijs bij. Bij de aanmelding moet een foto aangeleverd worden, waarop de gewenste locatie voor de boom te zien is. Op die locatie moet de boom namelijk wel voldoende groeiruimte hebben. De bomen hebben op het moment van aankoop een plantmaat van 10 tot 12 centimeter. Op 1 meter hoogte heeft de boom dan een stamomtrek van 10 tot 12 centimeter. Hoe groot de bomen uiteindelijk worden hangt af van de soort. Die informatie is te vinden bij het overzicht van de bomen op de website van de gemeente.

De gemeente regelt de aankoop van de bestelde bomen. De eigenaar van de grond zorgt zelf voor het ophalen en planten van de betreffende boom. In totaal stelt de gemeente maximaal 200 bomen voor dit deel van de actie beschikbaar. Hierbij geldt: op = op.

Aanmelden voor de actie 'boom zoekt grond: eigen tuin/perceel'

Levering

Na 1 juli bestelt de gemeente de bomen bij een lokale boomkweker. Daarna krijgen de aanmelders verdere richtlijnen, de factuur die vooraf voldaan moet worden en plantinstructies. Vanaf woensdag 10 november 2021 (Nationale boomfeestdag 2021) tot uiterlijk 31 januari 2022 kunnen de bomen opgehaald en geplant worden, zodat ze in de lente van 2022 mooi in bloei staan! De gemeente ontvangt ook graag foto’s van het eindresultaat.

Vragen?

Heeft u vragen over deze actie? Neem dan contact op met de heer J. Mandemakers via het algemene telefoonnummer 140162 (zonder kengetal).