Omdat het restafval grotendeels bestaat uit groente-, fruit en tuinafval en etensresten (GFT+E afval) en incontinentie afval, richt de campagne zich dan ook op het scheiden en verminderen van deze twee afvalstromen.
Wat moet waarin?
Wilt u weten hoe u uw afval beter kunt scheiden? En wat in welke bak of zak moet? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl
Lees hieronder verder wat de campagne inhoudt.

GFT+E afval is een goede basis voor compost. Compost is een belangrijke grondstof voor de bodem zodat bloemen, bomen en planten kunnen groeien bijvoorbeeld. Er wordt helaas nog veel GFT+E afval weggegooid bij het restafval. Restafval wordt nagescheiden of verbrand. Bij dit proces gaan er helaas belangrijke grondstoffen verloren en kan er geen compost van worden gemaakt. Daarom is het belangrijk dat het GFT+E afval gescheiden wordt.
Gratis keukenbakje
Om het scheiden gemakkelijker te maken konden inwoners die interesse hadden in juli 2022 een gratis geventileerd keukenbakje krijgen. Het keukenbakje helpt inwoners om het afval gemakkelijk apart te houden en vervolgens weg te gooien in de groene bak (of ondergrondse container). Zo kan het GFT+E afval worden verwerkt tot compost.
Zakjes
In de geventileerde keukenbakjes gaan speciale zakjes, die biologisch afbreekbaar zijn. U kunt dus het afval met zakje en al gemakkelijk weggooien in de groene bak (of ondergrondse container). Die zakjes zijn over het algemeen verkrijgbaar bij diverse winkels zoals supermarkten en huishoudelijke winkels. Ook zijn de zakjes verkrijgbaar via diverse webshops. Zoek dan op ‘composteerbare afvalzakken’.
Workshop
In oktober 2021 hadden de eerste inwoners al de primeur. Om inwoners kennis te laten maken met het scheiden van GFT+E afval hebben we de campagne afgetrapt met een Bak Bewust bakworkshop. Na afloop van de workshop mochten de eerste inwoners een keukenbakje mee naar huis nemen. Lees meer over de workshop: https://drimmelen.nl/bak-bewust
In samenwerking met verloskundige praktijk De Moriaen hebben we wasbare luiers meer onder de aandacht gebracht. Het taboe op wasbare luiers is verleden tijd. Want gelukkig zijn wasbare luiers al lang geen katoenen lappen meer! Maar mooie praktische katoenen of bamboe broekjes. Dit onderwerp wordt dan ook standaard meegenomen in intakegesprekken en ouders krijgen standaard informatie over wasbare luiers.
Bent u benieuwd naar de voordelen van wasbare luiers? Lees dan verder op https://drimmelen.nl/luiers