Burgemeester sluit drugspanden in Lage Zwaluwe

23 jan 2019
Op 10 oktober 2018 heeft de politie in een bedrijfsloods in Lage Zwaluwe een zwaar vervuild drugslaboratorium aangetroffen. Op hetzelfde perceel hebben zij ook een ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen. Na de ontdekking heeft de politie enkele dagen nodig gehad om het laboratorium te ontmantelen en werd 30.000 liter drugsafval afgevoerd.

Sluiting

Vandaag op 23 januari 2019 heeft burgemeester Gert de Kok de loods waar het drugslaboratorium zich bevond, gesloten voor de duur van 12 maanden. Het chalet met de ondergrondse hennepkwekerij is gesloten voor de duur van 3 maanden.

Onderzoek

De gemeente sluit drugspanden nu pas omdat de gemeente eerst zorgvuldig onderzoeken moest laten uitvoeren om de zwaar vervuilde loods voor een langere tijd veilig te kunnen sluiten. Deze onderzoeken bestonden uit milieuonderzoek van bodem, water en lucht. Verder heeft een externe constructeur de bouwkundige constructie van de loods ge├»nspecteerd op eventuele inwerking van chemicali├źn. De rapporten met uitkomsten van deze onderzoeken hebben enige tijd op zich laten wachten.

Politierapport

Ook de politie kwam pas laat met haar rapport dat er daadwerkelijk drugs zijn aangetroffen in het pand. Deze constatering was in 2018 nog nodig om een pand te kunnen sluiten. Inmiddels is deze wetgeving verruimd.