Campagne tegen plasticsoep in de oceaan: ‘Hier begint de zee’

13 dec 2021
Tegel Hier begint de zee
Met het plaatsen van de eerste tegel met ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ erop, start een campagne die mensen er bewust van maakt dat een gedeelte van wat je in het riool gooit, uiteindelijk in de zee terecht komt. Het is een initiatief van de Rotary Geertruidenberg. Voorzitter Ron van Dinteren plaatste donderdagmiddag samen met waterwethouder Jan-Willem Stoop de eerste tegel in Drimmelen. In totaal liggen er straks 30 antiplasticsoeptegels in de dorpen van Drimmelen.

Europees project

Met de campagne ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ brengen Rotaryclubs onder de aandacht dat elke plek in de bebouwde kom het begin van de zee is als het om vervuiling gaat. Voorzitter Ron van Dinteren: “Een van onze leden kwam met het plan voor onze club om dit ook in deze regio te doen. Er worden dan wel allerlei acties bedacht om onze zeeën schoon te maken maar we moeten natuurlijk bij het begin beginnen, namelijk niets op de grond of in het putje te gooien, zodat er ook niets via het riool of op een andere manier naar de zee kan stromen.”

Niet in het putje

Wethouder Stoop is blij met de actie van de Rotary: “Afval dat op straat belandt, komt via putten in het riool. Het flesje, het chipszakje, de koffiebeker, het lege frietbakje, sigarettenpeuken, het waait sloten en watergangen in. En zo komt een deel van het zwerfvuil via onze rivieren het uiteindelijk terecht in zee. Dan is het een onderdeel van de wereldwijde vervuiling: de plasticsoep. En je kunt dat eenvoudig voorkomen door afval niet op straat, niet in het putje, maar in de afvalbak te gooien. De zee begint dus niet pas aan het strand, maar hier, vlak bij huis.”

Stoeptegel voor de deur?

Rotaryclub Geertruidenberg wil deze actie ook graag toegankelijk maken voor eenieder die zich de
beelden van de plasticsoep aantrekt en iets wil doen aan bewustwording. Wil jij met je bedrijf of buurt ook graag deze stoeptegel voor de deur? Neem dan contact op met Peter Verschuren via
peterverschuren1972@outlook.com of Nick Simonis via nick@simonis.nu.