Carnavalsplatform Drimmelen neemt (voorlopig) besluit: de vaste buitenactiviteiten kunnen in 2021 helaas niet doorgaan

6 okt 2020
Het in 2019 opgerichte Carnavalsplatform Drimmelen heeft met pijn in het hart een zeer lastig besluit moeten nemen over carnaval 2021. Na het afwegen van de risico’s en de opties heeft het platform met de kennis van nu besloten dat het vanwege het coronavirus niet verantwoord is om de vaste buitenactiviteiten, zoals optochten en verbranding van de carnavalspoppen in 2021 door te laten gaan. Duidelijkheid hierover was op dit moment nodig, omdat de voorbereidingen voor deze activiteiten anders al getroffen moesten worden. Het platform houdt de ontwikkelingen uiteraard wel in de gaten en neemt die ter bespreking mee in de volgende vergadering.

Carnavalsplatform Drimmelen: “We begrijpen dat dit voor de vele fanatieke carnavalsstichtingen, carnavalsverenigingen en carnavalsvierders in onze gemeente ontzettend jammer is. Tevens is dit ook een teleurstellend vooruitzicht voor onze horecaondernemers. Zij worden hierdoor ook hard geraakt in hun portemonnee. Maar het besluit moest met het verstand worden genomen en we kunnen simpelweg de risico’s niet nemen.”

Een bittere pil

Carnaval (en al wat daar bij hoort) is een van de vele vaste culturele activiteiten die ontregeld wordt door het COVID-19 virus. Voor veel mensen is het een bittere pil dat carnaval in 2021 niet door kan gaan zoals ze gewend zijn. Begin september hebben de carnavalsorganisaties al onderling overleg gehad om mogelijkheden te bedenken om carnaval op een verantwoorde manier te organiseren. Op 28 september is het Carnavalsplatform als geheel samengekomen om de persconferentie van die dag te beluisteren. Daarna volgde overleg over de mogelijkheid om met carnaval de vaste buitenactiviteiten door te laten gaan.

Coronavirus/COVID-19

Gezien de huidige voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zag het platform die mogelijkheid op dit moment niet. Het platform, bestaande uit de gemeente en de organiserende verenigingen/stichtingen, heeft besloten om geen risico’s te kunnen nemen en haar gezond verstand te gebruiken. Dit wil zeggen dat er komend jaar geen carnavalsoptochten, lampionoptochten, popverbrandingen en overige buitenactiviteiten kunnen plaatsvinden. Indien er een versoepeling komt van de geldende maatregelen per 1 december 2020, zijn er mogelijk nog wel verruimingen voor enkele activiteiten. Het platform heeft haar volgend overleg gepland op maandag 23 november en zal de situatie dan opnieuw bekijken.

Alternatieve programma’s

Het platform wil wel graag in samenspraak met de horecaondernemers kijken naar alternatieve programma’s, zoals de bekendmaking van prins carnaval, sauwelen, benoemingen/huldigingen en kindercarnaval. Op deze manier kunnen ook die te organiseren activiteiten in kaart worden gebracht en worden afgestemd.

Achtergrond Carnavalsplatform Drimmelen

Op initiatief van de organiserende carnavalsverenigingen en –stichtingen in de gemeente Drimmelen is in 2019 een gemeente breed platform voor carnaval opgericht. In het Carnavalsplatform Drimmelen zijn namens de gemeente: de burgemeester, wethouder en beleidsmedewerkers vertegenwoordigd en vanuit de stichtingen/verenigingen: de voorzitters van C.S. de Biesboschrakkers, CS De Erpelrooiers, CS De Mayenèrs, T.C.V. De Schraansers en C.V. de Zwallekers.

Behoefte aan gezamenlijk overleg

Er was behoefte om gezamenlijk de carnavalsactiviteiten te bespreken met de gemeente Drimmelen. Het afgelopen carnaval heeft het platform hier onder meer de vruchten van geplukt. De weersomstandigheden en –voorspellingen waren in 2020 zeer slecht, o.a. met harde windstoten, waardoor onderlinge samenwerking en het uitwisselen van gegevens noodzakelijk was. Mede hierdoor konden optochten doorgaan en/of worden verplaatst naar een later tijdstip of een andere dag. Met daarbij eventuele aanpassingen van de verleende vergunningen. Dat gezamenlijk overleg heeft ook nu met het coronavirus haar toegevoegde waarde al bewezen.