Controle spookbewoning in gemeente Drimmelen: “We blijven waakzaam”

15 sep 2021
Dinsdag 14 september is een actie uitgevoerd om spookbewoning in de gemeente Drimmelen in kaart te brengen in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Bij spookbewoning staat de woning ‘op papier’ leeg, maar wordt deze in de praktijk wel bewoond. In totaal zijn 65 adressen gecontroleerd door politie en handhavers.

Resultaten van de actiedag

De actie was een samenwerking van de politie en de gemeente en werd gecoördineerd vanuit het Baronie Interventieteam (BIT). Van de 65 onderzochte panden waren enkele panden hermetisch afgesloten. Deze worden onderzocht vanwege mogelijk ondermijnende activiteiten. Verder bleken in sommige woningen dat de bewoners niet of niet correct ingeschreven waren in het gemeentelijke Basis Register Persoonsgegevens (BRP).

Signaal

Burgemeester Gert de Kok: “Ik ben tevreden dat we tot nu toe geen ongewenste situaties hebben aangetroffen en toch een flink aantal adressen hebben onderzocht. Ik wacht met een eindconclusie nog tot het nadere onderzoek naar een aantal panden is afgerond. We geven met deze gezamenlijke actie het signaal af dat we waakzaam zijn en blijven. Ik roep onze inwoners en ondernemers op dat ook te zijn en mogelijke misstanden te melden.“

Waarom controleren op spookbewoning

Bij spookbewoning wordt de woning in sommige gevallen gebruikt voor criminele activiteiten, zoals de opslag van gestolen goederen, drugs, geld, wapens. Daarnaast worden onder andere arbeidsmigranten vaak misleid en uitgebuit door hen te huisvesten in dit soort panden. Spookbewoning kan zorgen voor overlast, onveiligheid en onrust in de omgeving.

BIT: Samen voor een veilige leefomgeving

De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert werken in deze acties samen binnen het Baronie Interventieteam (BIT). Hierbij sluiten ook andere overheidspartners aan zoals politie, de Douane en de Belastingdienst. De partners werken samen in Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland-verband. Dit jaar vonden en vinden er in de Baronie vaker integrale controles plaats. Zo treden overheden samen op tegen georganiseerde criminaliteit en ondersteunen ze verhuurders van panden bij het versterken van hun weerbaarheid.

Melden helpt!

Vermoedens van criminele activiteiten of opvallende zaken kunnen worden gemeld bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.