Corona in de winter: gemeente werkt mee aan grotere terrassen en overkappingen

23 sep 2020

De gemeente Drimmelen wil het voor de horeca ook in de winter mogelijk maken met grotere terrassen te werken zodat de horeca meer ruimte heeft. Ook wil de gemeente onder voorwaarden meewerken aan het plaatsen van overkappingen op terrassen. Dit voorjaar besloot het college dat horecaondernemers hun terrassen mogen vergroten om de ondernemers extra mogelijkheden te geven om op te starten na de lockdown. Het college verlengt deze maatregel in elk geval tot 1 februari 2021. Wel moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van verscherping van maatregelen als het belang van de volksgezondheid daar om vraagt.

“Ruimte buiten goed benutten”

“We gaan richting winter en veel horecaondernemers overwegen hun terrassen te overdekken,” constateert wethouder Lieke Schuitmaker van economische zaken. “Gelet op de besmettingsrisico’s en de recente opflakkering van het virus willen we juist dat ondernemers de ruimte buiten goed benutten. Bovendien wordt het voor onze inwoners en andere horecabezoekers dan ook zo makkelijk mogelijk gemaakt om anderhalve meter afstand te houden en toch te kunnen genieten van een hapje of een drankje. We denken daarom ook nu graag mee. Iedere ondernemer die iets wil met zijn terras en overkapping moet wel contact zoeken met de gemeente, dan zoeken we samen naar de beste oplossing.”

Aan drie zijden open

Het overkappen van terrassen kan op verschillende manieren, maar moet wel veilig gebeuren voor klanten, personeel, passanten en omwonenden. De horecaondernemer die zijn terras tijdelijk wil overkappen moet dat eerst overleggen met de gemeente. Als ze veilig kunnen worden geplaatst geldt de voorwaarde dat drie zijden geheel open blijven, om de besmettingskans met het coronavirus zo klein mogelijk te houden.

‘Pardon’

In principe geldt al snel een vergunningplicht, ook voor het tijdelijk plaatsen van een terrasoverkapping. Gelet op de coronamaatregelen heeft het college besloten om tijdelijke terrasoverkappingen eveneens onder ‘het pardon’ van de terrasuitbreidingen te brengen, waardoor die vergunning niet nodig is. De voorwaarden voor het vergroten vindt u op de pagina 'Voorwaarden tijdelijke mogelijkheid uitbreiding terrassen horeca'.