De Biesbosch aangemeld als ‘Mooiste plekje’ voor het Songfestival

28 dec 2020
Begin december deed het Eurovisie Songfestival een oproep om de mooiste plekjes uit Nederland in te sturen, om daar de introductiefilmpjes van de 41 deelnemers tijdens de uitzending mee vorm te geven. Toen de gemeente Drimmelen hoorde van die zoektocht wisten ze direct: daar mag De Biesbosch niet in ontbreken. Het unieke en oer-Nederlandse natuurgebied, dat deels bij Drimmelen hoort, is namelijk niet alleen mooi, maar symboliseert de diversiteit van het Eurovisie Songfestival ook perfect. Om die reden heeft wethouder Lieke Schuitmaker zojuist, namens Drimmelen, De Biesbosch als ‘Mooiste plekje van Nederland’ aangemeld.

De pracht van De Biesbosch

“De Biesbosch is een prachtige plek en Nederlandser dan dit wordt het niet. In dit bijzondere natuurgebied ontmoeten land en water elkaar al 600 jaar. Grote rivieren die water uit heel Europa aanvoeren, komen hier samen op één punt. Net als dat het Eurovisie Songfestival ook een plek is waar artiesten vanuit heel Europa samenkomen. Dit gebied met een uniek verhaal en waar de natuur de overhand heeft, verdient het om in het zonnetje gezet te worden”, licht wethouder Schuitmaker (Toerisme en Economische Zaken) toe.

600 jaar geleden

Het verhaal van De Biesbosch is op het moment van het Eurovisie Songfestival 2021 precies 600 jaar oud. In 1421 won het water van het land en sindsdien is het grootste en meest unieke zoetwatergetijdengebied van Nederland stap voor stap ontstaan. Het samenspel van eb en vloed, riet en bomen, uithollende en dichtslibbende stromingen maakten het landschap tot wat het nu is: een zeer divers natuurgebied én wat de gemeente Drimmelen betreft zeker één van de mooiste plekjes van Nederland.

Drimmelen: de voortuin van De Biesbosch

Vanuit Drimmelen kun je de bijzondere wereld van De Biesbosch op verschillende manieren betreden en beleven. Vanaf het land, maar vooral ook vanaf het water. Drimmelen wordt daarom niet voor niets ook wel ‘de voortuin van De Biesbosch’ genoemd. “In De Biesbosch kijk je je ogen uit. Wat je er allemaal tegen kunt komen en kunt beleven is gewoonweg te veel om op te noemen. Maar een glimp van een bever, zeearend of een ijsvogel die over het water scheert, dat zijn dingen die je altijd bij zullen blijven. Ook kun je je er bijvoorbeeld terug in de tijd gaan met een bezoekje aan een oude keet van de griendwerkers. We delen deze unieke plek daarom graag met alle kijkers van het Eurovisie Songfestival,” aldus wethouder Schuitmaker. “Kortom: de Biesbosch mag wat de gemeente Drimmelen betreft dus absoluut niet ontbreken in de lijst met mooiste plekjes van Nederland.”