De eerste Goeiestoepkesroute ligt in Lage Zwaluwe

9 mrt 2021

Maandagmiddag, 8 maart 2020, is in Lage Zwaluwe de eerste Goeiestoepkesroute opgeleverd.
Dit is een netwerk van drempelloze, goed begaanbare voetpaden die de belangrijke plekken in een dorpskern met elkaar verbindt. Ook de andere vijf dorpskernen van de gemeente krijgen nog dit jaar een dergelijk goed toegankelijk voetpadennetwerk.

Herkenbaar met Goeiestoepkestegel

De eerste Goeiestoepkesroute werd maandagmiddag officieel opgeleverd door Engbert Tienkamp, die zich als bestuurslid van stichting WWZ-Drimmelen inspant voor toegankelijkheid in de gemeente, en wethouder Jan-Willem Stoop. Ze onthulden samen de Goeiestoepkestegel, waarmee het voetpadennetwerk herkenbaar zal zijn door heel het dorp. Voortvarend Engbert Tienkamp: “We zagen het al tijdens de schouw die we deden in elk dorp. Er viel het nodige te verbeteren, was de conclusie. Eind 2019 kwamen de resultaten van een onderzoek door adviesbureau Juust met de bijbehorende adviezen over de toegankelijkheid van de voetpaden,” zegt Tienkamp. “Ik ben blij dat de gemeente die voortvarend heeft opgepakt. Maar als WWZ-Drimmelen blijven we alert op de kwaliteit van de goeiestoepkes. De routes zijn een belangrijke stap naar een inclusieve gemeente Drimmelen, waar iedereen, zoveel mogelijk zonder hulp, kan meedoen.”

Geen drempels of obstakels

Om het plan te verwezenlijken zijn samen met stichting WWZ -Drimmelen (Wonen Welzijn
Zorg) en organisaties als KDOB (gezamenlijke Drimmelense Ouderen), Woonvizier, SWO ,
en Surplus en bewonersgroepen, de belangrijkste looproutes per kern bepaald. “Veel bewandelde routes tussen voorzieningen als supermarkt, apotheek, buurthuis worden met de Goeiestoepkesroute toegankelijk voor iedereen, zonder drempels of obstakels,” zegt wethouder Stoop. “Of je nou met boodschappen loopt, met een rollator, met kinderwagen of in een rolstoel zit, iedereen moet drempelloos en veilig door zijn dorp kunnen gaan. Daarom krijgen deze routes ook extra aandacht bij het onderhoud.”

Brabant

De verbeterde voetpaden kregen al enkele werktitels. “We hadden de Prioritaire Voetpaden, maar dat klinkt veel te ingewikkeld. Rode loperroute was ook een optie, maar dan klinkt het alsof een goed trottoir een luxeproduct is,” verklaart wethouder Stoop. “Maar het is noodzakelijk en tegelijk heel normaal om een route van toegankelijke, goede stoepen te hebben in je dorpskernen. Toen was de stap naar de naam Goeiestoepkesroute snel gemaakt, we wonen immers in Brabant.” De gemeente investeert dit jaar 750.000 euro in de stoepen. De eerstvolgende Goeiestoepkesroute komt in Drimmelen. Later dit jaar volgen de andere dorpen.

Informatie

Meer informatie vindt u op de pagina 'Goeiestoepkesroute'