De Kleine Schans en de Linie van de Munnikenhof vertellen hun verhaal

10 jun 2020
Twee bijzondere gebieden in de gemeente Drimmelen, met elk hun eigen verhaal, maken onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie. De eerste is de Kleine Schans en de andere is de Linie van de Munnikenhof, beide liggen in Terheijden. Met nieuwe informatieborden worden bezoekers vanaf nu meegenomen in de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en het verhaal van specifiek die 2 locaties.

Wethouder Lieke Schuitmaker licht toe: “Terheijden is een dorp met een lange geschiedenis en heeft een rijkdom aan toeristische en historische parels. De Kleine Schans en de Linie van de Munnikenhof zijn daar onderdeel van en die willen we graag nóg meer in het zonnetje zetten. Samen met Toeristisch Traaie hangen we nu letterlijk en figuurlijk de vlag uit om de volgende stap te vieren: De Kleine Schans en de Linie van de Munnikenhof krijgen meer zichtbaarheid door nieuwe vlaggen die van veraf te zien zijn en nieuwe borden die de bijbehorende verhalen vertellen. Een mooi symbool voor de kracht van de samenwerking met Toeristisch Traaie. En hierdoor kunnen alle inwoners en andere bezoekers de geschiedenis ter plekke beleven en genieten van al het moois dat Terheijden te bieden heeft.”

Zuiderwaterlinie

De gemeente Drimmelen is met de Kleine Schans en de Linie van de Munnikenhof in Terheijden onderdeel van de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en omliggende gebieden, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Bij de Kleine Schans en de Linie van de Munnikenhof kunnen bezoekers zich vanaf nu verdiepen in deze rijke historie door middel van nieuwe informatieborden en vlaggen die de verbondenheid met de Zuiderwaterlinie weergeven.

Op de borden is het volgende te lezen:

De Linie van Munnikenhof

Vestingbouwer Menno van Coehoorn ontwierp de Linie van Munnikenhof. De linie dateert van 1701 en staat op het smalste gedeelte van de zandrug tussen de Binnenpolder en de Lage Vucht. Een linie is een extra verdedigingswerk in zigzagvorm met grachten. Doorgaand verkeer kon alleen maar via de linies gaan en de naderende vijand kon zo worden tegengehouden. Telkens werden de linies verbeterd en uitgebreid met lunetten, driehoekige vestingwerken. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) en na de Belgische Opstand (1830-1839) lagen hier veel soldaten gelegerd. De linie is nu een natuurmonument begroeid met bomen. Op de luchtfoto ziet men de zigzagpatronen terug in de beplanting.

De Kleine Schans

Op een zandrug parallel aan de Mark ontstond in de veertiende eeuw het West-Brabantse dorp Terheijden. In de winter werd dit omgeven door water. De strategische ligging van het dorp was van grote invloed op de ontwikkeling en geschiedenis van het gebied. Tijdens de Tachtigjarige oorlog bouwden de Spanjaarden en afwisselend troepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (de ‘Staatsen’) hun tentenkampen en forten in en bij het dorp. Ook raakten ze er meermalen in zware gevechten verwikkeld. Zoals u op een van de foto's kunt zien, was toen ook het hele dorp versterkt met een omwalling. De bevolking heeft zwaar geleden onder het oorlogsgeweld. In onze Hollandse ‘vaderlandse’ geschiedenis kreeg de Nederlandse veldheer Fredrik Hendrik de bijnaam ‘Stedendwinger’, maar de Brabanders noemde hem ‘de Brandstichter’. De Staatsen legden na de belegering van Breda in 1637 de Kleine Schans (1639) aan om Breda te kunnen verdedigen. Ze kozen hiervoor een strategische plaats langs de rivier de Mark, pal naast de enige verbindingsweg tussen Brabant en Holland.

Informatie

Kijk voor meer informatie over de Kleine Schans en de Linie van Munnikenhof ook op: www.toeristischtraaie.nl en www.zuiderwaterlinie.nl.