‘Democracity’ voor basisschoolkinderen in gemeente Drimmelen

13 jan 2020

Spelenderwijs kennismaken met democratische besluitvorming.

Jongerenparticipatie via onderwijs staat al jaren hoog op de agenda van de gemeente Drimmelen. Om dit te realiseren worden er verschillende activiteiten georganiseerd en daar wordt nu het spel ‘Democracity’ aan toegevoegd. Dit spel komt in januari 2020 naar de gemeente Drimmelen toe en basisschoolkinderen kunnen op die manier spelenderwijs kennis maken met democratische besluitvorming.

Groep 7 en 8 bouwen zelf een stad

Democracity is een interactief en educatief spel om kinderen uit groep 7 en 8 kennis te laten maken met democratische besluitvorming. Ze brengen daarvoor een bezoek aan het gemeentehuis en bouwen samen een stad. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer, etc. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Tijdens het spel ervaren ze dat overleg, argumenten, een meerderheid en het zo veel mogelijk met elkaar eens worden nodig zijn in een democratische samenleving. Dit maakt het spelen van het spel zowel leerzaam als leuk! Prodemos begeleidt het spelen van Democracity en zes basisscholen in onze gemeente doen mee. Voor de scholen zijn er geen kosten aan verbonden.

In gesprek met raadsleden

Na het spelen van het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan enkele raadsleden die aanwezig zullen zijn. Op die manier krijgen ze meer informatie over hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat. Ook kunnen zij vragen stellen over actuele onderwerpen in de gemeente. Die voorbeelden zijn vaak zeer waardevol om de democratie goed uit te kunnen leggen aan deze kinderen.

Jongerenparticipatie

Het spel Democracity richt zich vooral op kinderen uit de groepen 7 en 8. Voor het voortgezet onderwijs organiseren we sinds 2018 jaarlijks in samenwerking met Dongemond College Made en de jongerenwerker de Jongerengemeenteraad-dag. Deze dag betreft een leuk en leerzaam dagprogramma waarbij de jongeren alle ins en outs van de lokale politiek leren kennen. Naast het opdoen van kennis worden er ook daadwerkelijk projecten voor jongeren in de gemeente bedacht. De derde editie van de Jongerengemeenteraad-dag staat gepland op maandag 17 februari 2020. Naast Democracity en de Jongerengemeenteraad-dag betrekken we onze jeugd vanzelfsprekend ook bij diverse projecten, waaronder de nieuwe splashcentra van de zwembaden, de inrichting van nieuwe speeltuinen en activiteiten rondom het thema 75 jaar bevrijding.

Wethouder Jürgen Vissers: “De jeugd heeft de toekomst. Het wordt vaak gezegd, maar in Drimmelen willen we daar ook naar handelen! Hoe mooi is het dat we onze kinderen vanaf de basisschool proberen te betrekken bij die dingen waar ze dagelijks mee te maken hebben? De school of het kinderdagverblijf waar je elke dag heengaat, het zwembad waar je met je vriendjes en vriendinnetjes lol hebt, de wegen waarover je bijna elke dag fietst of de sportvelden waar je een ongelooflijk leuke tijd beleeft. Met Democracity zetten we een volgende stap in het meenemen van onze jeugd in alles wat er in een gemeente gebeurt.”