Dor openbaar groen door droogte: de gemeente doet wat ze kan

24 jul 2018
Door de aanhoudende droogte verdorren de planten, struiken en bomen binnen onze gemeente. Omdat regen uitblijft, moet de gemeente keuzes maken.

De gemeente doet haar best om jonge aanplant in leven te houden. We werken nu met dubbele ploegen om jonge bomen tot 2 jaar oud en sommige jonge aanplant elke week water te geven.

Oudere bomen en aanplant wortelen meestal tot aan het grondwater en hebben meer overlevingskans. Het is voor de gemeente niet te doen om alle planten water te geven.

Wat als het groen doodgaat?
Sommige planten en bomen zullen deze extreme droogte in combinatie met veel zonkracht niet overleven. In het najaar bekijken we de uiteindelijke schade en zullen we dode bomen, struiken en planten vervangen.

Kunnen inwoners helpen door water te geven?
Liever niet. Water geven door inwoners kan averechts werken. De planten en bomen krijgen dan misschien te veel of te weinig water op verkeerde tijdstippen. Dit kan nog meer schade geven aan het groen. Of zorgen voor extra onkruid, want dat groeit wel gewoon door. Ook is het zonde om hier drinkwater voor te gebruiken. Brabant Water waarschuwt al om zuinig om te gaan met drinkwater om drukverlies te voorkomen.

Help mee de klimaatverandering tegen te gaan
Inwoners kunnen wel hun steentje bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering. Want hierdoor ontstaat in de toekomst steeds vaker extreem weer. Water en energie besparen, je afval goed scheiden, kritisch zijn op wat je koopt; dat zijn dingen die je zelf kunt doen.