Drimmelen één van de Brabantse koplopers op het gebied van toegankelijkheid

29 mei 2019
Woensdag 29 mei 2019 organiseert ZET speciaal voor gemeenten de (besloten) bijeenkomst: ‘Bij Brabantse Koplopers Op Bezoek’ in De Sint-Antonius Abtkerk in Terheijden. Drimmelen is daarvoor uitgekozen, omdat wij als één van de Brabantse koplopers op het gebied van toegankelijkheid worden gezien. Tijdens de bijeenkomst deelt de gemeente Drimmelen haar ervaringen op het gebied van toegankelijk en inclusie met andere gemeenten. De vraag daarbij is hoe gemeenten het inclusief denken in hun DNA kunnen krijgen en borgen.

De visie van de gemeente Drimmelen is een inclusieve gemeente, dit betekent dat iedereen mee kan doen met de samenleving ongeacht leeftijd, sociale klasse, afkomst of beperking. Daar hoort toegankelijkheid in de breedste zin van het woord bij. Stichting WWZ-Drimmelen heeft een grote aanjagende rol gespeeld om toegankelijkheid als thema binnen de gemeente op de kaart te zetten.

Sinds 2017 heeft de gemeente Drimmelen ook een uitvoeringsplan ‘Kom binnen’. Onderdeel hiervan is een speciale subsidieregeling voor toegankelijkheid. Inmiddels zijn er reeds 50 aanvragen voor die subsidie binnen gekomen en behandeld. Gelukkig weten verenigingen en andere clubs de gemeente daar goed voor te vinden. Zo kunnen we onze gemeente door samen te werken toegankelijker voor iedereen maken.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Drimmelen dus al veel aandacht besteed aan toegankelijkheid. Toegankelijkheid van verenigingen qua activiteiten, maar ook de fysieke toegankelijkheid van gebouwen.

Dit laatste, de toegankelijkheid van gebouwen, heeft bijvoorbeeld ook bij de verkiezingen van dit jaar een belangrijke rol gespeeld. Wethouder Lieke Schuitmaker heeft tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap eerder dit jaar zelf plaatsgenomen in een rolstoel om te ervaren hoe het is om op die manier te gaan stemmen in onze gemeente. Dat onderzoek in samenwerking met WWZ-Drimmelen heeft tot een lijst met verbeterpunten geleid waar de gemeente meteen mee aan de slag is gegaan. Zo is er een deel van de lijst al aangepakt voor de Europese verkiezingen van afgelopen week. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: het verbreden of verplaatsen van invalideparkeerplaatsen, bewegwijzering, zichtbaarheid en het wegwerken van dorpels d.m.v. het aanbrengen van traanplaat. Dit alles om er voor te zorgen dat onze inwoners letterlijk zo min mogelijk drempels hebben om te gaan stemmen.