Duurzaamheidslening ook voor deelname zonnedaken Opgewekt Drimmelen

26 jan 2021

De gemeente Drimmelen attendeert inwoners erop dat wie deel wil nemen aan lokaal geproduceerde duurzame energie, de duurzaamheidslening kan helpen om dit mogelijk te maken. Wethouder Jürgen Vissers signaleert dit naar aanleiding van het initiatief van energiecoöperatie Opgewekt Drimmelen, waarbij inwoners kunnen meedoen aan het opwekken van zonne-energie als ze geen zonnepanelen op eigen dak kunnen plaatsen. “De duurzaamheidslening is er juist voor dit soort initiatieven, en Opgewekt Drimmelen heeft voor hun huidige project nog een aantal Zondeelen beschikbaar waar mensen aan deel kunnen nemen.”

Zonnepanelen op grote boerendaken

Voorzitter Camiel Wieme van energiecoöperatie Opgewekt Drimmelen legt uit hoe het werkt: “Meer dan 35 van onze leden doen inmiddels mee aan onze Zondeelen: een participatie in de plaatsing van zonnepanelen op twee boerendaken, waardoor je jarenlang korting krijgt op je energierekening. Het Rijk heeft besloten dat deze aantrekkelijke regeling per 31 maart 2021 wordt vervangen door een nieuwe regeling. Opgewekt Drimmelen heeft deelname aan de huidige regeling veiliggesteld, waardoor we de deelnemers nog 15 jaar voordeel kunnen garanderen, mits we vóór 31 maart starten,” aldus Camiel Wieme uit Hooge Zwaluwe. “Hiermee wordt ‘zon op andermans dak’ realiteit.”

Duurzaamheidslening

Aan het project kunnen alleen inwoners meedoen die in een bepaald postcodegebied wonen, daarom heet dit soort initiatieven ook wel postcoderoosprojecten. De gemeenteraad besloot in 2020 dat de gemeentelijke duurzaamheidslening ook hiervoor beschikbaar is, naast bijvoorbeeld voor groene daken en andere initiatieven om het huis te verduurzamen. De lening bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 15.000,-. Tot nu toe zijn er 140 duurzaamheidsleningen aangevraagd in Drimmelen voor een totaalbedrag van € 900.000. Meer informatie is te vinden op www.drimmelen.nl/duurzaamheidslening.

Project gaat door

De burgers en MKB-bedrijven die zich hebben ingeschreven, hebben intussen bericht gekregen dat het project van Opgewekt Drimmelen doorgaat. Binnenkort worden de elektriciteitsaansluitingen geschikt gemaakt en worden de zonnepanelen en omvormers besteld. Er is nog een aantal Zondeelen beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.opgewektdrimmelen.nl. Belangstellenden kunnen ook contact opnemen met bestuur@opgewektdrimmelen.nl.