Eén tegen eenzaamheid

24 mei 2019
De afgelopen jaren is er meer en meer aandacht voor eenzaamheid. En terecht. Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, is enorm; meer dan 1 miljoen mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Want stel, je partner is onlangs overleden. Dan blijf je ineens in je eentje in een heel stil huis over. Of je woont wel in Nederland, maar je bent nog bezig om die lastige Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Dan is een praatje maken met je buren enorm lastig. Of je bent 15 en als je op social media kijkt heb je het idee dat iedereen een geweldig leven heeft, behalve jij….

Om hier verandering in te brengen heeft wethouder Lieke Schuitmaker afgelopen woensdag (22 mei) in Den Haag het actieprogramma van Eén tegen eenzaamheid ondertekend. Hiermee zijn is de gemeente Drimmelen één van de 120 gemeenten die zich aansluiten bij deze lokale aanpak tegen eenzaamheid.

Vijf pijlers tegen eenzaamheid

Het actieprogramma voor onze lokale agenda bestaat uit vijf pijlers: Bestuurlijk commitment, Creëer een sterk netwerk, Betrek eenzamen zelf, Werk aan duurzame aanpakken, en Monitoring en evaluatie.

De komende maanden gaat de gemeente hiermee aan de slag, in aanloop naar de Week tegen eenzaamheid 2019 (1-8 oktober). Bovendien wil wethouder Lieke Schuitmaker hier zelf ook de boer mee op. “Er gebeuren al zoveel mooie dingen in onze gemeente en er zijn zoveel actieve mensen! Het kan niet anders dan dat, wanneer wij met verenigingen, ondernemers, vrijwilligers en anderen om tafel gaan, we samen door het maken van slimme verbindingen nog meer voor onze inwoners kunnen betekenen. Want eenzaamheid oplossen, dat kun je alleen samen.” Daarnaast blijft de gemeente Drimmelen zich inzetten voor een bruisend verenigingsleven en het creëren en behouden van een sterke sociale samenhang. Ook met de onlangs gepresenteerde Geluksagenda wordt er ingezet op het bestrijden van eenzaamheid.

Heb je ideeën of wil je meedoen met betrekking tot dit thema? Meld je dan via communicatie@drimmelen.nl. Vanuit daar wordt het naar de betreffende collega doorgezet.