Explosieve toename eikenprocessierupsen

15 jun 2018
De gemeente Drimmelen voert jaarlijks een preventieve behandeling uit tegen de eikenprocessierups. Dit doen wij voornamelijk langs verschillende toeristische routes waar veel eiken staan. Toch lijkt er dit jaar bij ons en de gemeenten om ons heen een explosieve toename te zijn van deze rupsen.

Wat gaan we er aan doen?

Wij gaan de eikenprocessierups in de openbare ruimte bestrijden door plukken of zuigen. We verwachten hiermee de plaagdruk onder controle te houden. Heeft u last van deze rupsen op uw eigen grond? Schakel dan een professional in. Ga niet zelf aan de slag met een stofzuiger of brander, want de brandharen kunnen zich verspreiden waardoor het probleem van kwaad tot erger gaat.

Om een plan van aanpak te maken voor de komende jaren inventariseren we alle meldingen over de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Het verwijderen van alle individuele nesten of restanten daarvan zal nog een lange tijd in beslag nemen.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken gezondheidsklachten. De brandharen zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. Als ze u aanraken, dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt binnen een paar uur klachten zoals: jeuk, blaasjes, ontstoken ogen en verschijnselen die op een verkoudheid lijken.

Meer informatie over dit onderwerp en wat u kunt doen bij klachten kunt u vinden op: www.ggdwestbrabant.nl/milieu-en-veiligheid/eikenprocessierups