‘Formule 1’ van het roofvissen strijkt neer in Lage Zwaluwe

3 okt 2019
Vanaf 3 oktober speelt de World Crank Cup (het wereldkampioenschap roofvissen) zich weer af in onze gemeente. Voor vele roofvissers een unieke belevenis! De beste vissers van de wereld reizen af naar Lage Zwaluwe om tegen elkaar te strijden. De targetvissen zijn snoek, snoekbaars en baars. De World Crank Cup is een evenement met internationale allure en een grote groep geïnteresseerden van over de hele wereld volgt deze wedstrijd. De World Crank Cup kan daarmee zelfs worden gezien als de ‘Formule 1’ van het roofvissen.

Wereldkampioenschap roofvissen

Op 3, 4 en 5 oktober 2019 vindt de derde editie van de World Crank Cup plaats op de Amer, Nieuwe Merwede en Oude Maas. Onder de deelnemers bevindt zich o.a. Kevin Hernandez die vorig jaar wereldkampioen werd en in 2017 vice wereldkampioen. Ook Willem Stolk (wereldkampioen 2017 en vice wereldkampioen 2018) uit Lage Zwaluwe doet weer mee. Hij is tevens de initiatiefnemer van dit evenement dat hij samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland organiseert. De gemeente Drimmelen is er trots op dat dit wereldkampioenschap zich thuis voelt in onze blauwgroene gemeente en hier voor de derde maal georganiseerd wordt.

Een bijzondere wedstrijd

Tijdens de wedstrijd mag er alleen met crankbaits (pluggen) worden gevist, zonder loodtoevoegingen. Dus op een duurzame manier met aandacht voor het milieu en waarbij in het wedstrijdreglement ook aandacht is voor dierenwelzijn door regels te stellen voor het omgaan met de gevangen vis. Speciaal opgeleide marshalls zien hierop toe.
Alle deelnemers hebben hypermoderne boten die van alle gemakken zijn voorzien. Uiteraard springen de vissen niet in de boot en gaat het om doorzettingsvermogen en het beheersen van de crankbait technieken. Drie dagen 9 uur werpen is topsport. Elke minuut wordt er minimaal 1 maal geworpen, dat komt neer op gemiddeld 600 worpen per dag. 
Het bijzondere van deze wedstrijd is, naast het loodvrije element, dat er op iedere boot een marshall aanwezig is die de vangsten bijhoudt welke door middel van livestreams worden geüpload. Iedereen kan dit volgen en dat bleek ook uit de ruim 1,5 miljoen hits die bij het evenement voorgaande jaren zijn geregistreerd. Een internationaal bereik waarbij de sport en het totale gebied waar de wedstrijd zich afspeelt in beeld wordt gebracht.

Deze wedstrijd is van grote regionale, maar ook internationale betekenis waarbij onze gemeente en de Biesbosch een hoofdrol krijgen. Wethouder Lieke Schuitmaker: “Mensen van over de hele wereld zien het mooie water en de bijzondere natuur van de Biesbosch waar tijdens de World Crank Cup gevist wordt. Hierdoor wordt de interesse bij een grote groep mensen gewekt om het gebied zelf te bezoeken en hier te komen vissen. Fantastisch, omdat de lokale middenstand hier uiteindelijk ook een graantje van mee kan pikken, door bijvoorbeeld meer bezoekers aan de haven, de horeca en de winkels in Lage Zwaluwe.

De gemeente Drimmelen ondersteunt daarom dit bijzondere evenement met wereldwijde bekendheid van harte”.

Elke wedstrijddag start om 08.00 uur vanuit de Jachthaven Crezée in Lage Zwaluwe en wordt om 17.00 afgesloten. Geïnteresseerden kunnen de wedstrijd live volgen op de Facebook pagina van de World Crank Cup: @worldcrankcup.

Prijsuitreiking

Op zaterdag 5 oktober worden de prijzen van de World Crank Cup 2019 uitgereikt in de Korenbeurs in Made. De ceremonie begint om 19.30 uur en om 20.00 uur reikt wethouder Lieke Schuitmaker samen met Björn Schutz van Sportvisserij Zuidwest Nederland de prijzen uit. Iedereen is hierbij van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

World Crank Elite: The movie

Op vrijdag 4 oktober wordt om 20.00 uur in Hotel de Korenbeurs in Made een film getoond van het in de zomer van 2019 gehouden ‘World Crank Cup Elite’- toernooi. De top van de World Crank Cup editie 2018 kruisten in de zomer gedurende 3 dagen de hengels en zijn tijdens dit spin-off toernooi gefilmd. Dit heeft unieke beelden opgeleverd en daarvan is een spectaculaire Roofsportvisfilm gemaakt. Deze film zal voor het eerst worden getoond op 4 oktober en daarna, rond 21.45 uur, zal de prijsuitreiking van dat Elite-toernooi plaatsvinden. De deelnemers kennen zelf de uitslag nog niet, dus.. spanning in de zaal gegarandeerd. Dichter kun je als toeschouwer niet zitten. Dit mag je als roofvis minnende sportvisser niet missen!!! Komt allen, maar vol is vol…