Geen kermis in Made dit jaar vanwege corona

30 jul 2020
Kermis Made
“Gezondheid en veiligheid staan voorop”

Na het uitwerken van verschillende scenario’s, het afwegen van de risico’s en een negatief advies van de politie heeft de gemeente Drimmelen moeten besluiten om de kermis in Made dit najaar vanwege het coronavirus definitief niet door te laten gaan. Wethouder Lieke Schuitmaker: "Het besluit hebben we met pijn in ons hart genomen, maar we moeten de gezondheid en veiligheid op de eerste plaats zetten."

Drukbezocht evenement

De kermis in Made is met gemiddeld 30 attracties een relatief grote kermis en een veelal drukbezocht evenement. De sfeer en het karakter van de kermis trekt normaal gesproken niet alleen mensen uit het dorp of de gemeente, maar ook mensen buiten de gemeentegrenzen. Volgens een politierapport kunnen de aantallen oplopen tot wel 5000 bezoekers per dag. Vanwege het coronavirus moest de gemeente (tevens de organisator van de kermis) dit jaar dan ook goed bekijken óf en in welke vorm de kermis op een veilige manier door kon gaan. Want ook al zijn de maatregelen op dit moment enigszins versoepeld, het coronavirus is niet weg en brengt nog steeds grote risico’s en onzekerheden met zich mee voor de komende tijd.

Volksgezondheid staat voorop

De gemeente Drimmelen vindt het als overheid, organisator én vergunningverlener van cruciaal belang om de volksgezondheid voorop te stellen. Na het onderzoeken van de scenario’s is het echter onmogelijk gebleken de gezondheid en veiligheid van de bezoekers garanderen. De kermis zorgt bovendien vanwege de ligging en de aard elk jaar niet alleen voor straten vol bezoekers, maar ook voor extra drukte in de horeca. Dat maakt het reguleren van het gedrag van de bezoekers extra moeilijk. Dit in combinatie met het negatieve advies van de politie maakt dat de gemeente geen andere keuze ziet dan de kermis niet door te laten gaan.

Wethouder Lieke Schuitmaker licht toe: "Het is belangrijk dat we duidelijk blijven maken dat de maatregelen van het RIVM nog steeds hard nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. En het organiseren van een evenement met zo’n grote toestroom en samenkomst van bezoekers in het centrum van Made, met alle bijbehorende risico’s, staat daar voor ons echt haaks op."

2021

"De afgelopen tijd hebben we als vergunningverlener vaak de teleurstelling gemerkt bij de organisatoren en alle betrokkenen bij dit soort evenementen die vanwege het coronavirus niet door konden gaan", voegt wethouder Schuitmaker toe. "Dat geldt niet minder voor de ‘Mayse kermis’, waarvan we zelf ook nog eens de organisator zijn. Ik hoop van harte dat 2021 een prachtig kermisjaar wordt. Niet alleen voor onze inwoners die graag de kermis bezoeken, maar zeker ook voor de exploitanten die dit jaar veel inkomsten mislopen vanwege het coronavirus."