Gemeenten Altena, Drimmelen en Geertruidenberg sluiten nieuwe overeenkomst voor huishoudelijke ondersteuning

25 nov 2020
Wethouder Paula Jorritsma van gemeente Altena, wethouder Lieke Schuitmaker van gemeente Drimmelen en wethouder Adriaan de Jongh van gemeente Geertruidenberg bekrachtigden op dinsdag 24 november tijdens een digitale bijeenkomst hun vernieuwde samenwerking met aanbieders van huishoudelijke ondersteuning. Met het tekenen van de nieuwe overeenkomst is de continuïteit, kwaliteit en innovatie van de huishoudelijke ondersteuning in de drie gemeenten verzekerd.

Samenwerking

De drie gemeenten werken samen om elkaar te versterken in het aanbieden van huishoudelijke ondersteuning. Op die manier willen ze de inwoners ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Huishoudelijke ondersteuning betreft het schoon en op orde houden van het huishouden, zoals poetsen, bed verschonen, wassen en maaltijdverzorging. In bijzondere situaties betreft het ook de dagelijkse organisatie van het huishouden en de verzorging van kinderen.
Wethouder Paula Jorritsma (Altena): “Onze 3 gemeenten delen dezelfde visie dat de hulpvraag van de inwoner leidend is bij welke vorm van ondersteuning wordt geboden. Met onze samenwerking versterken we elkaar én die visie om zo volhoudbare zorg te realiseren voor onze inwoners. Voor nu en in de toekomst!”

Belang van de ondersteuning

Huishoudelijke ondersteuning speelt een belangrijke rol in het leven van onze inwoners.
Wethouder Lieke Schuitmaker (Drimmelen): “Het stelt hen in staat thuis te blijven wonen én biedt ze vaste contactmomenten met de hulp in huis. De hulp is onze ogen en oren ter plekke. Even een praatje, even checken of het nog goed gaat is heel belangrijk en ook zó waardevol voor onze inwoners. Daarnaast kan de hulp aan de bel trekken als er andere problemen zijn op het gebied van zorg en welzijn, zodat we op tijd in actie kunnen komen als dat nodig is.”

Innovatie

Met het aangaan van deze nieuwe overeenkomst staat niet alleen de goede samenwerking centraal. Ook de wens om te vernieuwen is een belangrijke pijler voor de komende jaren. Hoe houden we de kwaliteit goed en de dienst betaalbaar? Met de stijgende zorgkosten wordt dat een steeds grotere uitdaging. Door in te zetten op samenwerking en innovatie proberen de gemeenten Altena, Drimmelen en Geertruidenberg hier meer antwoorden op te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die technische oplossingen in de toekomst kunnen bieden ter ondersteuning.

Aanbieders

Wethouder Adriaan de Jongh (Geertruidenberg): “We zijn verheugd dat alle ‘zittende’ aanbieders getekend hebben en dat nieuwe aanbieders toetreden. Daarmee hebben we een schakel in de stevige keten om onze inwoners veilig en gezond langer thuis te laten wonen.”
De aanbieders die zich bij de nieuwe overeenkomst hebben aangesloten zijn:
ActiefZorg, Zorgplein Maaswaarden, Tzorg, Poetszorg, Correct Groep, Impegno, Thuiszorg Matilda, SWO Thuis, Het Hoge Veer, De Wijngaerd, DSO, Miep BV, Zorgu BV, Sozozorg en Kraamcentrum & Thuiszorgcentrum DAT.
De goede onderlinge samenwerking tussen de gemeenten Altena, Drimmelen en Geertruidenberg wordt in de toekomst verder uitgebreid en versterkt met andere aanbieders in de zorgketen. De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2021. Doordat alle ‘zittende’ aanbieders het contract tekenden, kunnen cliënten in het nieuwe jaar rekenen op de ondersteuning die ze ook nu al krijgen.