Gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg controleren horeca op coronamaatregelen

21 sep 2020
De gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg controleerden in de nacht van vrijdag op zaterdag 16 horecagelegenheden en sportkantines op de naleving van de coronamaatregelen. De controles gebeurden in burgerkleding. In de kern Drimmelen werd 1 horecazaak voor 48 uur gesloten op last van de gemeente. Ook zijn er in de gemeente Drimmelen 2 andere overtredingen geconstateerd. De horecagelegenheden ontvangen hiervoor een officiële waarschuwing. In de gemeente Geertruidenberg constateerden de controleurs 3 overtredingen. Zaterdagmiddag werden 2 horecazaken voor 48 uur gesloten. De derde horecazaak ontvangt een officiële waarschuwing.

Naleving van de maatregelen

De actie was gericht op naleving van de maatregelen die zijn opgenomen in de noodverordening. Sinds de heropening van de horeca op 1 juni, gelden er specifieke regels. Denk aan de gezondheidscheck, het aanhouden van 1,5 meter afstand en vaste zitplaatsen. Veel horecazaken houden zich netjes aan de regels. Toch ontvingen de gemeenten ook signalen dat niet alle ondernemers de maatregelen serieus nemen.

“Gelijk speelveld”

Burgemeester Marian Witte (Geertruidenberg): “Het bestrijden van corona vraagt dat we samen optrekken. Het kan niet zo zijn dat er een ongelijk speelveld is voor ondernemers. We willen voorkomen dat de ene horecaondernemer zich netjes aan de regels houdt, terwijl hij zijn klanten ziet vertrekken naar een collega-ondernemer waar de klanten zich niet hoeven te houden aan de coronamaatregelen. Naast het aanspreken van de ondernemers, verwachten we ook van de bezoekers dat zij de maatregelen serieus nemen.”

“Waar nodig grijpen we in”

Burgemeester De Kok (Drimmelen): “We zien het aantal coronabesmettingen weer toenemen. Het blijft noodzakelijk dat we met elkaar verantwoordelijkheid nemen en de coronamaatregelen naleven. Uit de signalen blijkt dat controles nodig zijn. Als het kan houden we het bij een waarschuwing. Waar dat nodig is grijpen we in op basis van de noodverordening en kunnen zelfs overgaan tot sluiting.“

Handhaving

De controles zijn een gezamenlijke actie van de gemeenten Geertruidenberg en Drimmelen. Als voor het eerst een overtreding wordt geconstateerd krijgt de ondernemer een formele waarschuwing van de gemeente. Bij excessen kan de burgemeester besluiten aanvullende maatregelen op te leggen. Bij een tweede overtreding kan de burgemeester besluiten om een last onder bestuursdwang op te leggen. Dit betekent dat de zaak voor 48 uur moet sluiten. De politie en boa’s kunnen ook ingrijpen.