Het Toeristisch Overstap Punt (TOP) terug in Lage Zwaluwe op nieuwe locatie

5 okt 2020
De haven van Lage Zwaluwe heeft haar welbekende ‘groene halm’ (grasspriet) van 5,5m hoog terug: het Toeristisch Overstap Punt (TOP) is opgeknapt en heeft nu een mooi nieuw plekje op de kop van de buitenhaven gekregen. Vanaf het TOP, dat onderdeel is van een netwerk van toeristische plaatsen door heel Nederland, kunnen fietsers en wandelaars gemakkelijk een mooie route uitkiezen en op pad gaan in de blauwgroene gemeente Drimmelen.

Wethouder Lieke Schuitmaker: “Onze TOP in Lage Zwaluwe is zelfs extra bijzonder: het is niet alleen een startpunt voor wandel- en fietsroutes door al het moois dat onze gemeente te bieden heeft, maar hier rolt het TOP ook de rode loper uit richting het water. Vanuit de haven in Lage Zwaluwe kunnen fietsers en wandelaars namelijk met veerpont ’t Leeuweveerke oversteken naar de Biesbosch en ook met een (huur)bootje kun je vanaf het water de Amer en de vele slootjes in het Nationaal Park ontdekken. Een hele mooie toevoeging dus op de kop van de buitenhaven, met als bonus het uitzicht op de Amer en de Biesbosch; naar mijn mening hét mooiste natuurgebied van Nederland!”

Wat is een TOP?

Op dit moment staan er 61 TOP’s verspreid door Nederland in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt en het is een startpunt waarvandaan u heerlijk kunt fietsen of wandelen. En in Lage Zwaluwe is het dus ook nog een extra startpunt om vanaf daar het water op te gaan. De grote groene ‘halm’ van wel 5,5m hoog is gemakkelijk herkenbaar en staat in Lage Zwaluwe nu op de kop van de buitenhaven. Een bankje en het informatiepaneel met diverse fiets- en wandelroutes vanaf het TOP maken het geheel compleet.

Nieuwe locatie

Het gebied rond de haven in Lage Zwaluwe heeft de afgelopen jaren laten zien dat het kán: een haven met nadruk op industrie ontwikkelen tot een toeristische trekpleister. In 2013 werd het TOP in eerste instantie geplaatst op het Degaterrein in de knusse binnenhaven van Lage Zwaluwe. Na de verhuizing van het pontje naar de buitenhaven en de opsplitsing van het Degaterrein, met als doel het vestigen van watersportgebonden bedrijvigheid, werd het TOP daar weggehaald in afwachting van de nieuwe locatie. Met de extra ligplaatsen in de jachthaven, het fietspontje van en naar de Biesbosch, een nieuwe speeltuin, een nieuwe horecagelegenheid en nu ook het TOP op de kop van de buitenhaven is het plaatje compleet voor fiets-, vaar- en wandelliefhebbers.