Hoe bespaar ik energie?

Met relatief makkelijke en goedkope maatregelen kunt u toch veel energie besparen. Minder energieverbruik betekent ook een mindere hoge energierekening. Bekijk onderstaande tips en doe er uw voordeel mee.

Begin met het checken van het sluipverbruik van uw elektrische apparaten. Apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze in de stand-by modus of ‘uit’ staan. Haal daarom altijd de stekker uit het stopcontact of zet een contactdoos met een aan/uit – schakelaar uit. Ook loont het om te kijken naar het energielabel van je elektrische apparaten. Zo’n label geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Meer over energielabels en het tegengaan van sluipverbruik bij uw elektrische apparaten leest u op mileucentraal.nl.

Ledlampen en korter douchen

Ook door het aanschaffen van ledlampen kunt u een hoop energie besparen. Weet u dat een ledlamp 85% zuiniger is dan een gloeilamp en toch hetzelfde warme licht geeft als een gloeilamp? Slimme tips voor de aanschaf van gloeilampen vindt u op https://www.iedereendoetwat.nl/mogelijkheden/ledlampen.

Lekker lang douchen is fijn, maar u verbruikt een onnodige hoeveelheid energie en water. Weet u bijvoorbeeld dat warm water 50 keer zoveel energie kost als koud water? En dat u per jaar gemiddeld zo’n 26 voetbalpotjes lang doucht? Gebruik daarom een timer, zandloper of muziekdeuntje en klok daarmee je douchetijd op maximaal 5 minuten. Kiest u daarbovenop ook nog voor een waterbesparende douchekop dan gebruikt u ook ongemerkt minder water per minuut. Kijk voor meer informatie op milieucentraal.nl.

Wekelijks energiebesparende tip

Uiteraard zijn er nog veel meer relatief eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om energie te besparen. Veel daarvan vindt u op websites als het Regionaal Energieloket, de campagnewebsite Iedereen doet wat en op de website van Milieucentraal. Of word lid van onze Instagrampagina of Facebookpagina waarop we wekelijks een energiebesparende tip posten.