Investering van 1,3 miljoen voor ventilatie en klimaat Dongemond college

1 mrt 2021
Het Rijk stelt 210.000 euro beschikbaar voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en de temperatuur in de lokalen van het Dongemond college in Made. Geert Steenbakkers van het college van bestuur is blij: “Hiermee kunnen we verder investeren in een gezonde leeromgeving voor onze leerlingen.” Wethouder Jürgen Vissers vult hem aan: “Onze jeugd moet in de beste omstandigheden onderwijs krijgen. Daarvoor kunnen we weer een belangrijke stap zetten.”

Coronacrisis

Het is al langer bekend dat ventilatie in schoolgebouwen moet verbeteren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap pakte het punt op naar aanleiding van de coronacrisis door geld vrij te maken voor ventilatie en andere maatregelen voor het binnenklimaat op scholen. De gemeente en het Dongemond college trokken samen op om hiervoor subsidie aan te vragen voor de vestiging in Made.

Zelf investeren

Geert Steenbakkers: “We gaan zelf ruim 1,3 miljoen euro investeren in maatregelen om het binnenklimaat te verbeteren. Daarbij is deze subsidie natuurlijk heel erg welkom. Een gezond binnenklimaat voor onze leerlingen en voor onze medewerkers is van vitaal belang. We willen het label “Frisse scholen B” halen wat betreft luchtkwaliteit en temperatuur. Daarnaast verduurzamen we de school met bijvoorbeeld warmtepompen en LED-verlichting. De werkzaamheden zullen starten na de zomervakantie 2021, oplevering is gepland in 2022.”

Verbetermogelijkheden

Jürgen Vissers schetst de achtergrond van de subsidieaanvraag: “Sinds de coronacrisis, de sluiting en heropening van de scholen en de verhalen over ventilatie in binnenruimtes, zijn ook de schoolgebouwen daarin onderwerp van discussie geworden. Aan het eind van de zomervakantie 2020 hebben wij als gemeente proactief alle scholen in Drimmelen geïnspecteerd en de schoolbesturen hebben zelf ook een uitgebreide toets gedaan,” legt Vissers uit. “Alle scholen in de gemeente voldoen in principe in de basis voor de korte termijn, maar op verschillende scholen zijn er verbetermogelijkheden. Met deze subsidieaanvraag kunnen de plannen van het Dongemond college deels bekostigd worden. Het schoolbestuur neemt zelf een enorme verantwoordelijkheid met deze investering.”