Klusbus gemeente komt langs om energiekosten te verlagen

9 sep 2022
Klimaatroute
De gemeente Drimmelen stuurt een klusbus de wijken in om inwoners te helpen hun energiekosten te verlagen. Het klusteam van de organisatie Klimaatroute gaat met radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen, slimme thermostaatknoppen en veel energietips wijken in waar slecht geïsoleerde huizen staan.

Door het hoge energieverbruik in combinatie met de stijgende prijzen, is de energierekening hier soms nauwelijks meer te betalen. Inwoners die hiervoor in aanmerking komen ontvangen in de komende weken een brief van de gemeente. De medewerkers van Klimaatroute installeren de producten ter plaatse. Deelname is gratis. 

Besparen en ontzorgen
De klusbus van Klimaatroute rijdt de komende maanden gericht rond in de gemeente. De medewerkers kijken samen met de bewoners naar hun energierekening als ze dat willen en kijken wat dit betekent voor hen. Ze geven tips om verder te besparen en houden daarna ook contact met de bewoners. Hierbij staat ontzorgen centraal. De straten die in eerste instantie door Klimaatroute worden aangedaan zijn geselecteerd op basis van onder andere bouwjaar en energielabel van de woningen.

‘Duurzame stap’
Wethouder Jürgen Vissers is blij met de actie: “We zijn trots dat wij als eerste gemeente in West-Brabant nu al langsgaan bij onze inwoners die het zo hard nodig hebben. Door nu de maatregelen te treffen, zal dit straks schelen in de energiekosten. Dit is een eerste duurzame stap.”

Stijgende energieprijzen
Het kabinet wil de stijgende energieprijzen dempen met onder andere een eenmalige energietoeslag voor mensen met een laag inkomen en het verstrekken van middelen aan gemeentes voor de aanpak van energiearmoede. Huishoudens in de gemeente Drimmelen met een inkomen tot 120% van het minimum kunnen een aanvraag indienen voor een eenmalige energietoeslag. Per adres stelt de gemeente voor die inwoners totaal € 1300 beschikbaar. Met de klusbus van Klimaatroute wil de gemeente bewoners (huur en koop) helpen met producten en advies om hun energielasten te verlagen. De gemeente werkt momenteel aan meer maatregelen om de inwoners tegemoet te komen bij het verlagen van de energierekening.