Kunstcollectie gemeente Drimmelen in de veiling

9 sep 2020

Door de jaren heen is de kunstcollectie van de gemeente Drimmelen gegroeid en gegroeid. Nu de kunstuitleen is gestopt, staat een groot deel van de collectie al enige tijd veilig opgeborgen in de opslag. De gemeente heeft geen geschikte expositieruimte om de  werken te laten zien en heeft daarom besloten bijna 200 schilderijen te veilen.

Wethouder Harry Bakker (Kunst) licht toe: “Deze kunstwerken verdienen een mooie nieuwe plek bij een nieuwe eigenaar. Uit de opslag en in het zicht bij iemand die er hopelijk veel plezier aan beleeft.

Veiling

Veilinghuis Korst van der Hoeff uit Den Bosch gaat de kunstwerken voor de gemeente veilen. Tijdens de kijkdagen van dinsdag 8 t/m zondag 13 september kunt u de veilingobjecten bekijken. Dat kan fysiek (op afspraak) of digitaal. De online veiling vindt plaats van maandag 14 t/m vrijdag 18 september.  

Geïnteresseerden kunnen via de website https://korstvanderhoeff.nl/ een account aanmaken. U kunt dan online de stukken te bekijken en mee bieden. Bij alle kunstwerken staat vermeld dat ze afkomstig zijn van de gemeente Drimmelen. Dit om het zoeken makkelijker te maken. 

Kunstcollectie

Tijdens de 2e helft van de 20e eeuw verzamelde de gemeente Drimmelen een kunstcollectie met werk van vooral hedendaagse kunstenaars uit de regio. Een deel daarvan brachten de kunstenaars zelf in via de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).

Proces

Aan de veiling is een heel traject vooraf gegaan. We hebben daarbij goed gelet op de Erfgoedwet en de richtlijnen van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) over kunst uit de BKR. Om die reden hebben we de afgelopen tijd contact gezocht met de kunstenaars en is een aantal stukken al naar rechthebbenden gegaan. We hebben dat proces zorgvuldig doorlopen en afgerond, waardoor nu de veiling kan plaatsvinden. De opbrengsten van de veiling komen, na aftrek van de kosten, ten goede aan culturele activiteiten in de gemeente.