Luiers

Een kindje draagt meerdere luiers per dag. Dat is goed voor een grote berg afval! Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.

Kent u ze nog, de gevouwen luierdoeken van vroeger die vastgezet werden met een veiligheidsspeld? Gelukkig zijn wasbare luiers al lang geen katoenen lappen meer! Maar mooie praktische katoenen of bamboe broekjes. 

Bah, wat vies!

Waarschijnlijk is je eerste gedachte bij wasbare luiers: bah wat vies! En kies je nog voor wegwerpluiers. Begrijpelijk want wegwerpluiers zijn makkelijk. Als ze vies zijn gooi je ze weg en doe je een nieuwe om. Maar de huidige generatie wasbare luiers zijn niet veel moeilijker. Ze zijn uiteindelijk goedkoper dan wegwerpluiers en bovendien beter voor het milieu. Daarbij zijn ze in allerlei kleuren en patronen verkrijgbaar.

Voordelen wasbare luiers:

  • Minder afval: Je bespaart jaarlijks zo’n 5.500 wegwerpluiers per kind.
  • Goedkoper: De investering in wasbare luiers verdien je snel terug. Het scheelt je al snel €500,- tot €700,- per luierperiode, daarin zijn de waskosten meegenomen. 

Hoe werkt het?

Het inlegvel waarin de ontlasting wordt opgevangen gooi je weg. De wasmachine doet de rest.  Je hoeft niet eerst de poep uit de luier te spoelen voordat je die in de wasmachine stopt. Door losse inlegvelletjes te gebruiken wordt het vocht doorgelaten en de ontlasting niet. Hierdoor kun je het inlegvelletje met de ontlasting weggooien bij het verschonen en blijven billetjes langer droog.