Luiers

Een kindje draagt meerdere luiers per dag. Dat is goed voor een grote berg afval! Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat u minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als u wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.

Wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de GFT-container, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag. Door gebruik te maken van wasbare luiers zit uw vuilnisbak of restafvalcontainer dus ook minder snel vol.

Kent u ze nog, de gevouwen luierdoeken van vroeger die vastgezet werden met een veiligheidsspeld? Gelukkig zijn wasbare luiers al lang geen katoenen lappen meer! Maar mooie praktische katoenen of bamboe broekjes. 

Bah, wat vies!

Waarschijnlijk is uw eerste gedachte bij wasbare luiers: bah wat vies! En kiestu nog voor wegwerpluiers. Begrijpelijk want wegwerpluiers zijn makkelijk. Als ze vies zijn gooit u ze weg en doet u een nieuwe om. Maar de huidige generatie wasbare luiers zijn niet veel moeilijker. Ze zijn uiteindelijk goedkoper dan wegwerpluiers en bovendien beter voor het milieu. Daarbij zijn ze in allerlei kleuren en patronen verkrijgbaar.

Voordelen wasbare luiers:

  • Minder afval: u bespaart jaarlijks zo’n 5.500 wegwerpluiers per kind.
  • Goedkoper: de investering in wasbare luiers verdient u snel terug. Het scheelt u al snel €500,- tot €700,- per luierperiode, daarin zijn de waskosten meegenomen. 

Hoe werkt het?

Het inlegvel waarin de ontlasting wordt opgevangen gooit u weg. De wasmachine doet de rest.  U hoeft niet eerst de poep uit de luier te spoelen voordat u die in de wasmachine stopt. Door losse inlegvelletjes te gebruiken wordt het vocht doorgelaten en de ontlasting niet. Hierdoor kunt u het inlegvelletje met de ontlasting weggooien bij het verschonen en blijven billetjes langer droog.