Oekraïne

De blauwgroene gemeente Drimmelen is momenteel ook een beetje een 'blauwgele gemeente'. Op deze manier staan wij stil bij de verschrikkelijke ontwikkelingen in Oekraïne en betuigen wij onze steun.

Heeft u vragen over de opvang of wat u kunt doen?

Vanwege de oorlog in Oekraïne komen er bij de gemeente veel vragen binnen over mogelijke hulpverlening. We proberen de vragen waar mogelijk te beantwoorden en verwijzen u waar nodig door naar de juiste plek.

  • Voor het  aanbieden van woonruimte, doneren voor hulpgoederen en verdere informatie over de opvang van Oekraïners, bezoek de website vluchtelingenwerk.nl.

    Wilt u goederen doneren dan kan dat namelijk via de website van Vluchtelingenwerk Nederland. U kunt zich hier ook aanmelden voor vrijwilligerswerk. Ook zijn hier antwoorden te vinden op de meeste vragen over procedures, opvang en bijvoorbeeld het recht op zorg. Er is ook een speciaal informatienummer van Vluchtelingenwerk voor vragen hierover: 020 3001414.
     
  • Voor informatie over onze nationale veiligheid, bezoek de website van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
     
  • Voor medische hulp, bezoek de website van het Rode Kruis

Meer informatie over dit onderwerp is ook te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vangt de gemeente Drimmelen ook vluchtelingen op?

Drimmelen heeft hiervoor op dit moment geen opvanglocaties. De gemeente heeft intensief samengewerkt met Geertruidenberg voor de opvang  van vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Drimmelen ondersteunde de Geertruidenberg bij de organisatie, inrichting en begeleiding hiervan. 

Vluchtelingenopvang bij particulieren

We zien in onze gemeente particuliere initiatieven om vluchtelingen opvang te bieden. Dat waarderen we enorm. Wilt u zelf ook vluchtelingen opvang bieden? Neem daarvoor contact op met https://www.vluchtelingenwerk.nl.  Ook Takecarebnb kan u helpen als u vluchtelingen uit Oekraïne in huis wil nemen.
Heeft u zelf al vluchtelingen opgevangen? Zij moeten zich dan inschrijven in de basisregistratie van van de gemeente. Dat kan op afspraak in het gemeentehuis, hieronder staat hoe dat moet.

Inschrijven opgevangen vluchtelingen

Mensen met de Oekraïense nationaliteit die in Drimmelen (tijdelijk) opgevangen zijn bij familie of bekenden kunnen zich bij de gemeente op dat adres inschrijven. De gemeente moet daarbij de identiteit en nationaliteit kunnen vaststellen aan de hand van een paspoort of ander identiteitsbewijs. De inschrijving bij de gemeente zorgt ervoor dat de IND automatisch wordt geïnformeerd. Asiel aanvragen is de eerste 6 maanden nog niet nodig. Een afspraak maken voor de inschrijving kan met het online afspraakformulier
Bovenstaande regels kunnen wijzigen. Houd daarvoor de website van de IND in de gaten. Op basis van de Europese tijdelijke beschermingsrichtlijn mogen Oekraïners aanspraak doen op sociale voorzieningen, zorg en kinderen naar onderwijs.

Startpunt voor Oekraïnse vluchtelingen: Refugeehelp.com

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Bezoek hier refugeehelp.com

Zorgkosten en zorgverzekering

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen altijd medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. De manier waarop de kosten hiervan worden vergoed of gedeclareerd, verschilt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Laatste stand van zaken

Ontwikkelingen kunnen er voor zorgen dat de stand van zaken snel verandert. Kijk daarom voor actuele informatie en het laatste nieuws regelmatig op bovenstaande websites.
Daarnaast plaatsen we nieuws dat betrekking heeft op onze gemeente (ook) bij onze nieuwsberichten op deze website: drimmelen.nl/nieuwsoverzicht.

Trots

We zijn enorm trots op al die mensen inzetten voor Oekraïne en voor de hulpverlening voor vluchtelingen, op wat voor manier dan ook. Het is hartverwarmend om zo veel mooie initiatieven voorbij te zien komen!

Blauwgele gemeente Drimmelen
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen