Oekraïne

Winteropvang Oekraïense vluchtelingen.

Update 6 Opvang Oekraïense vluchtelingen in Lage Zwaluwe 


Schip aangemeerd 
Het riviercruiseschip voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is donderdag aangemeerd bij locatie Crezée aan de Biesboschweg. Het bedrijf dat de beveiliging voor haar rekening neemt, is donderdag gelijk van start gegaan. De brandweer heeft vrijdagochtend een grondige inspectie gedaan en haar goedkeuring afgegeven. Hierdoor kon de inrichting van de Gemeentelijke Opvanglocatie Oekraïne beginnen.
(tekst gaat verder onder de foto)

schip voor opvang vluchtelingen uit Oekraïne aangemeerd in Lage Zwaluwe
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen - foto Gerard van Vugt

Locatiebezoek
Vrijdagochtend heeft een deel van de klankbordgroep een bezoek gebracht aan het schip. Ze hebben een rondleiding gekregen en konden vragen stellen. Hiermee hebben ze een goed beeld gekregen van de Gemeentelijke Opvanglocatie Oekraïne.

Laatste voorbereidingen 
Er is nog een aantal technische zaken dat geregeld moet worden op de kade. Sinds vrijdag zijn we samen met het Rode Kruis hard aan de slag om de binnenkant van het schip gereed te krijgen voor maandag. Er worden verschillende ruimtes ingericht, bijvoorbeeld voor een kantoor. 
Ook leggen we de laatste hand aan de informatie voor de vluchtelingen zelf en zorgen we voor een fijn welkomstpakketje voor ze met onder andere verzorgingsmiddelen. We verwachten de eerste vluchtelingen maandag te kunnen verwelkomen.

Verkeer
De verkeerstellers zijn afgelopen maandag geplaatst in de Flierstraat en de Kruisstraat. Hierdoor kunnen we het verkeer in deze straten meten vanaf het moment dat de vluchtelingen op het schip verblijven. Indien nodig kunnen er maatregelen volgen in een later stadium. 

Bouw-app ‘Opvanglocatie haven Lage Zwaluwe’
Wilt u alle ontwikkelingen blijven volgen en het nieuws over de Gemeentelijke Opvanglocatie Oekraïne als eerste weten? Maak dan gebruik van de Bouw-app. Via deze app houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ook kunt u makkelijk contact met de gemeente opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. U kunt de Bouwapp instellen op uw smartphone via de appstore (voor iPhone) of Google Play (voor Android toestellen). U kunt het project vinden onder de naam ‘Opvanglocatie haven Lage Zwaluwe’.

Vragen 
Vragen kunt u stellen in de Bouw-app. Met vragen kunt u ook bellen naar 140162 of mailen naar oekraine@drimmelen.nl. Wij staan u graag te woord. Alle informatie en eerdere updates kunt u hieronder vinden op deze pagina. 
 

Update 5, 19-11-2022 Opvang Oekraïense vluchtelingen in Lage Zwaluwe
 

Verkeerstellingen en bewonersbrief
We zijn bezig met de voorbereidingen om het schip voor Oekraïense vluchtelingen een goede start te laten maken in de Buitenhaven van Lage Zwaluwe. Dit doen we onder meer met een klankbordgroep met bewoners uit de Ameroever/Princenhil en elders uit Lage Zwaluwe, die met de gemeente meedenkt over tal van zaken die hierbij komen kijken.

Verkeer
Een van de zorgpunten is verkeersdrukte door de Flierstraat en de Kruisstraat, waar toch al veel verkeer doorheen gaat. Mogelijk neemt de verkeersdrukte hier toe door de komst van vluchtelingen die een auto hebben. Een van de ideeën uit de klankbordgroepbijeenkomst van afgelopen woensdag 16-11 is dat bewoners van de Ameroever en Princenhil hun wijk verlaten en binnenrijden via de Amerweg/Nieuwstraat en hierbij de Flierstraat en de Kruisstraat mijden. Dit verzoek zal met een bewonersbrief worden gecommuniceerd aan de bewoners van deze buurt.
De gemeente gaat begin volgende week verkeerstellers plaatsen in de Flierstraat, de Kruisstraat en op de Zwaluwsedijk zodat het verkeer nu en straks als het schip er ligt, kan worden gemonitord. Eerder is al gemeld dat vrachtverkeer met bestemming schip (vuilniswagens en eventuele leveranciers) via de route Zwaluwsedijk moet rijden.

Klankbordgroep
Als u ook de klankbordgroep wilt bijwonen, bent u van harte welkom. Laat dit weten via ons e-mailadres oekraine@drimmelen.nl. We vertellen u dan wanneer de eerstvolgende klankbordgroep is. Die zijn meestal op woensdag, op dit moment is de locatie Biesla.

Aanbod vrijwilligerswerk
We merken dat veel mensen binnen en buiten Lage Zwaluwe willen helpen bij de opvang van de vluchtelingen. De gemeente krijgt mooie reacties via het mailadres oekraine@drimmelen.nl. Wilt u zelf iets doen of hoort u dat mensen iets willen bijdragen, stuur ze dan gerust door naar dit mailadres.

Projectleiding
Per deze week is Jos van Gerven begonnen als projectleider voor de komst van het schip, een goede opvang van de vluchtelingen en een goed contact met de omgeving hierover. Liesbeth van Hees van de gemeente is deze week begonnen met de coördinatie voor de ontvangst van de vluchtelingen op het schip: er komt immers veel bij kijken om ze op een goede manier te ontvangen.

Bouwapp ‘Opvanglocatie haven Lage Zwaluwe’
Voor de werkzaamheden in de Buitenhaven stellen we de Bouwapp in als extra communicatiemiddel. Via deze app wordt u direct op de hoogte gebracht van werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Ook kunt u makkelijk contact met de gemeente opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. U kunt de Bouwapp instellen op uw smartphone via de appstore (voor iPhone) of Google Play (voor Android toestellen). U kunt het project vinden onder de naam ‘Opvanglocatie haven Lage Zwaluwe’.

Vragen 
Met vragen kunt u bellen naar 140162 of mailen naar oekraine@drimmelen.nl. Wij staan u graag te woord.

 

Update 4, 17-11-2022:  Opvang Oekraïense vluchtelingen in Lage Zwaluwe
 

Vluchtelingenschip volgende week naar Lage Zwaluwe


Het schip voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen komt in principe in de week van 21 november naar Lage Zwaluwe. Als alle technische voorzieningen volgens planning zijn aangelegd meert het schip later in die week aan. Voordat het schip kan aanleggen moet nog een aantal voorbereidingen worden getroffen. Bij de jachthaven blijken enkele extra aanmeerpalen te moeten worden gedrukt om de aanlegsteigers te beschermen. Dit gebeurt op verzoek van de firma Crezée. Ook heeft de rederij van het riviercruiseschip nog wat tijd nodig om de bemanning van het schip op de gewenste sterkte te krijgen. Als alle voorzieningen werkend zijn, kunnen in week 48 de eerste vluchtelingen verwelkomd worden.

Planning technische voorzieningen
Vorige week is gestart met de voorbereidingen van de technische voorzieningen om het schip veilig aan te kunnen meren en de nutsvoorzieningen aan te leggen.

Overzicht voorbereidende werkzaamheden

 • Opschoonwerkzaamheden terrein Dubbelman + aanleg parkeerterrein (al gestart)
  Begonnen Maandag 14-11, Oplevering Vrijdag 25-11
   
 • Plaatsen bouwhekken bij parkeerplaatsen en op terrein van jachthaven Crezée
  Start vanaf Donderdag 17-11, oplevering Vrijdag 25-11
   
 • Plaatsen camera’s bij parkeerterrein
  Start vanaf Dinsdag 22-11, oplevering Woensdag 23-11
   
 • Plaatsen verlichting parkeerterrein
  Start vanaf Dinsdag 22-11, oplevering Woensdag 23-11
   
 • Realiseren stroomvoorziening t.b.v. het schip
  Start vanaf Maandag 21-11, Oplevering Donderdag 24-11
   
 • Realiseren internet
  Start vanaf Maandag 21-11, Oplevering Donderdag 24-11
   
 • Realiseren wateraansluiting
  Start vanaf Dinsdag 15-11, Oplevering Donderdag 24-11
   
 • Aanvoeren pontons en palen
  Start vanaf Maandag 21-11, Oplevering Maandag 21-11
   
 • Plaatsen palen en pontons
  Start vanaf Dinsdag 22-11, Oplevering Donderdag 24-11
   
 • Realiseren van loopbrug (als schip er ligt) en aansluiten voorzieningen
  Start vanaf Donderdag 24-11, Oplevering Vrijdag 25-11

Bouwapp ‘Opvanglocatie haven Lage Zwaluwe’
Voor de werkzaamheden in de Buitenhaven stellen we de Bouwapp in als extra communicatiemiddel. Via deze app wordt u direct op de hoogte gebracht van werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Ook kunt u makkelijk contact met de gemeente opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. U kunt de Bouwapp instellen op uw smartphone via de appstore (voor iPhone) of Google Play (voor Android toestellen). U kunt het project vinden onder de naam ‘Opvanglocatie haven Lage Zwaluwe’.

Vragen 
Met vragen kunt u bellen naar 140162 of mailen naar oekraine@drimmelen.nl. Wij staan u graag te woord. Als u deze updates in uw e-mail wilt ontvangen, kunt u dit laten weten door een berichtje te sturen naar dit mailadres oekraine@drimmelen.nl

Update 3, 10 november: Gemeenteraad stemt unaniem voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij locatie Crezée 


In Lage Zwaluwe vangen we vanaf medio november maximaal 144 Oekraïense vluchtelingen op. De gemeente huurt hiervoor een schip, dit krijgt een ligplaats bij watersportbedrijf Crezée in de Buitenhaven. Het college beschouwt de jachthaven van Crezée als maatschappelijk gezien de beste en technisch haalbaar de enige plek voor de termijn waarbinnen de opvang van start moet gaan gezien de crisissituatie. Vanaf half november moet de aanlegplaats geschikt zijn. De raad bekrachtigde dit besluit op dinsdag 8 november in een extra raadsvergadering. Daarbij sprak zij haar dank richting de familie Crezée uit.

Extra afspraken

Bij de bespreking van het raadsvoorstel zijn er amendementen aan de orde geweest. Het college van B&W heeft de volgende aanvullende afspraken met de gemeenteraad gemaakt:

 • Er komt een meldpunt overlast.
 • Op de boot komt 24/7 beveiliging.
 • Op de parkeerplaats komt camerabewaking. 
 • Met toeleveranciers worden afspraken gemaakt over en routes. Het doel daarbij is het aantal vrachtwagens zo laag mogelijk te laten zijn. 
 • Met vervoerders worden afspraken gemaakt over de route.
 • Voor de maatschappelijke ondersteuning wordt gekeken naar het maatschappelijk netwerk in geheel Drimmelen, niet alleen in Lage Zwaluwe
 • Er komt een coördinatiepunt waar inwoners, Oekraïners en ondernemers telefonisch, per mail en fysiek terecht kunnen met hun vragen, initiatieven of klachten.
 • De visieontwikkeling voor Lage Zwaluwe wordt versneld opgepakt.
 • Het schip blijft uiterlijk tot 2 april. 

Communicatie

Communicatie en inhoudelijke afstemming met bewoners op het schip, omwonenden en maatschappelijke partners is een belangrijk onderdeel voor een succesvol verblijf. Deze communicatie wordt vanaf nu verder opgepakt en uitgewerkt. De klankbordgroep is inmiddels een tweede keer bij elkaar gekomen. Wilt u ook (een keertje) aansluiten bij de klankbordgroep? Mail dan naar oekraine@drimmelen.nl.

Contact met de gemeente? 

Met vragen kunt u bellen naar 140162 of mailen naar oekraine@drimmelen.nl. Wij staan u graag te woord.

Deze pagina wordt geactualiseerd/aangevuld als er nieuwe informatie bekend is, dus houd onze website regelmatig in de gaten voor de laatste informatie.

Update 2, 4 november: Raadvoorstel Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen 

Het college legt de locatie Crezée in de buitenhaven van Lage Zwaluwe voor aan de gemeenteraad als voorkeurslocatie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het college beschouwt dit als maatschappelijk gezien de beste en technisch haalbaar de enige plek voor de termijn waarbinnen de opvang van start moet gaan gezien de crisissituatie. Vanaf half november moet de aanlegplaats geschikt zijn. De raad bespreekt het voorstel op dinsdag 8 november in een extra raadsvergadering.
Dit besluit is onder voorbehoud dat een meerderheid van de raad haar steun uitspreekt aan de uitvoering hiervan. Zij vergaderen hier 8 november over. U vind het raadsvoorstel via deze link: raadsvoorstel Tijdelijke Opvang Oekraïense Vluchtelingen

Communicatie
De informatie over het raadsvoorstel deelt de gemeente via de e-mail met de klankbordgroep, met degenen die hun mailadres hebben opgegeven bij de bewonersbijeenkomsten. Tegelijk sturen we  hiermee ook de antwoorden op de vele bewonersvragen mee. De gemeente communiceert hier ook over met een persbericht.

Hoe verder
Op 8 november geeft de raad haar opinie en als de raad haar steun uitspreekt is het voorstel van het college van kracht. We komen hier dan uiteraard snel bij u op terug.

Klankbordgroep
Er is een ondertussen een klankbordgroep gestart. Deze bestaat nu uit direct omwonenden van de Ameroever/Princenhil. De klankbordgroep moet een plaats zijn waar bewoners, gemeente en andere betrokken partijen van gedachten kunnen wisselen om een succesvolle opvangperiode te kunnen realiseren. Heeft u belangstelling lid te worden hiervan? Stuur dan een mail naar oekraine@drimmelen.nl. Hier kunt u ook terecht met vragen en opmerkingen.

Vragen en antwoorden omwonenden/bewonersavonden
Er zijn tijdens de bewonersbijeenkomsten en via andere kanalen veel vragen gesteld. Op de bewonersavonden is op veel vragen antwoord gegeven, sommige zaken moesten verder worden uitgezocht. Hieronder vindt u de vraag- en antwoordlijst. Deze is ook gedeeld met de gemeenteraad. 


 

Update 1, 22 oktober:  Plan opvang Oekraïense vluchtelingen in Lage Zwaluwe

Principebesluit opvang

Het college heeft op dinsdag 18 oktober 2022 een principebesluit genomen om in de haven van Lage Zwaluwe tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit naar aanleiding van een urgent verzoek van de landelijke overheid en de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De komende weken gaat de gemeente in gesprek met en luisteren naar welke punten van aandacht en zorg de mensen hebben die er in de buurt wonen. Ook de gemeenteraad wil hier begin november zijn mening over kunnen geven. De gemeente treedt de komende weken daarnaast alvast in overleg met alle maatschappelijke organisaties in Lage Zwaluwe. 

Op deze pagina leest u de informatie die wij nu hebben over de opvang van deze mensen.

Wat gaat er gebeuren?

In de buitenhaven van Lage Zwaluwe komt gedurende de winter een rivier-cruiseschip te liggen. Het gaat over de periode van medio november 2022 tot 2 april 2023. Het is een soort varend hotel met voorzieningen zoals kamers, sanitair en keukens. Op het schip is verder catering, schoonmaak, onderhoud, nautische bemanning, beveiliging, locatiemanagement (Rode Kruis) en medische ondersteuning aanwezig. Het schip biedt huisvesting aan maximaal 144 Oekraïense vluchtelingen. Het schip is 110 meter lang en 11,4 meter breed. In de komende weken worden voorbereidingen getroffen om de aanlegplaats geschikt te maken voor het schip.

Achtergrond

De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij en het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht is niet gestopt. Het Rijk verwacht dat de inmiddels 80.000 vluchtelingen deze winter nog niet terug kunnen naar huis en dat er vluchtelingen bijkomen. Net als u ziet het gemeentebestuur de zoektocht naar opvangplaatsen door het Rijk en de Veiligheidsregio's. Wij proberen met de opvang van Oekraïense vluchtelingen een antwoord te geven op de dringende vraag die er ligt.

Haven van Lage Zwaluwe

De haven van Lage Zwaluwe is de enige in onze gemeente waar op dit moment een schip van deze omvang kan liggen, en waar ook goede voorzieningen zijn zoals scholen, een grote supermarkt, openbaar vervoer en welzijns- en zorgorganisaties. We beseffen dat Lage Zwaluwe opeens een groep tijdelijke bewoners moet verwelkomen. Dat vraagt wat van de gemeente, de inwoners en de maatschappelijke organisaties.

Informatiebijeenkomsten

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u wilt weten wat deze ontwikkeling voor u betekent. Daarom organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten waarin u uw vragen, zorgen en ideeën over een succesvol verblijf kunt delen met de gemeente. Wellicht heeft u vragen als: ‘Waarom in Lage Zwaluwe?’ ‘Hoe zorgt u voor de veiligheid?’ ‘Ik wil Oekraïense jongeren bijles geven of met ze gaan sporten, hoe organiseer ik dat?’ U bent in dat geval van harte welkom op een van de bijeenkomsten. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Bijeenkomsten


Week (42):

 • Woensdag 19 oktober om 14.00 – 15.00 uur  (inloopbijeenkomst voor eerste vragen)
  Brasserie De Thuishaven, Kwistgeldweg.
 • Donderdag 20 oktober om 19.30 – 21.00 uur    
  Brasserie ’t Appeltje, Plantsoen 3

Na de herfstvakantie (week 44):

 • Maandag 31 oktober 19.30 – 21.00 uur            
  Locatie: Den Domp, Plantsoen 10, Lage Zwaluwe (gewijzigde locatie)
 • Dinsdag 1 november om 19.30 – 21.00 uur       
  Locatie: Den Domp, Plantsoen 10, Lage Zwaluwe (gewijzigde locatie)

Informatiepunt

De gemeente zorgt voor een informatiepunt waar mensen met vragen terecht kunnen en waar men zich aan kan melden met ideeën, hulp en initiatieven. Het college hoopt dat maatschappelijke partners, vrijwilligers, organisaties zoals scholen, kerken en sportverenigingen en de inwoners van Lage Zwaluwe deze mensen samen de winter door helpen.

Vragen

Bij vragen kunt u bellen naar 140162 of mailen oekraine@drimmelen.nl. U bent ook van harte welkom op de informatiebijeenkomsten waar we u graag te woord staan.

Deze pagina wordt geactualiseerd/aangevuld als er nieuwe informatie bekend is, dus houd onze website regelmatig in de gaten voor de laatste informatie.