Opening toegankelijk pad Monument voor de Brabantse Biesboschboeren in Drimmelen

19 sep 2018
Op donderdag 20 september om 10.00 uur opent wethouder John van Oosterhout het nieuwe rolstoeltoegankelijke pad bij het Monument voor de Brabantse Biesboschboeren aan de Amalia van Solmsstraat in Drimmelen, tegenover Ons Dorpshuys.

De verschillende historische onderdelen rondom het monument waren voorheen alleen via het gras bereikbaar. Er was geen aansluiting op de omliggende bestrating. De Stichting Vrienden van de Biesbosch heeft het initiatief genomen om de toegankelijkheid te vergroten zodat iedereen het monument optimaal kan beleven. De gemeente Drimmelen verleende hiervoor subsidie.

Rinus Rasenberg van Stichting Vrienden van de Biesbosch nam het initiatief voor de realisatie van het monument om zo de boeren uit de Biesbosch openlijk te bedanken voor hun inzet. Zij maakten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verdienstelijk voor mensen in nood. Zij hielpen onder meer onderduikers, onder wie voortvluchtige joden en verzetsmensen en jonge mannen die de verplichte ‘Arbeitseinsatz’ wilden ontlopen.

Het monument is ontworpen door kunstenaar Joris Gaymans. Zoon van arts en verzetsstrijder Frits Gaymans. Op 3 mei 2017 werd het monument onthuld.

Dit toegankelijkheidsproject is mede mogelijk gemaakt door: WWZ-Drimmelen (Stef de Vreede), Zet (Jan Geurts), Anita Joore (Ons Dorpshuys), Stichting Vrienden van de Biesbosch (Rinus Rasenberg), Aannemersbedrijf Gebr. De Leeuw (Mark de Leeuw) en gemeente Drimmelen.