RDW geeft groen licht voor het zelfrijdend vervoer in Drimmelen

23 jul 2019
Een bijzondere mijlpaal voor de pilot met zelfrijdend vervoer in Drimmelen: vandaag heeft de RDW groen licht gegeven. Dit betekent dat de zelfrijdende bus deze zomer 10 weken lang rond kan gaan rijden in het havengebied van Drimmelen. De ontheffing van de RDW was de laatste horde die genomen moest worden in het voortraject van de pilot. Bij een dergelijk uniek project met het oog op de toekomst komt heel wat kijken en alle aspecten op het gebied van veiligheid moeten daarbij onderzocht worden. Het is namelijk de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdende bus in zo’n complexe omgeving en met andere weggebruikers rond gaat rijden. Maar de routes en de bus zijn nu goedgekeurd door de RDW en de bus kan dus gaan rijden!

Aanleiding
Voor de verwachte uitdaging op het gebied van vervoer en mobiliteit in de toekomst is het belangrijk om te investeren in innovatie. In het landelijke gebied, zo ook in onze gemeente, komt het aanbod aan openbaar vervoer niet altijd overeen met de behoeften van de inwoners. De verwachting is dat de uitdaging om het (openbaar) vervoersaanbod op de vervoersbehoefte aan te laten sluiten in de toekomst alleen maar groter worden. De gemeente Drimmelen wil met dit project een bijdrage leveren aan toekomstige oplossingen voor deze uitdaging, zodat ook de inwoners van onze gemeente daar uiteindelijk baat bij hebben.

Voortraject
Tijdens het vooronderzoek zijn er verschillende routes uitgebreid onderzocht en bleek de complexiteit van zelfrijdend vervoer al meerdere malen. Uiteindelijk kwamen de huidige routes door het havengebied van Drimmelen in beeld en deze bleken het meest geschikt voor deze pilot. Het voortraject zelf heeft al veel waardevolle gegevens opgeleverd voor alle partners binnen dit project. Dit zijn onder andere inzichten over wat zelfrijdend vervoer vraagt van de omgeving waar het in rijdt. Nu kan er gestart worden met de verdere uitvoering van de pilot, waarbij de zelfrijdende bus daadwerkelijk rond gaat rijden en passagiers gaat vervoeren.

Auteur: 
gemeente Drimmelen
Licentie: 
Copyright

Routes
De zelfrijdende bus rijdt een aantal routes in het havengebied van Drimmelen. Op het kaartje is te zien welke routes dit precies zijn met de haltes waar de mensen kunnen in-en uitstappen

Feestelijk startsein
Op 30 juli 2019 is de eerste dag dat de zelfrijdende bus in Drimmelen gaat rijden. De officiële dienstregeling start dan nog niet, maar mensen kunnen al wel meerijden. Iedereen is vanaf 11:00 uur van harte welkom om een ritje in de zelfrijdende bus te komen maken. Om 11:30 uur is de officiële opening. De ritten met de zelfrijdende bus zijn geheel gratis.

Dienstregeling
Vanaf 5 augustus gaat de bus zijn normale dienstregeling rijden voor een periode van 10 weken. De bus rijdt 7 dagen per week van 09:00 tot 18:00 uur over Jachthaven Drimmelen. Elk uur sluit de shuttle aan op buurtbus 224 bij bushalte Haven. Het betreft nog steeds een proef, dus het kan zijn dat de dienstregeling wijzigt. Ook is het mogelijk dat er soms een dag niet wordt gereden. Op Wij Zijn Drimmelen kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de proef. Daar vindt u ook de dienstregeling.

Samenwerking
Er is van dit hele onderzoek veel te leren. Daarom werken we voor deze proef samen met partijen die al kennis hebben over dit onderwerp of dit graag op willen doen. Dat zijn onder andere de provincie Noord-Brabant, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft. Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant.

*Disclaimer: Deze dienstregeling is het uitgangspunt tijdens de proef. Het is mogelijk dat tijdens de proef de rijtijden aangepast worden. Ook is het mogelijk dat ervoor gekozen wordt niet te rijden door omstandigheden als extreem weer of aanpassingen aan de route of de bus.