Regelhulpen voor betere dienstverlening aan ondernemers

1 mrt 2018
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onderzoekt samen met de gemeenten Drimmelen, Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam of een Regelhulp voor complexe lokale regelgeving de dienstverlening aan ondernemers kan verbeteren. Een Regelhulp is een interactieve vraagboom die de ondernemer helpt bij het ontrafelen van (complexe) wet- en regelgeving. Er zijn al Regelhulpen ontwikkeld voor landelijke wetgeving, maar ondernemers lopen soms ook aan tegen complexe lokale regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan vragen als “Wat moet ik doen als ik een evenement wil organiseren?” en “Mag ik ook alcohol verkopen of schenken?”.

Regelhulp evenementenvergunning

De Regelhulp die onderzocht wordt, is de Regelhulp evenementenvergunning. Deze Regelhulp is ontwikkeld om ondernemers en inwoners te ondersteunen bij het in kaart brengen van de verplichte vergunningen bij het houden van een evenement. De deelnemende gemeenten hebben hiervoor de specifieke regels voor evenementen toegevoegd aan de Regelhulp. Zo krijgt de gebruiker een advies op maat en heeft hij of zij een duidelijk overzicht van de benodigde vergunningen.

Begin maart wordt de ontwikkelde Regelhulp evenementenvergunning in gebruik genomen door de vier gemeenten. De komende tijd wordt de ontwikkeling en het gebruik van de Regelhulp onderzocht. Voor de zomer zijn de eerste resultaten van de Regelhulp in beeld gebracht.

Meer informatie

De RVO.nl stimuleert ondernemend Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Met subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het voldoen aan wet- en regelgeving. RVO.nl is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Sinds 2017 ontwikkelt RVO.nl vanuit het Expertisecentrum Regelhulpen digitale hulpmiddelen die de ondernemer inzicht geven in complexe wet- en regelgeving.