Stempas

Om in de gemeente Drimmelen te kunnen stemmen ontvangt u via de post thuis een stempas. De stempas toont aan dat u het recht heeft om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen naar het stembureau.

Bezorgen van de stempassen

De stempassen moeten uiterlijk 3 maart 2021 in het bezit van de kiezers zijn.

Hebt u geen stempas ontvangen? Vraag dan direct met uw DigiD een vervangende stempas aan via de volgende link: Aanvraag vervangende stempas, kiezerspas of volmacht (drimmelen.nl).

Wie ontvangt een stempas?

Niet iedereen ontvangt een stempas voor deze verkiezing. Voor het (actief) kiesrecht gelden de volgende eisen:

  • kiezers moeten 18 jaar of ouder zijn;
  • kiezers moeten niet uitgesloten zijn van het kiesrecht;
  • kiezers hebben de Nederlandse nationaliteit;
  • kiezers moeten op de dag van de kandidaatstelling (01 februari 2021) ingeschreven zijn in de Basisregistratie Personen van deze gemeente.

Stempas kwijt?

Bent u uw stempas kwijt of is de stempas beschadigd? U kunt dan éénmaal een nieuwe stempas aanvragen. De vervangende stempas kunt u aanvragen tot vrijdag 12 maart 2021 17.00 uur.

Vervangende stempas aanvragen

De vervangende stempas vraagt u aan bij het team Verkiezingen van de gemeente Drimmelen. Dit kan op de volgende manieren:

Voor de aanvraag van een vervangende stempas moet u een kopie van uw identiteitsbewijs overleggen. Mocht u alsnog uw 'oude' stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). U bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn