Toespraak bij de opening van de fysiotherapiepraktijk “De Landbouwschool” van Jan Donckers aan de Lucia Eijckenstraat 78 te Made, op 22 januari 2016

Toespraak door de burgemeester van Drimmelen, Gert de Kok, bij de opening van de fysiotherapiepraktijk “De Landbouwschool” van Jan Donckers aan de Lucia Eijckenstraat 78 te Made, op 22 januari 2016.

Dames en heren,

Laat ik beginnen Jan Donckers en zijn mensen te feliciteren met deze prachtige nieuwe fysiotherapiepraktijk. Het is mooi, nieuw, licht en modern. En dat alles in een gemeentelijk monument. Als je er in slaagt langs de gemeentelijke monumentencommissie te komen en toch een moderne invulling en een moderne uitbreiding te realiseren, dan heb je een prestatie verricht.

Velen van u weten dat dit de voormalige landbouwschool is. In 1952 ontstond het initiatief bij de plaatselijke afdeling van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) en bij de gemeente om te komen tot een landbouwschool. Landbouw was toen – en nu nog – een belangrijke bedrijfstak. Er werd bij de NCB en het ministerie van Landbouw gelobbyd voor een landbouwschool in Made. En met succes, al in september 1954 kon de nieuw benoemde directeur, de heer Mouwen, de school starten met 37 leerlingen. Eerst in het toenmalige patronaatsgebouw, maar later hier, Lucia Eijckenstraat 78, op deze locatie, waar 2 leslokalen en een directeurswoning werden gerealiseerd. Op 9 februari 1956 ( dus bijna 60 jaar geleden) opent Commissaris van de Koningin Jan de Quay de nieuwe landbouwschool. Een prachtige nieuwe voorziening voor Made en omstreken.

De landbouwschool heeft maar kort bestaan in Made. Al in juli 1963 sloot meester Mouwen er de deuren voor het landbouwonderwijs. Na eerst enkele jaren in gebruik genomen te zijn geweest door de firma Optima, van de familie De Zeeuw, vond vanaf 29 oktober 1967 de pas opgerichte Openbare Bibliotheek hier zijn intrek. Een andere vleugel was al in gebruik voor de afdeling sociale zaken van de gemeente en in de aanpalende directeurswoning woonde gemeentesecretaris Noud Segers met zijn gezin. Toen de bibliotheek vertrok naar de Mayboom, dreigde voor dit gebouw de sloop, want slopersbedrijven waren in die jaren kind aan huis bij het gemeentebestuur en dat verklaart het gemis aan oude karakteristieke panden in dit dorp. Maar gelukkig kwam er weer een nieuwe maatschappelijke bestemming: peuterspeelzaal De Madelief, de jongerensoos en de buitenschoolse opvang.

En nu dan weer een nieuwe maatschappelijke functie in dit karakteristieke pand: een fysiotherapiepraktijk met 5 andere eerste lijns voorzieningen.

Jan Donckers is een gedreven man, inmiddels op een leeftijd gekomen waarop anderen zouden zeggen: “het is mooi geweest”, maar hij weet dit, natuurlijk samen met anderen, te realiseren. Een man die altijd op zoek is naar verhoging van de kwaliteit. Tot ver buiten Made bekend vanwege zijn visie en kennis op het gebied van de manuele therapie. Hij heeft destijds ook samengewerkt met de vermaarde doctor Gaymans op dit punt. Jan Donckers is een man die altijd innoverend bezig is. Dit is dan ook maar niet zomaar een fysiotherapiepraktijk, nee dit is een plusvoorziening, een gecertificeerd bedrijf. Iedereen die her werkt speelt eigenlijk een beetje in de eredivisie en moet een stapje extra zetten. En dat alles gericht op het gezond maken en houden van mensen.

Zorgverzekeraars zijn steeds meer bezig om medische faciliteiten te selecteren op kwaliteit. Het is goed om te weten dat hier in Made een plusvoorziening zit op het gebied van fysiotherapie en aanverwante zaken. Met deze moderne nieuwe behuizing wordt er weer een verdere stap gezet op het gebied van innovatie en kwaliteitsverbetering.

Ik wil graag Jan en Mireille en iedereen die in dit pand werkt, maar eigenlijk iedereen die van deze fysiotherapiepraktijk gebruik maakt, feliciteren.