Toespraak bij de opening van het Politiesteunpunt in het gemeentehuis te Made op 21 december 2015

Toespraak door de burgemeester van Drimmelen, Gert de Kok, bij de opening van het Politiesteunpunt in het gemeentehuis te Made op 21 december 2015.

Dames en Heren,

Goedemiddag en allemaal van harte welkom hier in het gemeentehuis. Vandaag openen wij het politiesteunpunt. Want dat is de juiste benaming, geen politiepost en al helemaal niet politiebureau, maar politiesteunpunt. We hebben orders gekregen van de Nationale Politie dat we het zo moeten noemen. Dus ik vertel het nog maar even want het staat er namelijk niet op. Graag wil ik met grote letters aan de buitenkant en met misschien iets kleinere letters aan de binnenkant laten zien dat we de politie in huis hebben gehaald. Maar dat is dus niet de bedoeling. De Nationale Politie heeft bepaald dat er geen officieel bord komt. En als we dat toch zouden doen dan is er sprake van ongeautoriseerd gebruik en dat is strafbaar. Ik heb er een e-mail over mogen ontvangen. Dus de burgemeester is gewaarschuwd.

Maar ik laat mij hierdoor natuurlijk niet ontmoedigen. Want ik ben blij met dit steunpunt. Het is een plek waar inwoners van de gemeente Drimmelen op afspraak bij de politie terecht kunnen. Het is een flexibele werkplek voor twee wijkagenten in het gemeentehuis en zolang ik hier burgemeester ben heb ik dit nog niet meegemaakt. Andere gemeenten raken hun politiebureau kwijt door de komst van de Nationale Politie, maar wij krijgen er een politiesteunpunt bij. Ik hoop en verwacht dat de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de politie in Drimmelen wordt vergroot door dit steunpunt als uitvalsbasis te gebruiken. Er is nog een voordeel aan dit nieuwe steunpunt. Door de fysieke uitbouw vervalt de vroegere ruimte onder de luifel buiten en daarmee komt een eind aan een problematische locatie voor de hangjeugd. Ik heb de politie nog nooit zo effectief een problematische hangplek zien oplossen. Daarnaast verwacht ik dat door dit steunpunt het contact tussen de politie en gemeentelijke medewerkers op het gebied van toezicht en handhaving, openbare orde en veiligheid, buitengewone opsporing, dorpsgericht werken en verkeer zal toenemen.

Ik zie op het gebied van veiligheid en handhaving twee bewegingen. Aan de ene kant wordt de politie verder weg van de gemeente georganiseerd. Ons politieteam werkt voor 6 gemeenten tegelijk in het Dongemondgebied. Een deel van de toezichthouders en handhavers die vroeger werkzaam waren in het gemeentehuis gaan regionaal werken bij de Omgevingsdienst of de Veiligheidsregio. Aan de andere kant zie ik lokaal steeds meer gemeenteambtenaren in de rol van buitengewone opsporingsambtenaren, toezichthouders, handhavers op het gebied van WRO, APV, DHW en WABO. Bij de behandeling van de najaarsnota deze maand is de gemeenteraad akkoord gegaan om de capaciteit op dit punt met twee medewerkers te vergroten. Deze lokale medewerkers zijn in dit gebouw pal naast of boven dit steunpunt gehuisvest. Dit zal een goed contact tussen medewerkers van de gemeente bevorderen. Ik hoop dat ze regelmatig de koppen bij elkaar steken en dat het mag leiden tot integrale handhavingsacties. Het is dus noodzakelijk dat beide niveaus, (sub)regionaal en lokaal, goed met elkaar samenwerken. Overigens, met de groeiende hoeveelheid toezichthouders en handhavers bij de gemeente lijkt het wel of we via de achterdeur de gemeentepolitie weer aan het invoeren zijn.

Dames en heren, het zal duidelijk zijn dat ik blij ben met dit nieuwe politiesteunpunt. Ik wens de wijkagenten toe dat zij zich hier thuis voelen, ik hoop dat ze het veelvuldig gaan gebruiken, dat het vaak als uitvalsbasis mag fungeren en dat het de onderlinge contacten mag verstevigen. Ik vraag nu aan Jaap Naaktgeboren, chef politieteam Dongemond, Roy Lagendijk, boa, en Dayenne Sjardijn, assistent wijkagent Made, mij te assisteren bij de openingshandeling.