Updates coronavirus en de gemeente Drimmelen

12 mrt 2020
Campagne alleen samen

Update zaterdag 4 april (2)

Eenvoudige uitleg over het coronavirus

Ben je op zoek naar een heldere uitleg over het coronavirus? Dan willen we je graag voorstellen aan Steffie. Op https://corona.steffie.nl geeft zij op een eenvoudige manier uitleg over het coronavirus. De website van Steffie is speciaal gemaakt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven én voor kinderen.

Dus neem een kijkje op haar website voor meer informatie over het coronavirus en maak kennis met Steffie.

Update zaterdag 4 april (1)

Het aantal inwoners dat in totaal besmet is geraakt met het coronavirus bedraagt vandaag 34, één meer dan gisteren. Het betreft het aantal geregistreerde besmettingen dat we doorkrijgen van de GGD/RIVM. We wensen deze mensen sterkte en een spoedig herstel toe en hun omgeving ook veel sterkte.

Het aantal mensen dat in onze gemeente is overleden aan de gevolgen van het coronavirus bedraagt sinds gisteren 4.  

Update vrijdag 3 april (3)

Aantal overledenen en aantal besmettingen

We hebben vandaag het droeve bericht gekregen dat een vierde inwoner van onze gemeente is overleden na besmetting met het coronavirus. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe met dit verlies.
Het aantal geregistreerde besmettingen dat vandaag is doorgegeven aan ons vanuit de GGD/RIVM bedraagt 33, een toename van 1 ten opzichte van de afgelopen dagen.

Update vrijdag 3 april (2)

Filmpje van burgemeester Gert de Kok over verlenging van de coronamaatregelen

De burgemeester van Drimmelen reageert op een aantal vragen over de coronamaatregelen:

 • Verlenging tot 28 april
 • Gevolgen voor ondernemers
 • Ouders met kinderen in huis
 • Mooi weer dit weekeinde, gaan we naar buiten?

Klik op deze link voor het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=3r8NXH_wCkg

Update vrijdag 3 april (1)

Maandag 6 april 12.00 uur testen we de sirenes

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur.

De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Update donderdag 2 april (5)

Aantal besmettingen in onze gemeente

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in onze gemeente bedraagt sinds dinsdag 32.

Dit bericht ontvangen wij dagelijks van de GGD/RIVM. Dit is het aantal besmettingen dat officieel vast staat. Enkele dagen geleden is ons gemeld dat 3 mensen uit onze gemeente overleden zijn aan de gevolgen van coronabesmetting.

Onverminderd blijft het van groot belang om afstand te houden, thuis te blijven/te werken en zeker niet naar buiten te gaan als u griepachtige symptomen hebt zoals koorts, keelklachten, niezen of hoesten.

Update donderdag 2 april (4)

Aanvraag ZZP’ers rechtstreeks via onze website (TOZO-regeling)

Sinds vandaag kunnen ZZP-ers hun aanvraag om inkomensondersteuning rechtstreeks doen bij onze gemeente. U kunt hier meer informatie vinden: https://drimmelen.nl/tijdelijke-inkomensondersteuning-voor-ondernemers

Update donderdag 2 april (3)

Coronapraat: online initiatief voor kinderen van het Centrum voor Jeugd en Gezin

Ook op kinderen heeft corona een grote impact. Wat gebeurt er met hén in deze crisis, is er nog wel genoeg eten in de winkels, mogen ze nog wel naar opa en oma toe? En wat gebeurt er als papa of mama ziek wordt, of het kind zélf? Wat doet al dat thuis zijn met je? Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt kinderen een luisterend oor en coaching bij dit soort vragen. Ouders kunnen hun kinderen hiervoor opgeven. Meer informatie vindt u hier. https://www.cjgdrimmelengeertruidenberg.nl/nieuws/item/coronapraat-gaat-...

Update donderdag 2 april (2)

Bericht voor ondernemers: recreatief nachtverblijf verboden

Burgemeester Gert de Kok heeft een brief opgesteld die gericht is aan ondernemers in Drimmelen in de recreatiesector. Hij geeft hierin toelichting op het besluit van de voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s dat recreatief nachtverblijf in Brabant verboden is vanaf vrijdag 3 april 2020 18.00 uur. Hiervoor is een nieuwe noodverordening gemaakt.

Het bericht van de burgemeester is hier te lezen.

Update donderdag 2 april (1)

Bericht, gisteren verstuurd, aan alle sportverenigingen in de gemeente Drimmelen:
 

Geacht bestuur,

Gisteravond is door premier Rutte bekend gemaakt dat de maatregelen vanwege het Coronavirus worden verlengd tot en met 28 april a.s. Uitdrukkelijk wordt ook gezegd dat ook de aanwijzingen tot 1 juni onverminderd van kracht blijven.

Voor u als sportvereniging heeft dit grote gevolgen. Trainingen, competitiewedstrijden en andere evenementen liggen stil tot 28 april a.s., contributies worden wellicht niet of later geïncasseerd, terwijl andere kosten gewoon doorlopen.

Gisteren heeft u van ons een brief van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) ontvangen met daarin informatie over de éénmalige tegemoetkoming voor sportverenigingen- en stichtingen via het Noodloket. Hopelijk kunt u daar indien nodig een beroep op doen.

Vandaag hebben wij van de VSG een update op deze brief ontvangen. In deze brief worden alle afspraken tot 28 april nogmaals vermeld. Daarnaast wordt er extra informatie/advies gegeven over onderwerpen die mogelijk van belang zijn voor uw vereniging.

Onderstaand de verstuurde brief.


In deze brief treft u ook de link weer aan die meer in detail op het onderwerp Noodloket ingaat.

Zodra meer bekend wordt over de maatregelen voor de sportsector na 28 april a.s. zullen wij u opnieuw informeren.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestel...

Tot zover en blijf gezond!
Welzijn en Sport
Gemeente Drimmelen

Update 1 april (5)

Aantal besmettingen

Het aantal geregistreerde besmettingen in onze gemeente is vandaag niet gestegen. Het gaat momenteel nog steeds om in totaal 32 besmette personen en 3 overledenen. De gemeente Drimmelen wenst alle betrokkenen veel sterkte toe.

Update 1 april (4)

Aanvulling noodverordening voor recreatief nachtverblijf

Hoogstwaarschijnlijk volgt er eind deze week vanuit de regio een aanscherping van de regels voor recreatief nachtverblijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vakantieparken, campings, etc. We krijgen veel vragen van ondernemers uit die sector en geven daarom het advies om de website van de Veiligheidsregio goed in de gaten te houden voor het laatste nieuws over dit onderwerp: www.vrmwb.nl. Vanaf het moment dat de aanvulling op de noodverordening gepubliceerd staat op de website van de Veiligheidsregio, is deze namelijk ook meteen van kracht.

Zodra we meer informatie hebben over deze aanvulling en de uitwerking er van, voegen we die informatie ook toe aan onze eigen website onder het kopje 'Ondernemen in coronatijd'. 

Update 1 april (3)

Groen onderhoud

De gemeente Drimmelen werkt voor het groenonderhoud samen met Sociaal Werkbedrijf MidZuid. Door alle coronamaatregelen onderhoudt MidZuid het groen nu met veel minder mensen dan normaal. Nu de lente weer is aangebroken en de natuur weer begint te groeien en bloeien, kan het zijn dat ze het minder goed bij kunnen houden dan u normaal van hen gewend bent. Ze zetten nog steeds elke dag de schouders eronder, maar vragen om uw begrip voor deze situatie. Heeft u vragen over het groenonderhoud in uw omgeving? Kijk dan eens op de site www.drimmelen.midzuid.nl of neem contact op door een e-mail te sturen naar wijkonderhouddrimmelen@midzuid.nl.

Update 1 april (2)

Raadsvergadering 9 april 2020

De raadsvergadering van 9 april 2020 gaat wel door, maar gezien de maatregelen rondom het coronavirus zal dat in een gewijzigde vorm zijn. De raadsvergadering is daardoor niet fysiek bij te wonen, maar via de livestream op drimmelen.nl en via Omroep Drimmelen kunt u de raadsvergadering op 9 april wel volgen.

Voor actuele informatie over de vergaderingen, de complete agenda en onderliggende stukken verwijzen wij u naar de pagina: drimmelen.nl/vergaderingen-gemeenteraad.

Vervallen opinieronde 19 maart 2020

Vanwege het vervallen van de opinieronde van 19 maart jl., is het mogelijk voor inwoners/belangstellenden om een schriftelijke inspraakreactie te sturen voor de agendapunten op deze raadsvergadering aan griffie@drimmelen.nl. Als een schriftelijke inspraakreactie wordt gestuurd, graag daarbij vermelden of deze reactie mag worden gepubliceerd op internet bij de stukken van de vergadering.

Update 1 april (1)

De Luisterlijn

In deze turbulente tijden van corona en ‘sociale afstand’ zijn er veel inwoners die vragen hebben, zich zorgen maken of alleen voelen.

De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen onze 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. Met jaarlijks bijna 500.000 oproepen, en ca. 300.000 gesprekken, is de Luisterlijn al meer dan 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die met goed opgeleide vrijwilligers sociale en emotionele steun op afstand biedt. De Luisterlijn is een landelijke organisatie en valt onder de Wmo en het ministerie van VWS.

Dus heeft u hulp nodig? Zoek contact!

 • Voor (medische) vragen en voor richtlijnen met betrekking tot het coronavirus: RIVM: 0800-1351
 • Een luisterend oor bij angst, eenzaamheid, zorgen: De Luisterlijn (24/7 bereikbaar): 0900-0767 (normaal tarief) of chat via www.deluisterlijn.nl

Update dinsdag 31 maart (2)

Aantal besmettingen

Het aantal geregistreerde besmettingen dat vandaag is doorgegeven aan ons vanuit de GGD/RIVM bedraagt 32, een toename van 1 ten opzichte van gisteren.

Gisteren is ons gemeld dat er 3 inwoners van onze gemeente overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal is niet veranderd.

Update dinsdag 31 maart (1)

Gemeente huurt beveiligers in voor milieustraat

Drimmelen huurt op de komende zaterdagen beveiligers in voor de milieustraat in Terheijden. Dit gebeurt uit voorzorg voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers, aangezien de gemoederen van sommige bezoekers nogal eens verhit raken vanwege de drukte. De beveiligers helpen besmettingsgevaar te beperken en zorgen ervoor dat de medewerkers de bezoekers goed kunnen helpen.

Coronacrisis

Het voorjaar is echt aangebroken en het mooie weer maakt dat veel mensen hun tuin onder handen nemen en ook de zolder en de garage gaan opruimen. De coronacrisis werkt dat in de hand: mensen hebben veel meer tijd om op te ruimen. Dat is te merken bij de milieustraat, die sinds enkele weken een extra grote toeloop te verwerken heeft, zeker op zaterdagen en op maandagen.

Maatregelen genomen

De gemeente nam al maatregelen om de grote toestroom te verwerken en om het risico op coronabesmetting te beperken. Onmiddellijk na het eerste incident waarbij klanten bijna met elkaar op de vuist gingen, is begonnen met een toelatingsbeleid van niet meer dan drie auto’s tegelijk. Ook hoeft men voor het gratis brengen van tuinafval niet door de milieustraat, dit kan afgeleverd worden op de carpoolplaats. Met de tekstkar wordt bezoekers op het hart gedrukt geduld te oefenen, de aanwijzingen van medewerkers op te volgen en met pin te betalen.

Corona: alleen samen

De medewerkers van de milieustraat constateren dat er geregeld inwoners komen met een klein beetje afval. Alleen samen krijgen we corona onder controle. In dit verband wijst de gemeente ook op de richtlijnen van het RIVM: als u niet naar buiten hoeft doe dat dan ook niet, dus ook niet voor een doosje oud papier of een zak met tuinafval. Bewoners wordt gevraagd afval op te sparen en bij voorkeur op weekdagen weg te brengen. Hierdoor lopen bezoekers en medewerkers minder kans op besmetting, omdat het dan minder druk is. Daarnaast wordt afval ook thuis opgehaald. Zo wordt oud papier de komende tijd tweewekelijks opgehaald, tegelijk met het plastic afval (PMD).

Regels en coronaregels milieustraat:

 • Kom op tijd
 • Als het druk is: heb geduld
 • Houd je aan de regels
 • Wees vriendelijk voor onze medewerkers, zij zijn er om u te helpen
 • Volg de aanwijzingen van de medewerkers
 • Houd afstand van anderen, minstens 1,5 meter
 • Wie alleen tuinafval heeft kan dit brengen naar het plateau op de carpoolplaats
 • Maximaal 3 auto’s tegelijk per route (betaald of gratis)
 • Betaal met pin
 • De Milieustraat sluit echt om 15:00 uur op zaterdag, door de week om 16.00 uur

Update maandag 30 maart (2)

Vandaag hebben we doorgekregen dat het totaal aantal besmette personen in onze gemeente is gestegen naar 31. Helaas moeten we daar aan toevoegen dat er inmiddels ook 3 personen in onze gemeente zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. We wensen de families en nabestaanden veel sterkte, kracht en gezondheid toe.

Update maandag 30 maart (1)

Noodverordening d.d. 26 maart 2020

In onderstaande noodverordening zijn maatregelen opgenomen waaraan alle burgers, verenigingen, organisaties/instelingen en ondernemers in de regio Midden en West-Brabant zich moeten houden. De noodverordening heeft een toelichting om daarmee antwoord te geven op de nodige vragen die zijn gerezen.

Update zaterdag 28 maart

Het aantal besmettingen staat vandaag op 26.

Filmpje burgemeester Gert de Kok waarin hij de inwoners oproept: "hou afstand 1,5 meter, hou contact met elkaar en vooral hou vol"

https://youtu.be/zat_7x4KV10

Update vrijdag 27 maart
Aantal besmettingen in onze gemeente

Het aantal besmettingen is sinds gisteren met 3 gestegen. In totaal zijn er nu 25 mensen besmet met het coronavirus in de gemeente Drimmelen.

Let op: dit is het aantal mensen bij wie coronabesmetting is GECONSTATEERD. Deze mensen zijn in quarantaine, thuis of in het ziekenhuis. Veel meer mensen dragen het virus bij zich, ook zonder dat ze symptomen hebben. Bescherm jezelf en de mensen om je heen. Blijf thuis als je ziek of verkouden bent. Heb je geen symptomen en ga je naar buiten? Hou afstand, anderhalve meter, als je de straat op gaat. Ga niet op visite, naar feestjes, barbecues en dergelijke. Zelf een visite, feestje of familiebijeenkomst gepland? Neem je verantwoordelijkheid en stel het uit.
Meer weten? Kijk op de site van het RIVM.

Deeltaxi tijdelijk vangnet voor openbaar vervoer

Waar in Brabant geen buslijnen meer rijden, met name door het wegvallen van de buurtbussen, kunnen reizigers gebruik maken van de deeltaxi. De provincie heeft ook met onze regio afgesproken dat reizigers in die gevallen tegen Wmo-tarief kunnen reizen. Dat is gelijk aan het Brabantse bustarief.

Deze maatregel geldt vooralsnog tot 1 juni. Kijk hier voor meer informatie en voor contactgegevens: www.bravo.info/regiovervoer.

Oud papier

Let op: de inzameling van het oud papier en karton op zaterdag 28 maart 2020 gaat vanwege het coronavirus niet door. Het oud papier wordt tijdelijk eenmaal in de twee weken, gelijktijdig met het verpakkingsplastic (even weken) ingezameld. Waarschijnlijk komen de oorspronkelijke inzameldagen voor het oud papier op de afvalkalender tot 1 juni te vervallen, tenzij het Rijk anders besluit. Tot die tijd kunt u het oud papier wel aan straat zetten op de dagen dat het verpakkingsafval (verpakkingsplastic + drankenkartons en blik) bij u ingezameld wordt.

Aandachtspunt: Dit is niet in de geautomatiseerde afvalkalender opgenomen, omdat we niet weten hoe lang deze periode precies duurt.

Update donderdag 26 maart

Aantal besmettingen

Het aantal inwoners van onze gemeente bij wie besmetting is geconstateerd met het coronavirus is sinds gisteren niet gewijzigd. Het gaat om 22 mensen.

Informatie voor ondernemers

Er is nieuwe informatie toegevoegd aan de pagina 'Ondernemen in coronatijd'

Update woensdag 25 maart

Aantal besmettingen

Het aantal personen in onze gemeente dat positief getest is op het coronavirus bedraagt momenteel 22. Dat zijn er 3 meer dan gisteren. We wensen de getroffenen veel beterschap toe.

Inwoner overleden aan de gevolgen van het coronavirus

Helaas heeft ons ook het droevige bericht bereikt dat een inwoner van onze gemeente is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De gemeente Drimmelen wenst de familie en nabestaanden veel sterkte, kracht en gezondheid toe. We willen u vragen de privacy van de persoon en de nabestaanden te respecteren en kunnen hier op dit moment verder geen uitspraken over doen. 

Voedselbank

De voedselbank in Oosterhout en het uitdeelpunt daarvan in Made zijn nog gewoon open. We kregen daar vragen over, maar de mensen kunnen daar nog steeds hun pakket ophalen. Wel hebben ze maatregelen getroffen in lijn met de adviezen van het RIVM. Op de website van de voedselbank staat een update waarin deze maatregelen benoemd zijn en de website wordt dagelijks bijgehouden. Kijk voor meer informatie daarom ook op: https://voedselbankoosterhout.nl/.

Bijstand zelfstandigen i.v.m. de coronacrisis

Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u tijdelijk geen inkomsten door de coronacrisis?
Het kabinet neemt een aantal maatregelen om deze ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van deze maatregelen.

Voor wie geldt deze nieuwe regeling?
De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering.

Lees op deze pagina verder over deze regeling: https://drimmelen.nl/bijstand-zelfstandigen

24 maart Update (2)
Aantal besmettingen: 19

Het aantal besmettingen met het coronavirus in onze gemeente bedraagt nu 19, een stijging van 2 ten opzichte van gisteren. Dit bericht hebben we vandaag ontvangen van het RIVM/GGD. We wensen de mensen die het betreft veel beterschap toe.

Let op: dit is het aantal mensen bij wie coronabesmetting is GECONSTATEERD. Deze mensen zijn in quarantaine, thuis of in het ziekenhuis. Veel meer mensen dragen het virus bij zich, ook zonder dat ze symptomen hebben. Bescherm jezelf en de mensen om je heen. Blijf thuis als je ziek of verkouden bent. Heb je geen symptomen en ga je naar buiten? Hou afstand, anderhalve meter, als je de straat op gaat. Ga niet op visite, naar feestjes, barbecues en dergelijke. Zelf een visite, feestje of familiebijeenkomst gepland? Neem je verantwoordelijkheid en stel het uit.
Meer weten? Kijk op de site van het RIVM.

24 maart Update (1)
Wijziging inzameling oud papier en karton

Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken heeft afvalinzamelaar Renewi besloten om tijdelijk het oud papier en karton niet meer samen met vrijwilligers uit de gemeente in te zamelen. Om de huis-aan-huisinzameling toch door te kunnen laten gaan, wordt de inzameling van oud papier en karton nu als volgt georganiseerd met alleen medewerkers van Renewi. Zij houden uiteraard rekening met de voorschriften van het RIVM.

Dit betekent:

 • De afvalinzameling van het oud papier die gepland stond op zaterdag 28 maart vervalt.
 • De komende tijd (tot 1 juni, tenzij het Rijk anders beslist) wordt het oud papier en karton tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. De inzameling valt samen met de inzameling van het verpakkingsafval (verpakkingsplastic + drankenkartons en blik) bij u in de straat. U kunt dus op de dag dat u het verpakkingsafval aan straat zet, de komende tijd ook uw oud papier aan straat zetten.
 • Ook de andere inzameldagen van het oud papier tot 1 juni (onder voorbehoud) komen te vervallen. Hiervoor in de plaats kunt u het oud papier dus tweewekelijks gelijktijdig met het verpakkingsafval aan straat zetten.
 • De inzameling wordt tijdelijk niet gedaan door vrijwilligers uit de gemeente. Op deze manier hopen we de mensen zo veel mogelijk te beschermen tegen (de verspreiding van) het coronavirus.

Als de maatregelen rondom het coronavirus het mogelijk maken, wordt de inzameling weer op de oorspronkelijke manier hervat.

Update maandag 23 maart
Nieuwe besmetting, markt, milieustraat

Het aantal besmettingen in de gemeente bedraagt nu 17, een persoon meer sinds gisteren. We wensen de getroffenen veel beterschap toe.

Hou afstand!

Hou op straat, in winkels en op andere plekken buitenshuis minstens 1,5 meter afstand. Ga de straat niet op als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt. Volg de aanwijzingen van het RIVM op. Dus ga buiten niet in groepen bij elkaar staan of bijvoorbeeld sporten. Hoe meer we ons aan die regels houden, hoe minder aanvullende maatregelen er hopelijk hoeven worden genomen.

Milieustraat

Vanwege de grote drukte in combinatie met coronavirus kan het zijn dat er niet meer dan drie auto’s tegelijk worden toegelaten. Voor tuinafval is er een tijdelijk afgiftepunt op de parkeerplaats. Volg de aanwijzingen van de medewerkers op. Ze staan daar om u te helpen.

Markt: niet teveel mensen tegelijk

De weekmarkt in Made is kleiner dan normaal, omdat er alleen kramen mogen staan die etenswaren verkopen. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden laat de marktmeester steeds een maximaal aantal mensen toe. De marktmeester ziet hierop toe voor uw gezondheid en die van de andere bezoekers. Volg daarom zijn aanwijzingen op.

Update zondag 22 maart

Vandaag kregen we het bericht dat het aantal besmette inwoners van de gemeente Drimmelen 16 bedraagt. Dat is een persoon meer dan gisteren.

Let op: dit is het aantal mensen bij wie coronabesmetting is GECONSTATEERD. Deze mensen zijn in quarantaine, thuis of in het ziekenhuis.

Veel meer mensen dragen het virus bij zich, ook zonder dat ze symptomen hebben. Bescherm jezelf en de mensen om je heen. Blijf thuis als je ziek of verkouden bent. Heb je geen symptomen en ga je naar buiten? Hou afstand, anderhalve meter, als je de straat op gaat. Ga niet op visite, naar feestjes, barbecues en dergelijke. Zelf een visite, feestje of familiebijeenkomst gepland? Neem je verantwoordelijkheid en stel het uit.

Nl Alert waarschuwing mensen houd minimaal 1,5 meter afsland van elkaar
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
NL Alert

Update zaterdag 21 maart
Aantal besmettingen

Het aantal inwoners van onze gemeente bij wie besmetting is geconstateerd met het coronavirus is sinds gisteren niet gewijzigd. Het gaat om 15 mensen.

Update vrijdag 20 maart (3)
Burgemeester: ‘Hou fysiek afstand, maar blijf in contact met elkaar!’

Gelukkig nemen veel mensen het advies om afstand te houden heel serieus. Toch komt het nog te vaak voor dat mensen dicht bij elkaar staan. Ik zie het in winkels, op speelplekken en op het sportveld. Daarom hierbij nogmaals de oproep: kom niet in groepen bij elkaar en ga alsjeblieft ook niet in groepen naar buiten. Dit geldt voor collega's, voor vrienden, voor jongeren en ook voor ouders met spelende kinderen. Hou een afstand van 1,5 meter, want dat is de beste manier om de verspreiding van het virus te beperken. Samen met het vaak handen wassen, niezen/hoesten in je elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes.
We doen als gemeente wat we kunnen en datzelfde zie ik veel ondernemers en inwoners ook doen. Ik zie hele goede initiatieven ontstaan. We moeten dit met z'n allen een tijd lang volhouden. Gelukkig is er de telefoon en zijn er veel digitale mogelijkheden om contact met elkaar te houden. Gebruik die middelen, zeker voor de ouderen en de kwetsbare mensen om ons heen. Hou fysiek afstand, maar blijf in contact met elkaar.

Update vrijdag 20 maart (2)
Richtlijnen bezoek milieustraat i.v.m. coronavirus

Bij de milieustraat is het momenteel drukker dan normaal. Om de medewerkers en bezoekers van de milieustraat zoveel mogelijk te beschermen vragen we u om rekening te houden met het volgende:

 • Houd voldoende afstand (minimaal 1,5 m.) van andere bezoekers en van de medewerkers van de milieustraat
 • Betaal met pin
 • Voor tuinafval is tijdelijk een apart inleverpunt op de parkeerplaats

We vragen u om de aanwijzingen van de medewerkers op te volgen en zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden
 
Bedankt voor uw medewerking.

Update vrijdag 20 maart (1)
Aantal besmettingen

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in onze gemeente gestegen van 14 naar 15. We wensen de betrokkenen beterschap!

Update donderdag 19 maart (2)
Bericht voor de ondernemers van onze gemeente

Het coronavirus heeft ook grote gevolgen voor de ondernemers in onze gemeente. Daarom is onderstaand bericht gestuurd naar de ondernemers uit de gemeente Drimmelen van wie we contactgegevens hebben. Wilt u op de hoogte blijven als ondernemer en hebt u deze mail niet ontvangen, laat dit dan weten aan ons team Economie via gemeente@drimmelen.nl

Beste ondernemer,
Door het coronavirus is ook in de gemeente Drimmelen het leven in een rap tempo aan het veranderen. Dit betekent veel voor onze inwoners en onze bedrijven, grote en kleine ondernemers en zzp-ers in alle sectoren. De maatregelen van de Rijksoverheid en het RIVM zijn voorlopig van kracht tot en met 6 april aanstaande. Het kabinet heeft gisteren een noodpakket afgekondigd. Een noodpakket gericht op het behoud van banen en het ondersteunen van de bedrijven en ZZP-ers die zijn getroffen door het coronavirus. Met dit bericht willen we u informeren over het laatste nieuws en de mogelijkheden die er zijn.

Regelingen

We verwijzen u door naar diverse (landelijke) websites voor informatie, omdat de informatie per dag wijzigt en altijd up-to-date is op deze websites.
Er zijn meerdere regelingen van kracht waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken. Bekijk onderstaand en op de website van Kamer van Koophandel wat je mogelijkheden zijn.

Voor Zelfstandigen en ZZP’ers

Voor zelfstandigen is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ), een bestaande regeling voor zelfstandigen die in de financiële problemen komen. Zelfstandigen die door het Coronavirus in de problemen komen, kunnen hier - mits zij voldoen aan de voorwaarden - een beroep op doen. Op www.155.nl kan kosteloos een geldnoodscan worden gedaan om direct te kunnen zien of u tot de mogelijke doelgroep behoort voor een sociale ondernemersregeling.
Momenteel zijn er al vele aanvragen binnengekomen bij Loket 155. Zodanig veel, dat direct contact momenteel niet mogelijk is. Via de website van loket 155 kunt u zich melden voor een scan. U wordt daarna gebeld door loket 155. Zij screenen uw aanvraag samen met u en kijken of u aan de voorwaarden voldoet. Indien u aan de voorwaarden voldoet, dan worden uw gegevens doorgestuurd naar de gemeente Drimmelen. Vervolgens doen we ons uiterste best om uw BBZ aanvraag zo spoedig mogelijk te behandelen.

In gesprek over hoe om te gaan met heffingen

Verder zijn het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten in gesprek over het stopzetten van (voorlopige) aanslagen, bijvoorbeeld de heffing van toeristenbelasting door gemeenten. Indien hier meer duidelijkheid over is, berichten wij u.

Coronaloket van de Kamer van Koophandel en het Ondernemersplein

Daarnaast hebben MKB-Nederland, VNO-NCW samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Het loket is telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00u). Het Ondernemersplein geeft informatie en advies van de overheid voor ondernemers door KVK, Belastingdienst, RVO, CBS, UWV en andere overheidsorganisaties. Ook op het ondernemersplein kunt u allerlei informatie voor werkgevers terug vinden

Horecaondernemers

Horecaondernemers verwijzen we specifiek naar de website van Koninklijke Horeca Nederland. Vanaf 15 maart 2020 18.00 uur moeten alle eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn in Nederland en dus ook in Drimmelen. Op deze maatregel is de volgende aanvulling gekomen:
"Aanvulling 16 maart, 16.00 uur: Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten)."  Dit houdt dus in, dat afhalen en bezorgen van eten mag.

 • Zorg er wel voor dat het in de zaak niet te druk is en wachtenden op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen staan.
 • Bezoekers mogen het eten dus niet in de zaak opeten.
 • Neem ook uw verantwoordelijkheid richting uw personeel, door regelmatig schoon te maken en contact met klanten te vermijden bij bijvoorbeeld betalingen.

Actuele informatie coronavirus

De meest actuele informatie over o.a. het coronavirus en de voorzorgsmaatregelen is te vinden op de RIVM-site. Op de site van de Rijksoverheid kunt u terecht voor informatie over de aanpak van het virus, de laatste updates en de belangrijkste vragen. Het publieksinformatienummer van de overheid is 0800 – 1351.
Laten we samen deze crisis het hoofd bieden, door elkaar te helpen waar mogelijk, flexibel te zijn en ondernemerschap in te zetten.
Rest ons om u vooral een goede gezondheid te wensen. We vragen aan iedereen om zich houden aan de instructies van het RIVM voor uw eigen gezondheid, die van de medewerkers en die van de klanten.

We staan voor u klaar om vragen te beantwoorden en te kijken waar we u met bestaande regelingen kunnen ondersteunen.

Gemeente Drimmelen, team economie, Annemieke van Zwieten en Kristel van Kollenburg. Bereikbaar via 14 0162 en gemeente@drimmelen.nl t.a.v. team Economie. 

Update donderdag 19 maart (1)

Op dit moment zijn er in onze gemeente 14 coronabesmettingen vastgesteld.

Update woensdag 18 maart

Op dit moment zijn er in onze gemeente 12 coronabesmettingen vastgesteld.

We blijven aandacht vragen voor de aanwijzingen van het RIVM en van de regering voor ieders persoonlijke gezondheid en die van de mensen ons heen. Eén van de adviezen is: 'houd afstand van elkaar', maar we merken dat er over dat advies nog wel wat onduidelijkheden zijn. Daarom lichten we dat advies hierbij nog extra toe.

Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’ nu eigenlijk?
U kunt volgens de richtlijnen van het RIVM nog naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk minimaal 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Op deze website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over wat het advies in de praktijk precies betekent.

Update dinsdag 17 maart (3)

Dienstverlening gemeente Drimmelen

De ontwikkelingen, voorschriften en maatregelen rondom het coronavirus raken ons allemaal. De gemeente Drimmelen neemt zelf ook de benodigde maatregelen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Daarbij staat voor ons voorop dat de dienstverlening aan inwoners zo veel mogelijk door moet kunnen gaan.

Wat betekent dit voor u?

Bereikbaarheid

De medewerkers werken zo veel mogelijk vanuit huis, maar we blijven voor u bereikbaar via telefoon, e-mail en social media. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan en te helpen met vragen die u heeft. In verband met de beperkte bezetting en de andere maatregelen vanuit het RIVM kan het echter wel zijn dat de wachttijden langer zijn, dat u minder snel dan gebruikelijk op afspraak terecht kunt of dat bijvoorbeeld het verhelpen van uw melding langer duurt. We vragen op uw begrip hiervoor in deze situatie.

Burgerzaken

De balies van het gemeentehuis voor burgerzaken (aanvragen paspoort of rijbewijs, aangifte geboorte etc.) blijven met een beperkte bezetting voor u open. We werken daarvoor enkel op afspraak. Heeft u een afspraak gepland staan of wilt u een afspraak maken die niet uitgesteld kan worden? Dan kunt u daarvoor nog steeds bij ons op het gemeentehuis terecht. Wel vragen we u om rekening te houden met het advies van het RIVM. Dat betekent dat als u verkoudheids-of griepklachten heeft we u uit voorzorg vragen om niet naar het gemeentehuis te komen, maar een nieuwe afspraak te maken op een later moment of contact op te nemen met de gemeente. Heeft u een afspraak gepland staan of wilt u een afspraak maken en is het mogelijk om die uit te stellen? Stel die dan liever uit. Voor een aantal zaken hoeft u niet zelf langs te komen op het gemeentehuis, die kunt u zelf direct digitaal regelen via onze website. Kijk op www.drimmelen.nl voor meer informatie.

Vermijd contact, betaal met pin

Betaal in het gemeentehuis en bij de milieustraat met uw pinpas.

Milieustraat

Het is erg druk bij de milieustraat. We vragen u daarom om afstand te houden van elkaar en u te houden aan de gestelde regels. Betaal met uw pinpas.

Sociaal Loket

Het Sociaal loket is momenteel alleen telefonisch bereikbaar.
Bij vragen over Wmo en Werk & Inkomen werken we als volgt:

 • Het inloopspreekuur van het Sociaal loket vervalt.
 • Ook is het niet mogelijk om afspraken te maken om persoonlijk langs te komen op het gemeentehuis.
 • Aanmeldingen kunnen alleen telefonisch worden gedaan via telefoonnummer 140162.
 • Meldingen die kunnen wachten worden later afgehandeld.
 • Alleen in geval van spoed wordt een afspraak ingepland. Hierbij volgen we het RIVM advies rondom hygiëne.

Bij reeds geplande afspraken:

 • Alle reeds gemaakte afspraken worden uitgesteld tot na 6 april. Hierover worden de cliënten telefonisch geïnformeerd.

Meldpunt

De huidige situatie brengt ook met zich mee dat we momenteel prioriteit moeten geven aan werkzaamheden die met de bestrijding en gevolgen van het coronavirus te maken hebben. Hierdoor duurt het mogelijk langer dan gewoonlijk voordat u een reactie krijgt en we uw melding op kunnen pakken.

Heeft u een nieuwe melding? Wilt u dan, gelet op bovenstaande, een inschatting maken of de melding die u wilt doen echt noodzakelijk is? Als dat het geval is, kunt u de melding uiteraard nog steeds aan ons doorgeven. Wij zetten ons in om de melding dan zo spoedig mogelijk op te pakken. Is de melding minder urgent? We willen u in dat geval vragen om de melding te onthouden en die op een later moment in te dienen.

Bij voorbaat dank voor uw begrip en medewerking!

Update dinsdag 17 maart (2)

Op dit moment zijn er in onze gemeente 11 coronabesmettingen

Udate dinsdag 17 maart (1)
Noodverordening d.d. 16 maart 2020

In onderstaande noodverordening zijn maatregelen opgenomen waaraan alle burgers, verenigingen, organisaties/instelingen en ondernemers in de regio Midden en West-Brabant zich moeten houden. De noodverordening heeft een toelichting om daarmee antwoord te geven op de nodige vragen die zijn gerezen.

(Deze noodverordening is op dit moment niet meer geldig en verwijderd i.v.m. een nieuwe versie, zie update van 30 maart) 

Update maandag 16 maart
Aantal besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in onze gemeente is gestegen naar 8. Deze melding is vandaag doorgekomen van de GGD/RIVM. We wensen de mensen die het betreft beterschap en hun omgeving sterkte toe.
Eens te meer blijven we herhalen wat het RIVM zegt over de maatregelen om het virus in te dammen: was je handen regelmatig, nies en hoest in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, houd afstand (anderhalve meter), blijf thuis tenzij het niet anders kan en beperk je sociale contacten tot de meest noodzakelijke. Meer informatie: www.rivm.nl

Update zondag 15 maart (3)
Boodschap Voorzitters Brabantse veiligheidsregio’s: blijf thuis, blijf betrokken, blijf fit

De voorzitters van de Veiligheidsregio’s hebben zondag het onderstaande statement gepubliceerd voor alle Brabanders: BLIJF THUIS, BLIJF BETROKKEN EN BLIJF FIT. Burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen sluit zich daar van harte bij aan:

Beste Brabanders,

Noord-Brabant heeft de afgelopen week zich van haar beste kant laten zien en massaal gehoor gegeven aan de oproep tot sociale onthouding. We willen jullie hiervoor bedanken. Ook herhalen we deze oproep.

 • Inwoners van Noord-Brabant, BLIJF THUIS.
 • Maak afspraken over thuiswerken en beperk sociale contacten tot de allernoodzakelijkste.
 • Inwoners van Noord-Brabant BLIJF BETROKKEN.
 • Ben alert en kijk hoe je anderen kunt helpen en steunen. Maar vermijd onnodig contact. Eten voor de deur zetten kan ook en via digitale media contact houden kan ook. Denk aan alleenstaanden die eenzaam dreigen te raken. Maar ook werknemers uit de zorg en de hulpdiensten die na het werk thuis moeten blijven.
 •  Iedereen: BLIJF FIT.

Wij hebben alle Brabanders heel hard nodig. En natuurlijk steunen we de mensen die in de GGD, ambulance, zorg, politie en brandweer en andere vitale sectoren werken. We hebben jullie nu heel hard nodig. Mijd alle sociale contacten buiten het werk en blijf dan vooral binnen.

Als wij allemaal de adviezen van het RIVM en de GGD opvolgen, als wij ons gezond verstand gebruiken en onnodige contacten vermijden, dan neemt de kans op besmetting fors af.

Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar!

Theo Weterings, Voorzitter VRMWB
John Jorritsma, Voorzitter VRBZO
Jack Mikkers, voorzitter VRBN

Update zondag 15 maart (2)
Covid-19: Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst op 15 maart. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van deze beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de  Kamer van Koophandel 0800-2117  www.kvk.nl/coronaloket

Meer informatie via Rijksoverheid.nl en RIVM.nl

Updat zondag 15 maart (1)
Aantal coronabesmettingen

Het aantal officieel vastgestelde besmettingen met het coronavirus in onze gemeente bedraagt 5. Dit aantal wordt ons gemeld vanuit de GGD/het RIVM.

Voor verdere informatie zie onze eerdere updates hieronder.

Update zaterdag 14 maart

Situatie ongewijzigd

Vandaag hebben we bericht gekregen dat het aantal besmettingen met het coronavirus in de gemeente Drimmelen ongewijzigd is ten opzichte van gisteren. Het aantal staat op 5.

We blijven aandacht vragen voor de aanwijzingen van het RIVM en van de regering voor ieders persoonlijke gezondheid en die van de mensen ons heen.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Rijksoverheid

Update vrijdag 13 maart
Nieuwe besmetting in de gemeente – privacy van patiënten

Vanmiddag is ons gemeld dat er 5 besmettingen met het coronavirus zijn in de gemeente Drimmelen.

Burgemeester Gert de Kok zegt hierover: “De gezondheid van onze inwoners staat voorop bij de gemeente. Ik wens de betrokkenen beterschap en sterkte. We volgen de ontwikkelingen op de voet en doen wat als gemeente wat nodig is om het coronavirus in te dammen. We kunnen dat niet alleen en de inzet van al onze inwoners is hiervoor nodig. Ik wil daarom drie belangrijke dingen vragen aan onze inwoners:

 • Respecteer de privacy van mensen die getroffen zijn door het coronavirus.
 • Denk na over je eigen rol in het beperken van de gevolgen van het coronavirus.
 • Volg de aanwijzingen van het RIVM en de landelijk aangekondigde maatregelen op; dit is van groot belang voor uw eigen gezondheid en ter bescherming van de gezondheid van mensen om u heen.”

Privacy

Ons wordt gevraagd te vertellen in welke kern de besmette inwoners wonen. Wij geven niet aan in welke kern. Dat doen we vanwege de privacy van de betrokkenen en hun familie. Mensen bij wie coronabesmetting is geconstateerd, bevinden zich in thuisisolatie of liggen in isolatie in het ziekenhuis. Of iemand in jouw dorpskern besmet is verandert niets voor jouw risico of voor je eigen situatie: de algemene aanwijzingen van het RIVM en de regering op het gebied van hygiëne en sociale omgang blijven onverkort van kracht. Of je weet of het specifiek om iemand uit jouw dorpskern gaat, verandert daar ook niets aan.
Het kan zijn dat mensen bezorgd zijn dat ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Het RIVM zegt hier het volgende over: zolang je geen klachten vertoont kun je gewoon werken of naar school. Het is wel van belang je gezondheid constant in de gaten houden. Er is na contact met iemand die besmet is namelijk sprake van een incubatietijd. De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Deze periode ligt voor wat betreft het coronavirus op maximaal 14 dagen. Meer hierover is te vinden op de website van het RIVM, www.rivm.nl.

Update donderdag 12 maart (2)

Aantal besmettingen

Inmiddels zijn 4 mensen in de gemeente Drimmelen besmet met het coronavirus.
De gemeente krijgt hier op gezette tijden een update over. Deze delen we vervolgens met onze inwoners via deze website.

Update donderdag 12 maart (1)

Statement burgemeesters van de drie Brabantse Veiligheidsregio’s

De drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s gaven deze week een persconferentie over het inperken van het coronavirus. Hun belangrijkste opmerkingen zijn terug te lezen in dit statement.

Bericht van woensdag 11 maart

Coronavirus heeft nu ook de gemeente Drimmelen bereikt

Het coronavirus heeft nu ook onze gemeente bereikt. Volgens de officiële informatie die we hebben doorgekregen gaat het om 3 personen, maar gezien de landelijke ontwikkelingen is de verwachting dat dit aantal mogelijk verder oploopt. Wij volgen de informatie vanuit het RIVM en de ontwikkelingen uiteraard. De gemeente Drimmelen stelt de gezondheid van haar inwoners voorop, maar we hechten ook veel belang aan de privacy van onze inwoners en willen vragen om daar respectvol mee om te gaan.

Burgemeester Gert de Kok: “De gezondheid van onze inwoners staat voorop en ik wens de betrokkenen een spoedig herstel toe. Alle benodigde maatregelen in het kader van de gezondheid van onze inwoners en het zo veel mogelijk inperken van het virus zijn en worden getroffen. Hierbij wil ik graag ook het belang van het opvolgen van de adviezen van het RIVM benadrukken. Op die manier werken we samen aan de bescherming van de mensen om ons heen. Gezien de privacy van onze inwoners doen wij verder geen uitspraken over de betrokkenen en ik wil u vragen ook respect te hebben voor hun privacy.”

De adviezen en voorschriften van het RIVM zijn: was je handen grondig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes (en gooi die weg) en schud elkaar niet de hand. Beperk de komende tijd het contact met anderen zo veel mogelijk.

Voor actuele informatie over het coronavirus kun je terecht op: www.rivm.nl. Bij vragen kun je ook bellen met het speciale landelijke publieksnummer 0800-1351.