Updates coronavirus en de gemeente Drimmelen

21 sep 2020

Updates coronavirus

We plaatsen hier regelmatig een update met nieuws dat te maken heeft met het coronavirus, de gevolgen ervan en het voorkomen van verspreiding van het virus.

Updates maandag 21 september
Aantallen besmettingen weer gestegen
 

Sinds de vorige update is het aantal besmettingen gestegen met 9 sinds de vorige update. Dat brengt het totaal aantal besmettingen op 113. We wensen de betrokkenen veel beterschap.
Het aantal mensen dat overleden is ten gevolge van het virus, is niet gewijzigd in de laatste weken. 

Gemeente sluit horecagelegenheid voor 48 uur


De gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag 16 horecagelegenheden en sportkantines gecontroleerd op de naleving van de coronamaatregelen. De controles gebeurden in burgerkleding. In de kern Drimmelen werd 1 horecazaak voor 48 uur gesloten op last van de gemeente. Ook zijn er in de gemeente Drimmelen 2 andere overtredingen geconstateerd. De horecagelegenheden ontvangen hiervoor een officiële waarschuwing. In de gemeente Geertruidenberg werden 2 horecazaken gesloten, een derde zaak ontvangt een oficiële waarschuwing.

Gezondheidscheck 
De actie was gericht op naleving van de maatregelen die zijn opgenomen in de noodverordening. Sinds de heropening van de horeca op 1 juni, gelden er specifieke regels. Denk aan de gezondheidscheck, het aanhouden van 1,5 meter afstand en vaste zitplaatsen. Veel horecazaken houden zich aan de regels. Toch ontvingen de gemeenten ook signalen dat niet alle ondernemers de maatregelen serieus nemen.

 “Waar nodig grijpen we in” 
Burgemeester De Kok: “We zien het aantal coronabesmettingen weer toenemen. Het blijft noodzakelijk dat we met elkaar verantwoordelijkheid nemen en de coronamaatregelen naleven. Uit de signalen blijkt dat in de horeca controles nodig zijn. Als het kan houden we het bij een waarschuwing. Waar dat nodig is grijpen we in op basis van de noodverordening en kunnen we zelfs overgaan tot sluiting.“ 

Handhaving 
De controles zijn een gezamenlijke actie van de gemeenten Geertruidenberg en Drimmelen. Als voor het eerst een overtreding wordt geconstateerd krijgt de ondernemer een formele waarschuwing van de gemeente. Bij excessen kan de burgemeester besluiten aanvullende maatregelen op te leggen. Bij een tweede overtreding kan de burgemeester besluiten om een last onder bestuursdwang op te leggen. Dit betekent dat de zaak voor 48 uur moet sluiten. De politie en boa’s kunnen ook ingrijpen.

Update vrijdag 18 september
Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant


Met ingang van vandaag is een nieuwe noodverordening van kracht van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, vanwege het coronavirus. Deze vindt u op de website van de Veiligheidsregio of op via deze link op onze website.  U vindt hier ook de noodverordening 'in gewonemensentaal'.  Update donderdag 17 september (4)
Aantal besmettingen gestegen


Het aantal inwoners dat besmet is geraakt met het coronavirus bedroeg dinsdag 104. Dat is 9 besmettingen meer in onze gemeente dan vrijdag, toen we in totaal 95 besmettingen telden sinds het begin van de uitbraak. Tien inwoners zijn overleden aan het virus, dat aantal is niet gewijzigd.

Update donderdag 17 september (3)
Laat je testen als je klachten hebt
 

Om personen mét klachten te kunnen blijven testen, doen we deze oproep: laat je alléén testen als je klachten hebt zoals koorts, verkoudheid, hoesten, benauwdheid of plotseling verlies van reuk of smaak. Maar áls je klachten hebt, laat je dan wel testen en blijf/werk thuis totdat je de uitslag hebt. Testen kan alleen op afspraak. Maak een afspraak hiervoor via de website van de GGD. Lukt het niet meteen vanwege de drukte, probeer het dan later nog eens.

Update donderdag 17 september (2)
Drimmelen: anderhalve bever = anderhalve meter


Veel mensen vinden het moeilijk. De anderhalvemetersamenleving wordt ook wel de ‘nieuwe werkelijkheid’ van dit moment genoemd. Voldoende afstand houden is in elk geval een belangrijke manier om coronabesmetting te voorkomen. Maar hoe maak je nou iemand duidelijk wat anderhalve meter is. En hoe zeg je het als iemand te dichtbij staat voor jouw gevoel? We zochten daarom naar symbolen met een knipoog en maakten er posters mee. Maar we kunnen altijd nieuwe ideeën gebruiken.  

‘Houd anderhalve bever afstand’
We noemen onze blauwgroene gemeente ook wel de ‘Voortuin van de Biesbosch’. Daarom maakten we een poster met dieren uit dit gebied: ‘houd anderhalve bever afstand’ en eentje met ‘houd een visarend afstand’. Hiermee vestigen we de aandacht op de anderhalve meter afstand, en dit zal ook wel gespreksstof op leveren op sommige plekken…

Afhalen op gemeentehuis
Wilt u deze poster thuis, op school, op de vereniging of in de zaak? Haal ‘m op bij het gemeentehuis. Hebt u zelf een idee voor een poster voor uw vereniging, winkel, voor op school of andere plekken waar afstand moet worden gehouden? Laat het ons weten en wie weet wordt dit idee wel de volgende poster in de serie. Wekelijks kunnen we een of meer ontwerpen maken. Mail uw wens of uw idee naar: communicatie@drimmelen.nl o.v.v. ‘Houd anderhalve bever afstand’.
Anderhalve bever, Visarend, 'lege poster'
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen

Update donderdag 17 september (1)
Burgemeester bevraagt inwoners van Terheijden: Hoeveel is 1,5 meter?


Vanwege de posteractie ‘Houd 1,5 bever afstand’ ging de burgemeester de inwoners van Terheijden vragen naar ideeën voor nieuwe posters. Klik op het filmpje om mee te kijken.

Burgemeester De Kok vraagt Terheijdenaren over de 1,5 meter
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen

Update vrijdag 11 september (2) 
Aantal besmettingen


Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in onze gemeente bedraagt op dit moment 95. We wensen betrokkenen beterschap. 
Het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers van het virus is in Drimmelen niet gestegen sinds de vorige update. Dit staat op 10. 

Update vrijdag 11 september (1) 
Laat je testen als je klachten hebt, maar alleen als je klachten hebt


Het is druk bij de teststraten maar het is van groot belang dat mensen zich laten testen bij griepachtige verschijnselen. Heb je (milde) klachten, kijk het dan niet eerst een paar dagen aan maar laat je zo snel mogelijk testen. Het beste en makkelijkste is meteen een afspraak te maken via de website van de GGD. Hou je DigID bij de hand. 
Werk zoveel mogelijk thuis. Ben je verkouden? Werk dan sowieso thuis als dat kan. Heb je laten testen? Ga dan niet op pad en wacht thuis op de uitslag. 

De adviezen van het RIVM:
• Bij klachten: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
• Was vaak je handen met water en zeep.
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
• Schud geen handen.
• Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
• Vermijd drukte.
• Werk zoveel mogelijk thuis.

Update woensdag 26 augustus (2)

Noodverordening

Met ingang van 25 augustus 2020 is een nieuwe Noodverordening van kracht vanuit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De nieuwe Noodverordening vindt u hier:

https://drimmelen.nl/maatregelen-en-noodverordeningen-ivm-coronavirus

Update woensdag 26 augustus (1)

Vier Burendag 2020 coronaproof

Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. In 2020 vieren we Burendag op 26 september. Maar dit jaar is Burendag wel net iets anders dan anders; we houden voldoende afstand en we vieren het op een veilige manier, voor de deur!

Kijk voor tips over Burendag 2020 en het aanmelden op: https://www.burendag.nl/vier-burendag

En wilt u iets organiseren tijdens Burendag 2020? Denk dan goed na over hoe u dat coronaproof kunt doen. Voeg daarvoor ook een plan van aanpak toe aan uw vergunningsaanvraag of melding bij de gemeente.

Update vrijdag 21 augustus (2)

Aantal besmettingen

Sinds de update van vorige week vrijdag is het totale aantal besmettingen in onze gemeente met 1 gestegen naar 89 personen. Het totale aantal overledenen aan het coronavirus is in onze gemeente de laatste tijd niet gestegen, dat staat nog steeds op 10 personen.

We wensen alle betrokkenen veel sterkte toe.

Update vrijdag 21 augustus (1)

Aanvullende maatregelen

Tijdens de persconferentie van 18 augustus kondigde de minister-president de volgende maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus:

Maatregelen coronavirus
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Rijksoverheid

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. 

Update vrijdag 14 augustus (2)
Aantal besmettingen

Er zijn op dit moment in totaal 88 mensen besmet geraakt met het coronavirus in onze gemeente. We wensen de personen in kwestie veel beterschap toe.
Tot nu toe zijn er in totaal in onze gemeente 10 overledenen te betreuren. Dat aantal is niet gewijzigd.

Update vrijdag 14 augustus (1)
Aantal besmettingen neemt weer iets toe

Na een paar weken zonder meldingen van nieuwe besmettingen in onze gemeente, zien we sinds eind juli de cijfers helaas weer iets oplopen. Zo ontstond er de laatste dagen een lokale stijging van het aantal personen dat corona bleek te hebben in een van onze dorpen. Die situatie is in beeld, de nodige maatregelen zijn of worden getroffen en alles wijst erop dat het onder controle is.

Maar dit benadrukt nogmaals het belang om ons te blijven houden aan de maatregelen van het RIVM in de strijd tegen het coronavirus en uw medewerking te verlenen aan bron-en contactonderzoek door de GGD indien nodig. We zijn er helaas nog niet en rekenen op u voor de veiligheid en gezondheid van ons allemaal.

Dus denk aan elkaar, houd voldoende afstand en vooral houd vol!

Basosregels van het RIVM om corona onder controle te houden
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
RIVM

Update dinsdag 11 augustus (2)

Noodverordening in gewone taal

De Noodverordening is niet altijd even makkelijk leesbaar, omdat die in juridische taal geschreven staat vanuit de Veiligheidsregio. Daarom is er nu ook een 'Noodverordening in gewone taal'.

Die kunt u vinden op: https://drimmelen.nl/maatregelen-en-noodverordeningen-ivm-coronavirus

Ter verduidelijking: het document 'in gewone taal' is er om extra uitleg te geven, maar de Noodverordening blijft het officiële document dat geldt.

Heeft u aanvullende vragen? Kijk dan ook op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Of bel naar het informatienummer: 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Update dinsdag 11 augustus (1)

Aantal besmettingen

Vandaag hebben we bericht gekregen dat het totale aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in onze gemeente nu op 82 personen staat. Dat is een stijging van 5 sinds de doorgekregen cijfers van afgelopen vrijdag. Dit totale aantal zijn alle vastgestelde besmettingen sinds de komst van het coronavirus in onze gemeente bij elkaar opgeteld. We wensen de personen in kwestie veel beterschap toe.
Tot nu toe zijn er in totaal in onze gemeente 10 overledenen te betreuren. Dat aantal is niet gewijzigd.

Update maandag 10 augustus (2)

Noodverordening

Met ingang van 10 augustus 2020 is een nieuwe noodverordening van kracht vanuit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De nieuwe noodverordening vindt u hier:

https://drimmelen.nl/maatregelen-en-noodverordeningen-ivm-coronavirus

Update maandag 10 augustus 2020 (1)

Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat u dan testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Kijk voor meer informatie over het testen en de antwoorden op veelgestelde vragen over dat onderwerp ook op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken

Update vrijdag 7 augustus 2020

Aantal besmettingen

Het totale aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in onze gemeente is opgelopen naar 77. Dit zijn er 2 meer dan vorige week. Veel beterschap en sterkte toegewenst voor alle betrokkenen!

Het totale aantal overledenen aan het coronavirus staat in onze gemeente nog steeds op 10 personen. Dat aantal is niet gewijzigd.

Update vrijdag 31 juli 2020 (2)

Aantal besmettingen

We hebben doorgekregen dat sinds de update van vorige week het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus met 1 is gestegen. Het totaal staat nu op 75 personen. We wensen de personen in kwestie veel beterschap toe.
Tot nu toe zijn er in totaal in onze gemeente 10 overledenen te betreuren. Dat aantal is niet gewijzigd.

Update vrijdag 31 juli 2020 (1)

Kermis in Made gaat niet door vanwege corona

Na het uitwerken van verschillende scenario’s, het afwegen van de risico’s en een negatief advies van de politie heeft de gemeente Drimmelen moeten besluiten om de kermis in Made dit najaar vanwege het coronavirus definitief niet door te laten gaan.

"Het besluit hebben we met pijn in ons hart genomen, maar we moeten de gezondheid en veiligheid op de eerste plaats zetten."

Lees hier het volledige bericht: https://drimmelen.nl/geen-kermis-made-dit-jaar-vanwege-corona

Update vrijdag 24 juli 2020 (2)

Tijdelijke uitbreiding terrassen loopt door tot 1 oktober 2020

Sinds juni krijgen horecaondernemers in de gemeente Drimmelen extra ruimte om hun terras, onder voorwaarden, uit te breiden. De gemeente biedt de horeca deze mogelijkheid, omdat zij zwaar getroffen zijn én worden door het coronavirus met de bijbehorende maatregelen.

Bij de aankondiging van deze tijdelijke regeling werd aangegeven dat de regeling in elk geval tot 1 september 2020 zou lopen. De gemeente gaf toen al wel meteen aan dat verlenging mogelijk was en had daar in het besluit al rekening mee gehouden. Hierbij wil de gemeente nu laten weten dat de regeling in elk geval doorloopt tot 1 oktober 2020. De horecaondernemers kunnen de uitgebreide terrassen dus sowieso tot 1 oktober laten staan. Uiteraard onder voorwaarden en de regels in de Noodverordening blijven van kracht.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: https://drimmelen.nl/voorwaarden-tijdelijke-mogelijkheid-uitbreiding-terrassen-horeca

Update vrijdag 24 juli (1)

Aantal besmettingen

Vandaag hebben we bericht gekregen dat het totale aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in onze gemeente nu op 74 personen staat. We wensen de personen in kwestie veel beterschap toe.
Tot nu toe zijn er in totaal in onze gemeente 10 overledenen te betreuren. Dat aantal is niet gewijzigd.

Update vrijdag 17 juli (4)
Aangepaste noodverordening 

Per 15 juli is een aangepaste noodverordening van kracht in de regio Midden- en West-Brabant. Deze is opgesteld door de Veiligheidsregio. 

Update vrijdag 17 juli (3)
Filmpje: Corona en vakantie

Burgemeester Gert de Kok ging kijken bij camping de Munnikenhof in het buitengebied van Terheijden. Hij sprak met de campinghouder en met een van de kampeerders over vakantie in coronatijd. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te bekijken.

Burgemeester praat met campinghouder over vakantie en corona
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen

Update vrijdag 17 juli (2)
Organisatie van evenementen

Het verbod op vergunningsplichtige evenementen is per 1 juli opgeheven. Onder voorwaarden kunnen er weer evenementen georganiseerd worden.

Het is aan de organisator om bij de aanvraag voor de evenementenvergunning met een plan te komen waaruit blijkt dat aan de coronamaatregelen wordt voldaan.
Er moet bijvoorbeeld aangegeven worden op welke manier omgegaan wordt met:

  • hygiënemaatregelen,
  • bezoekersstromen en 1,5 meter afstand,
  • sanitaire voorzieningen 1,5 meter afstand,
  • het aanwijzen van zitplaatsen,
  • voorkomen van in groepsverband zingen (of schreeuwen),
  • reserveringen,
  • de gezondheidscheck van bezoekers.

De gemeente besluit daarna of de organisatoren hun activiteit binnen de geldende regels kunnen organiseren. En zo ja, of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. 
Aanvragers moeten er rekening mee houden dat de situatie wegens de coronacrisis onzeker is, dat het mogelijk is dat er geen vergunning kan worden verleend. Ook kan het zijn dat bij een verleende vergunning alsnog moet worden besloten om het evenement af te gelasten of om nadere

Update vrijdag 17 juli (1)maatregelen te nemen als het virus weer toeneemt. Een eventuele vergunning wordt ook alleen verleend onder die voorwaarden.
Vragen over ventilatie en airconditioning

De gemeente krijgt regelmatig vragen van organisaties en inwoners over ventilatie en bijvoorbeeld airconditioning. Wij verwijzen hierbij altijd door naar het RIVM, die een vraag-en-antwoordlijst op de website heeft staan hierover. Klik hier om die te bekijken.

Update donderdag 2 juli
Nieuwe noodverordening

Met ingang van 1 juli is een nieuwe noodverordening van kracht voor de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, waar de gemeente Drimmelen onder valt. Deze is opgesteld naar aanleiding van de versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli. U vindt de actuele noodverordening hier

Update dinsdag 16 juni (3)
Noodverordening 

Deze week is een nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio in werking getreden
De noodverordening is hier te vinden. 

Update dinsdag 16 juni (2) 
Corona en patiëntenzorg: burgemeester bij de huisarts

Hoe behandel je een coronapatiënt? Hoe gaat het nu na weken van topdrukte bij de huisarts? Mag je met ‘gewone’ klachten ook weer naar het spreekuur? Burgemeester Gert de Kok ging kijken bij huisartsenpraktijk ‘De Ligne’ in Made en sprak met een van de huisartsen, dokter Moons.
Klik op de afbeelding om het filmpje hierover te bekijken (via Facebook) 

Patientenzorg: burgemeester bij huisartsenpraktijk De Ligne
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen

Update dinsdag 16 juni (1) 
Aantal besmettingen en aantal overledenen ongewijzigd 

Het aantal besmettingen en het aantal overleden inwoners van Drimmelen is ongewijzigd ten opzichte van de vorige update. 

Updates vrijdag 12 juni (6)
Aantal besmettingen ongewijzigd

Het aantal inwoners van de gemeente bij wie besmetting is vastgesteld met het coronavirus is ongewijzigd deze week. Het gaat om 71 mensen die besmet zijn of besmet zijn geweest. Ook het aantal overledenen als gevolg van het virus is niet gewijzigd. We hebben tot nu toe 10 overledenen uit onze gemeente te betreuren. 

Update vrijdag 12 juni (5)
Informatie voor koren en voor harmonieën en fanfares 


Mogen blazers weer spelen? 
Blazers mogen weer spelen (dat geldt voor zowel repetities als voor uitvoeringen). Voorwaarde is dat zij hun protocollen hebben aangepast op de laatste inzichten en dat deze met de brancheverenigingen zijn afgestemd. Dat betekent in ieder geval dat blazers minimaal 2 meter afstand moeten houden tot anderen.

Mag er weer samen gezongen worden?
Het OMT (Outbreak Management Team) geeft aan dat er op dit moment onvoldoende inzicht is over het risico op verspreiding van het virus door geforceerd stemgebruik (zoals zang). Verder onderzoek moet afgewacht worden voordat een herbeoordeling over het hervatten van gezamenlijke zangactiviteiten kan plaatsvinden. Daarom wordt nu geadviseerd om niet samen te zingen. Voor professionele zangers die samen optreden wordt gekeken of op basis van hun protocol verruiming mogelijk is in afwachting van nader onderzoek.

Mogen professionele zangers solo optreden?
Voor professionele zangers is het toegestaan om solo op te treden, mits zij ruime afstand houden tussen zanger en de muzikale begeleiding en een ruime afstand wordt aangehouden tussen zanger en het publiek. Tot de resultaten van Nederlands onderzoek bekend zijn, geeft Duits onderzoek waarbij gesproken wordt van 8 meter tussen zanger en begeleiding houvast. Zodra er meer bekend is over het Nederlandse onderzoek volgt een nadere richtlijn.  

Mogen kinderen weer samen zingen?
Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer samen zingen.

Update vrijdag 12 juni (4)
Aanvullende besluiten op de Noodverordening

Nadat de huidige Noodverordening per 1 juni 2020 in is gegaan, heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een aantal aanvullende besluiten genomen. 
De volgende punten kunnen dus als aanvulling op de Noodverordening gezien worden en gelden per direct:

Bowlen, darten & biljarten en drive-ins
De aanvulling op de noodverordening bevat onder andere de volgende punten: 
a.     Bowlen wordt toegestaan met maximaal 30 personen.
b.     Darten & biljarten wordt toegestaan met maximaal 30 personen en eigen materiaal.
c.     Drive-ins worden toegestaan met maximaal 100 auto's en 2 personen per auto tenzij 
er sprake is van een huishouden.

Toiletten op recreatieparken
Openstelling van toiletten op recreatieparken, vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kampeerveldjes: mogen overdag open van 8:00 tot 20:00 uur. De eis dat de nacht verblijvende recreant zelf dient te beschikken over individuele sanitaire voorzieningen blijft gehandhaafd.

Sanitair op campings en vakantieparken vanaf 15 juni weer open
Vanaf maandag 15 juni mogen de was-, toilet- en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken weer open. 
Om het sanitair weer te mogen gebruiken gelden voor de campings en vakantieparken minimaal de onderstaande regels:
•    Beperk het aantal personen in de was-, douche- en/of toiletruimtes, zodat bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden. Laat bezoekers met onderling 1.5 meter afstand buiten wachten.
•    Intensiveer de schoonmaak van toiletten, was- en douchevoorzieningen, minimaal meerdere keren per dag en zorg voor regelmatige controle op de (hygiëne)omstandigheden in de sanitaire voorzieningen.
•    Zorg voor voldoende (hand)zeep voor de bezoekers en papieren handdoekjes in de was-, douche- en/of toiletruimtes.
•    Zorg dat de medewerkers over eigen toiletten/omkleedruimtes etc. beschikken met goede mogelijkheden tot onderling afstand houden en toepassen hygiënemaatregelen.
•    Ventileer of lucht ruimtes zo vaak als mogelijk. Bijvoorbeeld door de ramen en/of deuren open te zetten of het gebruik van mechanische ventilatie.

Op vakantie?
Gaat u binnenkort op vakantie? Veel vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Check deze informatie voor vertrek, zodat u weet waar u aan toe bent. 

Update vrijdag 12 juni (3)
Bridgen, schaken of andere denksporten

Het advies is om dit soort sporten niet samen te te doen. Veel van deze denksporten vereisen dat deelnemers aan dezelfde tafel zitten en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter. Daarnaast worden de materialen (speelkaarten, stukken) vaak doorgegeven waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.
Denksporten lenen zich echter wel goed voor digitale varianten. Via internet zijn vele mogelijkheden, zo raadt de Bridgebond Stepbridge aan. Ook voor andere denksporten zijn diverse applicaties beschikbaar. Zo verwijst de schaakbond voor jeugd naar de online jeugdschaakclub Schaakmatties.

Update vrijdag 12 juni (2)
Bootverhuur en gedrag boothuurders

Tijdens het Pinksterweekend hebben toezichthouders van de gemeente geconstateerd dat er soms lange rijen staan bij de bootverhuur van wachtende klanten. Het is natuurlijk fijn dat mensen een bootje kunnen huren om van de Biesbosch te genieten, maar het risico bestaat dat bij de rijvorming de 1,5 meterregel niet goed meer wordt gehanteerd. Ook op de boten moet de 1,5 meterregel worden aangehouden, behoudens voor personen uit een gezamenlijke huishouding.

Daarom heeft de gemeente de bootverhuurders gevraagd om bij reserveringen tijdstippen af te spreken met huurders, zodat er geen onnodige rijen ontstaan. Boothuurders wordt verzocht vooraf te reserveren bij een bootverhuurbedrijf en op het afgesproken tijdstip te verschijnen op de afgesproken plaats. Als er wel een rij ontstaat, moet 1,5 meter afstand in acht genomen worden. De 1,5 meterregel blijft natuurlijk ook op andere plaatsen gelden; op de parkeerplaatsen, op de boten en op de strandjes en wandelpaden in de Biesbosch.

De gemeente roept ook boothuurders en andere bezoekers van de Biesbosch op hun verantwoordelijkheid te nemen en de RIVM-regels in acht te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, en er zo voor te zorgen dat de Biesbosch toegankelijk blijft. 

Update vrijdag 12 juni (1)
Kinderspeeltuinen indoor en buiten

Kinderspeeltuinen tot 12 jaar mogen weer open gaan. Dit geldt zowel voor buiten als voor indoor speeltuinen. Ouders en toezichthouders dienen afstand te houden zoals overal geldt. Verder moet het bedrijf hierbij de protocollen zoals beschreven bij de branchevereniging in acht nemen.

Update maandag 8 juni (4)
Een nieuwe besmetting sinds de vorige update

Dit weekeinde is ons gemeld dat het aantal inwoners van Drimmelen dat besmet is (geweest) met het coronavirus, 71 bedraagt. We wensen degenen die ziek of herstellende zijn, van harte beterschap toe.
Tot nu toe zijn 10 inwoners onze gemeente overleden aan de gevolgen van een covid-19-besmetting. 

Update maandag 8 juni (3)
Testen voor iedereen met klachten

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. 
Wie klachten heeft die passen bij het coronavirus (verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur), kan een afspraak om zich te laten testen via telefoonnummer 0800-1202. Meer informatie is te vinden op de website www.rijksoverheid.nl/coronatest.

Update maandag 8 juni (2)
Regelingen voor ondernemers: verlenging TOZO zelf aanvragen

ZZP’ers en andere ondernemers die eerder in aanmerking kwamen voor de Tozo-uitkering en die deze vóór 1 juni 2020 hadden aangevraagd, komen mogelijk in aanmerking voor een verlenging van de regeling (Tozo 2). U moet dit wel aanvragen. De Tozo-uitkering kan tot 30 september 2020 worden verlengd en sluit aan op de eerste periode. Meer informatie is te vinden op de speciale pagina hierover: https://drimmelen.nl/tijdelijke-inkomensondersteuning-voor-ondernemers-tozo-2

Het rijk heeft een Noodpakket 2.0 voor ondernemers opgesteld. Alle informatie hierover vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen

Update maandag 8 juni (1)
Reizen met de deeltaxi kan weer vanaf vandaag, maandag 8 juni

Langzaam worden de maatregelen rond het coronavirus versoepeld. De vraag naar vervoer neemt toe. Om veilig en verantwoord met de deeltaxi te reizen, gelden de volgende maatregelen:

Voor het boeken van een rit
Wij adviseren u nog steeds niet te reizen als er geen dringende reden is. 
Heeft u gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, koorts of hoesten, blijf dan thuis. 

Tijdens de rit
Om veilig en verantwoord met de deeltaxi te reizen, gelden vanaf  maandag 8 juni de volgende maatregelen:
- Mondkapje verplicht (u brengt zelf een mondkapje mee)
- Geen contant geld (u kunt uiteraard wel (contactloos) pinnen, of reizen op automatische incasso)
- Chauffeur blijft op 1,5 meter afstand (lukt dit niet, dan zoekt de chauffeur samen met u naar een oplossing. Er gaan minder mensen mee in de taxi. U laat uw deeltaxipas zien, de chauffeur scant deze niet meer)
- Geen scootmobielen (scootmobielen mogen tijdelijk niet mee)
- Tussendoor schoonmaken (de chauffeur reinigt de taxi tussen de ritten regelmatig met ontsmettingsmiddel. Ook bagage die de chauffeur moet aanraken, wordt schoongemaakt)

U kunt deze maatregelen teruglezen op de website www.deeltaxi-westbrabant.nl. Ook veranderingen worden op deze website geplaatst.