Vrijwilligers gezocht voor duurzame aanpak eikenprocessierups

29 mrt 2022
Nu het voorjaar is gestart bereiden we ons voor op de komst van de eikenprocessierups. De gemeente neemt al diverse maatregelen. Dit voorjaar zijn we op zoek naar vrijwilligers om mee te helpen met de inzet van vogels, zoals de koolmees, om overlast van de ‘jeukrups’ te voorkomen. Je kunt vogels ‘conditioneren’ extra veel rupsen te eten in plaats van ander voedsel. Wie hiervoor interesse heeft is welkom op een informatieavond hierover. De gemeente organiseert die samen met het bedrijf Storix en de vereniging Madese Natuurvrienden op vrijdag 1 april om 19:45 uur. Locatie: Parkgebouw De Liniehof (ingang natuurpark), Kievitsstraat 3 in Made.

Natuurlijke vijanden

In de gemeente Drimmelen staan veel eikenbomen en in eerdere jaren bleek dat inwoners regelmatig overlast ervaren van de brandharen van de eikenprocessierups. We proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen door bijvoorbeeld het weghalen van de nesten en met preventieve maatregelen.
Dit jaar gaan we de hulp inroepen van natuurlijke vijanden zoals de koolmees, sluipwesp en sluipvlieg. Wij werken hiervoor samen met Storix, Boom- & Landschapsbeheer uit Waalwijk. Wij vragen nu op korte termijn uw aandacht voor de inzet van vogels voor het voorkomen van overlast.

Koolmezenfamilie

“We nemen als gemeente diverse maatregelen, en voegen hier nu een nieuwe, duurzame, methode
aan toe,” kondigt wethouder Jan-Willem Stoop aan. “Op andere plekken is hier al mee gewerkt, onder meer in een groot attractiepark. De ervaring leert dat je bijvoorbeeld koolmezen kunt leren extra veel eikenprocessierupsen te eten. Een koolmezenfamilie kan zo tientallen rupsennesten leegeten.”
Begin april start de gemeente samen met Storix met het conditioneren van vogels die de
eikenprocessierups eten. Dat betekent dat deze vogels meer focus krijgen op de rupsen, en niet op
ander voedsel. Deze methode kan niet zonder de hulp van vrijwilligers. Aanmelden is niet nodig.
Het Parkgebouw De Liniehof (ingang natuurpark) heeft als GPS locatie 51.667946, 4.790557.

Bijlage