Waarschuwing voor aanbieders van illegale hennepteelt

29 jul 2020
De gemeente Drimmelen maakt zich zorgen over een recente ontwikkeling naar aanleiding van de berichtgeving rondom de landelijke proef met legale wietteelt (hennep) in een gesloten coffeeshopketen. Het lijkt er namelijk op dat berichtgeving over een mogelijke teeltlocatie voor hennep in de gemeente Drimmelen nu door het criminele circuit misbruikt wordt om aan illegale hennepteeltlocaties te komen.

Illegale hennepteelt

Van enkele agrariërs ontving de gemeente signalen dat zij benaderd zijn door personen die vertellen dat het telen van hennep nu legaal is in Drimmelen. De personen in kwestie vragen om beschikbare ruimten voor de teelt en bieden in sommige gevallen forse geldsommen aan. Vaak gebeurt dit op een opdringerige en soms agressieve toon. De gemeente Drimmelen wil hierbij benadrukken dat het telen van hennep absoluut niet legaal is en hoopt hiermee agrariërs te waarschuwen voor personen die iets anders verkondigen.

Experiment gesloten coffeeshop keten

In het regeerakkoord van 2017 is afgesproken dat er een landelijk experiment komt met de teelt en verkoop van hennep/hasjiesj voor recreatief gebruik. Dit moet plaatsvinden in een gesloten coffeeshopketen, vrij van criminaliteit. Het doel van het experiment is om te bekijken of een gesloten coffeeshopketen mogelijk is. Daarnaast wil het kabinet laten onderzoeken wat de effecten van het experiment zijn op de criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid.

Er mogen in het hele land maximaal tien telers tijdens het experiment hennep produceren en verkopen. Deze telers worden door de ministers aangewezen. Om in aanmerking te kunnen komen voor een aanwijzing, moet een uitgebreide aanvraag ingediend worden. Alleen de 10 uitgekozen en gescreende telers mogen uiteindelijk gedurende het experiment legaal hennep telen. De locaties hiervoor zijn nog niet bekend.

Agrariërs wees alert

Drimmelen hoopt met dit bericht agrariërs te waarschuwen voor personen die zich bezighouden met illegale hennepteelt. Dus krijgt u te maken met personen die u niet vertrouwt en die aankomen met een mooi verhaal en aanbod over hennepteelt? Doe dan het volgende:

  • Noteer merk, kleur en kenteken van het voertuig(-en) waar men mee komt (indien op een veilige manier mogelijk);
  • Maak foto’s of indien van toepassing, bewaar de camerabeelden (indien op een veilige manier mogelijk);
  • Vraag eventueel om een identiteitsbewijs en noteer de gegevens incl. telefoonnummer(s) (indien op een veilige manier mogelijk);
  • Verifieer of meld verdachte zaken bij de gemeente of politie (0900-8844)
  • Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)

Uw veiligheid staat echter uiteraard voorop, dus wees voorzichtig.