Wat kan ik of moet ik als inwoner doen?

Transitievisie Warmte

Om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan willen we onze uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk terugdringen. Een onderdeel hiervan is het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dat ook wel de warmtetransitie wordt genoemd. Uiteindelijk zullen alle woningen en andere gebouwen op een duurzame manier moeten worden verwarmd. Dat betekent dat u straks geen aardgas meer gebruikt in uw woning. Hoe we hier aan gaan werken en wat dat voor uw woning betekent, kunt u hier lezen: https://arcg.is/11Lra1

Ons Regionaal Energieloket Drimmelen geeft u advies

Het Energieloket Drimmelen is onze partner die de gemeente ondersteunt op de weg naar een energieneutraal Drimmelen in 2040. Dit betekent dat we op ons eigen grondgebied niet méér energie verbruiken dan de energie die we zelf, duurzaam, opwekken. 
Een van de doelen is het verduurzamen van uw woning. Dit kan door uw woning te isoleren en door duurzame energie op te wekken. Isolatie is als een warme jas voor uw huis. Dat is prettig en zorgt ervoor dat u minder hoeft te verwarmen. Daardoor kunt u flink besparen op uw energierekening. Maar waar moet u beginnen met het isoleren van uw huis? Of wilt u meer weten over zonnepanelen of een hybride warmtepomp? Daar gaan wij u bij helpen. Ons Regionaal Energieloket Drimmelen geeft hier meer informatie over.

Onderstaand vindt u de benodigde informatie om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe hebben andere inwoners hun huis verduurzaamd?

Bekijk de verhalen van de Drimmelenaren die hun huis hebben verduurzaamd.

Welke subsidies of leningen zijn er om een huis te verduurzamen?

Bij het Regionaal Energieloket vindt u informatie over subsidies en leningen om een huis te verduurzamen.

Afspraak met een energieambassadeur

Via het Regionaal Energieloket kunt u een afspraak maken met een energieambassadeur.
De energieambassadeur geeft u tips om uw huis te verduurzamen.

Hoe bespaar ik energie?

Met relatief makkelijke en goedkope maatregelen kunt u veel energie besparen.
Minder energieverbruik betekent ook een minder hoge energierekening.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe bespaar ik energie?'

Hoe isoleer ik mijn huis?

Wilt u uw huis beter isoleren? Dan kunt u hiervoor eenvoudige maatregelen nemen, zoals radiatorfolie of tochtstrips plaatsen. U kunt ook grotere maatregelen treffen zoals het isoleren van uw dak of muren.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe isoleer ik mijn huis?'

Hoe kom ik aan zonnepanelen?

Heeft u een eigen huis en overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dan kunt u zelf of samen met anderen zonnepanelen inkopen.
Als u huurder bent en geen zonnepanelen mag leggen op uw dak of als u dak niet geschikt is voor zonnepanelen dan kunt u meedoen aan een 'postcoderoosproject'.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe kom ik aan zonnepanelen?'

Hoe kan ik mede-inkoper of mede-eigenaar worden van duurzame energie?

U kunt als eigenaar of  huurder van een huis altijd lid worden van een energiecoöperatie of aandelen of obligaties kopen in een windmolen.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe kan ik mede-inkoper of mede-eigenaar worden van duurzame energie?'

Hoe kom ik van het aardgas af?

Heeft u een eigen huis en wilt u nu al van het aardgas af: Dan kunt u (in de voorbereiding daarop) verschillende dingen doen.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe kom ik van het aardgas af?'

Monumentaal pand / beschermd dorpsgezicht

Woont u in een monumentaal pand of beschermd dorpsgezicht? Neem dan vooraf contact op met de monumentencommissie of afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente. Het telefoonnummer is 140162. Zij kunnen u vertellen wat mogelijk is op het gebied van verduurzamen.