Wat kan ik of moet ik als inwoner doen?

Isolatieactie Regionaal Energieloket Drimmelen

 

Isolatie is als een warme jas voor uw huis. Dat is prettig en zorgt ervoor dat u minder hoeft te verwarmen. Daardoor kunt u flink besparen op uw energierekening. Maar waar moet u beginnen met het isoleren van uw huis? Daar gaan wij u bij helpen.

De gemeente organiseert samen met het Regionaal Energieloket Drimmelen een isolatieactie. We houden een inkoopactie voor het isoleren van woningen in onze gemeente. Deze actie gaat over spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolatie-glas (dat heet HR++-glas).

Online informatieavond 2 november

Tijdens een online informatiebijeenkomst op 2 november vertellen we u meer over de isolatieactie. Ook vertellen we over de beschikbare subsidies en leningen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden: https://regionaalenergieloket.nl/indebuurt/projecten/isolatieactie-drimm...

Is deze actie voor u interessant?

Dat hangt af van het bouwjaar van uw woning en of u zelf al isolatie heeft laten aanbrengen. Mocht u uw huis al hebben geïsoleerd, dan kunt u deze brief als niet verzonden beschouwen. Leest u anders verder. Wij gaan deze avond informatie geven over het isoleren van vloeren en muren. Ook geven we informatie over het plaatsen van isolatie-glas (dat heet HR++-glas).

Bouwjaar woning tussen 1945-1987: ja!

Deze avond is zeker interessant voor u. Is uw woning gebouwd tussen 1976 en 1987 dan is deze wel geïsoleerd. Toch kan na-isolatie interessant zijn. Wilt u weten waarom? Kom dan naar onze avond!

Bouwjaar woning vóór 1945 of tussen 1987-2000: wellicht!

Het plaatsen van isolatieglas is interessant. Ook als uw woning al dubbel glas heeft, kan het vervangen worden door HR++-glas. Is uw woning van vóór 1945, dan heeft u waarschijnlijk geen spouwmuur. Dan is dit onderdeel voor u niet interessant. Een woning van na 1987 is al geïsoleerd. Isoleren van muren en vloer is dan niet interessant voor u. Het vervangen van dubbel glas misschien wel.

Monumentaal pand / beschermd dorpsgezicht: misschien.

Woont u in een monumentaal pand of beschermd dorpsgezicht? Neem dan vooraf contact op met de monumentencommissie of afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente. Het telefoonnummer is 140162. Zij kunnen u vertellen wat mogelijk is op het gebied van isoleren.

Is uw woning van na 2000? Dan is deze actie voor u waarschijnlijk niet interessant.

Energieloket Drimmelen

Het Energieloket Drimmelen is onze partner die de gemeente ondersteunt op de weg naar een energieneutraal Drimmelen in 2040. Dit betekent dat we op ons eigen grondgebied niet méér energie verbruiken dan de energie die we zelf, duurzaam, opwekken. 
Een van de doelen is het verduurzamen van uw woning. 

Onderstaand vindt u de benodigde informatie om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe hebben andere inwoners hun huis verduurzaamd?

Bekijk de verhalen van de Drimmelenaren die hun huis hebben verduurzaamd.

Welke subsidies of leningen zijn er om een huis te verduurzamen?

Bij het Regionaal Energieloket vindt u informatie over subsidies en leningen om een huis te verduurzamen.

Afspraak met een energieambassadeur

Via het Regionaal Energieloket kunt u een afspraak maken met een energieambassadeur.
De energieambassadeur geeft u tips om uw huis te verduurzamen.

Hoe bespaar ik energie?

Met relatief makkelijke en goedkope maatregelen kunt u veel energie besparen.
Minder energieverbruik betekent ook een minder hoge energierekening.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe bespaar ik energie?'

Hoe isoleer ik mijn huis?

Wilt u uw huis beter isoleren? Dan kunt u hiervoor eenvoudige maatregelen nemen, zoals radiatorfolie of tochtstrips plaatsen. U kunt ook grotere maatregelen treffen zoals het isoleren van uw dak of muren.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe isoleer ik mijn huis?'

Hoe kom ik aan zonnepanelen?

Heeft u een eigen huis en overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dan kunt u zelf of samen met anderen zonnepanelen inkopen.
Als u huurder bent en geen zonnepanelen mag leggen op uw dak of als u dak niet geschikt is voor zonnepanelen dan kunt u meedoen aan een 'postcoderoosproject'.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe kom ik aan zonnepanelen?'

Hoe kan ik mede-inkoper of mede-eigenaar worden van duurzame energie?

U kunt als eigenaar of  huurder van een huis altijd lid worden van een energiecoöperatie of aandelen of obligaties kopen in een windmolen.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe kan ik mede-inkoper of mede-eigenaar worden van duurzame energie?'

Hoe kom ik van het aardgas af?

Heeft u een eigen huis en wilt u nu al van het aardgas af: Dan kunt u (in de voorbereiding daarop) verschillende dingen doen.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Hoe kom ik van het aardgas af?'