Wethouder van Oosterhout geeft startschot voor WK Roofvissen 2018 in Drimmelen

12 sep 2018
Op donderdag 4 oktober 2018 tussen 9.00 en 10.00 uur ‘s ochtends geeft wethouder John van Oosterhout het startschot voor het evenement ‘World Crank Cup’ in Drimmelen. Het is de tweede keer dat het wereldkampioenschap roofvissen in Drimmelen wordt georganiseerd. Bijzonder dit jaar is dat de vissers - vooruitlopend op de wetgeving – loodvrij vissen.

De sportvisserij en het ministerie van Landbouw hebben afgesproken dat het gebruik van lood door sportvissers binnen 10 jaar stopt. Op initiatief van de sportvisserij is in een Green Deal vastgelegd dat de sportvissers al binnen drie jaar 30 procent minder lood gaan gebruiken. Het lood komt tijdens het vissen vaak in de natuur terecht doordat het lood loslaat van dobbers, lijnen en netten. De World Crank Cup loopt vooruit op de afspraak met het ministerie en andere partijen, door nu al over te gaan op volledig loodvrij vissen.

De gemeente ondersteunt het evenement. Wethouder John van Oosterhout legt uit waarom: “Voor toeristische ondernemers in en rondom de Biesbosch is de hengelsport van groot economisch belang. Ik ben daarom trots dat één van onze ondernemers, Willem Stolk, dit evenement in onze gemeente organiseert samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland. En dat zij nu zonder lood vissen om de kwetsbare natuur rond de Biesbosch te ontlasten. Dit is een heel goed voorbeeld voor andere sportvissers die welkom zijn om in onze gemeente te vissen.”

In Nederland alleen al zijn 1,2 miljoen sportvissers. 155.000 daarvan zijn lid van een hengelsportvereniging in Zuidwest-Nederland.

Het WK Roofvissen is een uniek evenement waar 18 kampioenen uit de hele wereld op pad gaan in het rivierengebied bij de Biesbosch. Zij proberen in 3 dagen zoveel mogelijk grote baarzen, snoeken, snoekbaarzen en roofbleien te vangen. Onder andere Litouwen, Polen, Frankrijk, Duitsland, en Rusland zijn vertegenwoordigd. Internationaal is er veel belangstelling voor de World Crank Cup in Drimmelen.

Studenten van het Wellantcollege varen mee met de 18 visboten van de wereldkampioenen en houden in de functie van Marshall toezicht of alles volgens de regels gebeurt. Zij zien er bijvoorbeeld op toe dat de vissen na de vangst direct weer worden teruggezet. Ook brengen zij verslag uit van de viswedstrijd via de facebookpagina facebook.com/worldcrankcup/

Het evenement start op 4 oktober in de jachthaven van Drimmelen, aan de Marinaweg bij Drimmelen Yacht Center. Tijdens de ‘World Crank Cup Cruise’ vaart een boot vip-bezoekers aan het evenement langs bij de visboten van de kampioenen om hen in actie te zien. Na een opening door de wethouder praat onder andere Bjorn Schutz, directeur van sportvisserij Zuidwest Nederland, hen bij over de laatste ontwikkelingen. Onder meer over het terugdringen van loodgebruik en samenwerking met de beroepsvisserij.

Op 5 oktober is om 20.00 uur in de Korenbeurs in Made de première van de film van de World Crank Elite die in juli van dit jaar is gehouden. Hieraan deden de drie winnaars van de World Crank Cup 2017 mee. Ook toen visten zij zonder lood. Van de Elite wedstrijd is een film gemaakt. Met de première van deze film wordt nu pas bekend gemaakt wie deze Elite-titel heeft gewonnen.

Op 6 oktober tussen 20.00 en 21.00 uur verricht burgemeester Gert de Kok de prijsuitreiking van de World Crank Cup 2018 in de Korenbeurs in Made.