Zo ziet stemmen in Drimmelen er in 2021 uit

1 feb 2021
In maart 2021 staat de verkiezing van de Tweede Kamer gepland, maar net als vele andere activiteiten zal ook dat dit jaar anders verlopen dan voorgaande verkiezingen. Door het coronavirus zijn er namelijk extra maatregelen nodig, zo ook in de gemeente Drimmelen. Om die reden heeft de gemeente de belangrijkste wijzigingen voor haar kiezers op een rijtje gezet. Burgemeester Gert de Kok: “Het coronavirus brengt voor de Tweede Kamer verkiezing in 2021 extra uitdagingen met zich mee, maar met de nodige aanpassingen en maatregelen zorgen we er voor dat ook het stemmen dit jaar zo veilig mogelijk kan verlopen voor alle kiezers in onze gemeente. Het is een democratisch voorrecht dat we mogen stemmen en ik ben blij dat we dat op deze manier ook nu kunnen borgen. Daarnaast hoop ik dat onze inwoners ook dit jaar daadwerkelijk gebruik maken van hun stemrecht, want: elke stem telt!”

Stemmen in coronatijd

Om de Tweede Kamer verkiezing in 2021 zo veilig mogelijk te laten verlopen, is de gemeente al enige tijd druk met voorbereidingen om de stembureaus en het stemmen ‘coronaproof’ te maken. Een combinatie van maatregelen draagt hieraan bij:

Gezondheidscheck

Kiezers moeten voor het stemmen zelf nagaan of ze klachten hebben die kunnen wijzen op corona. Mensen met klachten of die om andere redenen in thuisquarantaine zitten moeten thuisblijven en mogen niet naar het stembureau komen. Zij kunnen dan iemand anders machtigen om voor ze te stemmen. Informatie over het machtigen van iemand anders is te vinden op de stempas en op de website van de gemeente (www.drimmelen.nl/machtigingen).

Stembureaus

De stembureaus zijn dit jaar onderzocht op geschiktheid in het kader van de coronamaatregelen. Daardoor bevat de lijst met stembureaus een aantal wijzigingen ten opzichte van voorgaande verkiezingen. Op www.drimmelen.nl/stembureaus-en-toegankelijkheid is het actuele overzicht van de stembureaus per dorp te vinden.

Briefstemmen voor kiezers vanaf 70 jaar

Kiezers van 70 jaar en ouder krijgen de mogelijkheid om per brief te stemmen. Zij hoeven dan niet naar het stembureau te komen of een andere kiezer een volmacht te geven. Deze kiezers kunnen de briefstem afgeven op het gemeentehuis of per post versturen naar de gemeente. Voor deze kiezers volgt er nog een gerichte voorlichtingscampagne met verdere informatie.

Vervroegd stemmen voor mensen in de risicogroep

Mensen die tot de coronarisicogroep behoren krijgen op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 gelegenheid om bij een drietal stembureaus in de gemeente vervroegd te stemmen. Het vervroegd stemmen geeft deze kiezers de mogelijkheid om hun stem eerder uit te brengen, naast de mogelijkheid om op de verkiezingsdag te stemmen of het geven van een volmacht. In Made kan dit bij het gemeentehuis (Park 1), in Terheijden bij het Witte Kerkje (Hoofdstraat 1) en in Lage Zwaluwe bij Brasserie ’t Appeltje (Plantsoen 3). Maar let op: dit is dus enkel voor mensen die tot de risicogroep behoren, bijvoorbeeld qua leeftijd of in verband met een kwetsbare gezondheid.

Diverse maatregelen bij de stembureaus zelf

Op het stembureau krijgt iedereen een eigen potlood om mee te stemmen, bij binnenkomst moeten de handen gedesinfecteerd worden, iedereen moet onderling 1,5m afstand houden, het dragen van een mondkapje is verplicht en er wordt regelmatig ontsmet.

Toegankelijkheid

Naast het feit dat de stembureaus onderzocht zijn op geschiktheid in het kader van corona, is ook de toegankelijkheid in dat onderzoek meegenomen. De gemeente Drimmelen streeft er namelijk naar dat alle stembureaus toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Dit betekent dat de stembureaus voor bijvoorbeeld kiezers in een rolstoel goed bereikbaar zijn. En dat deze kiezers binnen in het stembureau de mogelijkheid hebben zelfstandig te stemmen. Bijna alle stembureaus van deze verkiezing zijn goed toegankelijk. Op www.drimmelen.nl/stembureaus-en-toegankelijkheid staat een overzicht van de toegankelijke stembureaus en verdere informatie over toegankelijkheid tijdens de verkiezing in het algemeen voor mensen met een beperking.

Meer weten?

Op de websites www.drimmelen.nl/verkiezingen en www.kiesraad.nl is alle actuele informatie voor kiezers in de gemeente Drimmelen te vinden.