Archiefrondje Dwalen door Drimmelen

12 juli 2023 t/m 31 oktober 2023
Gemeente Drimmelen
Regionaal Archief Tilburg presenteert het Archiefrondje: Dwalen door Drimmelen. Het is een wandeling van twaalf kilometer. In 2023 maakt het archief verschillende wandelingen met deze afstand, omdat de archiefcollectie is gegroeid tot twaalf kilometer aan archiefmateriaal. Rond Drimmelen loop je langs water en akkerlanden en polders. Je hebt uitzicht over weidse luchten en ontdekt dat er twee plekken zijn met de naam Drimmelen.

De wandeling start in de haven van Drimmelen, van waaruit je niet alleen de vele plezierjachten ziet, maar waar ook al snel de Amercentrale van Geertruidenberg opduikt. Gedurende de hele wandeling blijft de imposante schoorsteen opduiken. Het eerste deel van de wandeling voert langs de rietvelden van de havens, die hier Marina’s heten. Later volg je het kanaal de Amertak, gevolgd door een weggetje door landerijen langs een treinrails. Het is het lijntje dat bekend staat als de Halvezolenlijn en dat als Langstraatspoorlijn een belangrijke functie had in de hoogtijdagen van de schoenenindustrie.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Regionaal Archief Tilburg

De polders waar je later door wandelt zijn zowel tijdens de Sint-Elisabethsvloed als de Watersnoodramp in 1953 overstroomd. Het dorpje Oud-Drimmelen is na de eerste vloed in 1421 weer langzaam opgebouwd, waarna er een grote brand uitbrak in 1730. Even verderop werd het dorp Drimmelen opgebouwd, waar nu de haven is. Zo bleven Oud-Drimmelen en Drimmelen naast elkaar bestaan. In de archieven kom je dat terug als Made en Drimmelen en Drimmelen en Standhazen. Dat gaat dus om twee verschillende dorpen.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het laatste deel van de wandeling, door natuurgebied De Worp, waar vroeger turf werd gestoken. Met enig geluk kom je er de bruine kiekendief (een roofvogel) tegen en de kleine bonte specht. Via het idyllische Herengracht met mooie pandjes langs het water, kom je terug bij het beginpunt van de wandeling.

Praktische informatie

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Oude Haven
  • Parkeren: Parkeerplaats Oude Haven
  • Hoogtepunten: Haven van Drimmelen, uitgestrekte polders, begraafplaats Oud-Drimmelen en de Herengracht.
  • Te lopen via: de app van Routiq, via GPX of door een PDF te printen

Meer informatie

 www.regionaalarchieftilburg.nl