Digitaal loket voor wonen

Informatie op het gebied van wonen.

Algemene informatie 

Algenemen informatie vindt u op:
www.wegwijs.nl/categories/wonen

Huren of kopen?

Wilt u een goede afweging maken tussen een huurwoning of een koopwoning, bezoekt u dan deze sites:
www.nibud.nl/consumenten/woning-kopen-huren
www.wijzeringeldzaken.nl/Huren/checklist-huren-of-kopen

Kopen

Bent u van plan een huis te kopen? Check dan deze website over wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis:
www.eigenhuis.nl/huis-kopen

Als starter op de woningmarkt, kunt u in aanmerking komen voor een starterslening. Speciaal voor als u voor het eerst een woning koopt, maar u kunt u niet genoeg hypotheek krijgen. Met een starterslening kunt u vaak net dat beetje extra lenen dat u nodig hebt om de woning te kopen. Kijk op www.drimmelen.nl/starterslening voor de voorwaarden.

Huren

Als u gekozen heeft voor een huurwoning, dan kunt u die huren via een woningcorporatie, een belegger of particuliere verhuurder. De grootste corporatie met sociale huurwoningen in onze gemeente is Woonvizier: www.woonvizier.net Voor het inschrijven als woningzoekende kunt u naar: www.klikvoorwonen.nl

U kunt ook de makelaars uit onze gemeente vragen of zij een huurwoning in portefeuille hebben.

Verbouwing, verbouwingskosten en geld lenen

Info over de kosten van verbouwing en de financiering hiervan vindt u op: www.eigenhuis.nl/wonen/verbouwen

Indicatie van verbouwingskosten is te vinden op:
www.kostenverbouwing.nl

Veiligheid in en om het huis

Hoe kunt u uw woning het beste beveiligen tegen inbraak? Kijkt u op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
www.politiekeurmerk.nl

Home Safety Checks: Vrijwilligers, met brandweerkennis en -ervaring, komen bij u langs om uw woonsituatie door te nemen. Aan de hand van een checklist owrdt gekeken naar alle zaken die uw brandveiligheid kunnen verhogen. U ontvangt na afloop een samenvatting van de tips en een rookmelder. Aanmelden kan door uw naam, adres en telefoonnummer te sturen naar Robert van Hest, gemeente Drimmelen via rvanhest@drimmelen.nl.

Duurzaamheid / energiebesparing

Er zijn veel websites over duurzaamheid of energiebesparing. Speciaal voor inwoners van onze gemeente, kunt u de volgende websites bezoeken:
www.greenhome.nl
drimmelen.nl/duurzaamheidslening

‘Bespaar energie met de Woonbond’ helpt huurders aan een lagere energierekening en meer wooncomfort: www.woonbond.nl/energie-besparen

Op uw oude dag in uw huidige woning blijven wonen of verhuizen naar een zorgwoning?

Misschien is uw woning niet helemaal geschikt om oud in te worden. U heeft een trap, drempels of smalle deuren. Of misschien wilt u andere tips om in uw huidige woning te kunnen blijven wonen als u ouder wordt. Bezoekt u dan de websites www.wonenmetgemak.nl  en drimmelen.nl/blijverslening

Ook op de website http://langerthuisineigenhuis.com vindt u meer informatie over slimme aanpassingen voor bestaande woningen en de directe omgeving.

Ondervindt u beperkingen in uw huishouden of woning? Heeft u moeite om u te verplaatsen binnen en/of buiten uw woning? Of is het door uw beperking lastig deel te nemen aan activiteiten en dingen van alledag? Met deze vragen kunt u terecht bij ons Wmo-loket: www.drimmelen.nl/wmo-loket

Gaat u liever verhuizen naar een woning met zorg? Dan heeft u een indicatie nodig. Als er sprake is van een zorgvraag dan wordt die meestal via de huisarts aangevraagd en na een eventuele indicatieprocedure ingezet. Als zelfstandig thuis wonen echt niet meer gaat, dan kunt u in aanmerking komen voor woningen met zorg in onze gemeente:

Mantelzorg en wonen

Is het nodig dat er extra woonruimte gecreëerd wordt om mantelzorg te kunnen leveren of ontvangen?
Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt iets aan uw woning bouwen, een garage of schuur verbouwen of een tijdelijke woonunit in de tuin plaatsen. Vaak is het mogelijk om woonruimte uit te breiden volgens het bestemmingsplan. Het voordeel voor u is, dat u dit kunt laten staan, ook als de mantelzorg vervalt. Als dit niet mogelijk is, kunnen wij u wellicht een tonheffing (ontheffing voor sterke mensen) geven op basis van mantelzorg. Hoe dit werkt, leest u hoofdstuk 5 van de Beleidsnotitie Mantelzorg 2015.