Hoe werkt de gemeenteraad?
Raadsleden
Inwoners die actief willen bijdragen aan hun omgeving, kunnen politiek actief worden. Gelijkgestemden kunnen een lokale politieke partij vormen, of zich bij een al bestaande partij aansluiten. Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt aan de hand van de stemmen bepaald wie er welke zetel mag innemen. De gekozen raadsleden die in dezelfde partij zitten, noemen we een fractie. De gemeenteraad van Drimmelen heeft 21 zetels, verdeeld over 8 fracties. Alle raadsleden wonen in onze gemeente. Zij doen het raadswerk vaak naast hun vaste baan.
Bestuur
Na de verkiezingen vormen een aantal partijen een coalitie met een meerderheid van raadsleden. Ze sluiten een akkoord waarbij ze het beleid voor de komende vier jaar vastleggen. Deze coalitiepartijen leveren ook wethouders, die samen met de burgemeester en gemeentesecretaris het college vormen.
Het college is het dagelijkse bestuur van de gemeente. De burgemeester is het eerste aanspreekpunt van de gemeente en voorzitter van de gemeenteraad & college. De burgemeester en wethouders hebben elk een eigen takenpakket met bepaalde onderwerpen.
Taken
De gemeenteraad heeft een grote verantwoordelijkheid, want zij bepalen de koers van de gemeente voor de komende vier jaar. De gemeenteraad bepaald in hoofdlijnen wat er moet gebeuren en hoe het geld moet worden besteed. Controleren of het college het afgesproken beleid goed uitvoert is de tweede taak. De derde taak is de inwoners vertegenwoordigen. Raadsleden hebben contact met inwoners en weten wat er speelt.
Vergaderingen
Om tot besluiten te komen, vergadert de gemeenteraad op donderdagen in de raadzaal van het gemeentehuis. Dit gebeurt in een cyclus van twee vergaderingen. De besluitvormende raadsvergadering wordt voorgezeten door de burgemeester of zijn vervanger. De voorzitter leidt de vergaderingen van de gemeenteraad en let erop dat de vergadering ordelijke en volgens de regels verloopt. Meer informatie over de vergaderingen.
Presidium
Het presidium gaat onder andere over het functioneren van de raad en praat daar enkele keren per jaar over. Ze stelt ook de agenda’s vast voor de verschillende bijeenkomsten van de raad. Het presidium bestaat uit de fractievoorzitters van de partijen en de burgemeester. De burgemeester is de voorzitter.
Griffie
De raadsgriffie adviseert en ondersteunt gemeenteraad over de positionering, organisatie en werkwijze van de raad. Meer informatie over de griffie.