Gratis trouwen

Voor onze inwoners is het mogelijk op maandagochtend om 9.00 uur of 9.15 uur een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap (GP) te laten voltrekken. Door het huwelijk of GP te reserveren met DigiD is de aangifte van het huwelijk (voorheen ondertrouw) ook meteen geregeld. Houd uw kopieën legitimatiebewijs en die van uw 2 getuigen bij de hand. Hierna ontvangt u een bevestigingsbrief. Bij het huwelijk of GP komt u met uw 2 getuigen, meer gasten zijn niet toelaatbaar in de kleine spreekkamer.

Tijdens een kosteloos huwelijk/partnerschapsregistratie  gelden speciale regels.
 

  • Minimaal 1 persoon moet ingeschreven staan in de gemeente Drimmelen.
  • De ceremonie houdt in dat de ambtenaar de akte voorleest, daarna wordt deze getekend.
  • Het huwelijk/partnerschapsregistratie  vindt plaats in een kleine spreekkamer met 4 zitplaatsen en duurt circa 5 minuten.
  • Bij een kosteloos huwelijk/partnerschapsregistratie  komt u samen, met in totaal 2 getuigen. U bent dus in totaal met 4 personen. Meer mensen zijn niet toelaatbaar in de spreekkamer.

Heeft u geen DigiD, neem dan contact met ons op 140162

Verandering huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018

Voor stellen die trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan na 1 januari 2018 geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd van u samen is. Hiermee neemt Nederland afscheid van de algehele gemeenschap van goederen die in 1838 werd ingevoerd.

Er kan worden afgeweken door het sluiten van huwelijks voorwaarden bij de notaris. Indien (aanstaande) echtgenoten bijvoorbeeld toch een algehele gemeenschap van goederen willen, kunnen zij dit bij aanvang van het huwelijk (of gedurende het huwelijk) door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden regelen. Voor het partnerschap is dit dan de partnerschapsvoorwaarden.

Om te kunnen trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • u bent meerderjarig (18 jaar of ouder)
  • u moet melding doen van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kan minimaal 2 weken en maximaal een jaar voor de voltrekking.
  • Bij het reserveren van uw huwelijk kunt u meteen melding doen.
  • De getuigen dienen meerderjarig te zijn.
  • Er mogen maar 2 getuigen bij aanwezig zijn.
  • Minimaal 1 persoon moet ingeschreven staan in de gemeente Drimmelen.
Huwelijk/geregistreerd partnerschap Kosten 2023 Kosten 2024
Maandagochtend om 09.00 uur en 09.15 uur gratis gratis
Annuleren of verzetten van datum locatie of tijdstip € 85,40 € 88,75
Getuigen van het huis € 22,65 € 23,55
Trouwboekje, blauwe, leren, luxe uitvoering € 43,20 € 44,90
Trouwboekje, zilveren of roze uitvoering € 31,25 € 32,45