Hoe isoleer ik mijn huis?

Wilt u uw huis beter isoleren? Dan kunt u daarvoor eenvoudige maatregelen nemen, zoals radiatorfolie of tochtstrips plaatsen. U kunt ook grotere maatregelen treffen, zoals het isoleren van uw dak of muren. Voor het nemen van grotere maatregelen dient u wel in het bezit te zijn van een huis dan wel lid te zijn van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Huurt u een woning, dan is de woningcoöperatie verantwoordelijk voor de isolatie.

Eenvoudige maatregelen

Om energie te besparen kunt u het beste beginnen met het doorvoeren van eenvoudige maatregelen, zoals het plaatsen van radiatorfolie of tochtstrips. Deze materialen vindt u bij bouwmarkten of online. Ook dikke gordijnen of een dik vloerkleed of tapijt helpt om uw huis warm te houden. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie, want vochtige lucht is moeilijker te verwarmen. Hoe droger de lucht, hoe sneller een kamer op temperatuur komt.

Kleine energiemaatregelen

Steeds meer inwoners gaan aan de slag met energiezuinig wonen. In een energiezuinig huis woont u prettiger én heeft u een lagere energierekening. Daarnaast is energiebesparing beter voor het milieu. Maatregelen als isolatie of zonnepanelen hebben het meeste effect, maar vragen ook de grootste investering. Bent u daar nog niet aan toe? Met kleine maatregelen kunt u de eerste stappen zetten om energie te besparen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en led-verlichting.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over energie besparen in het algemeen? Neem dan contact op met het Regionaal Energieloket via projecten@regionaalenergieloket.nl of via 088 525 4110.

Hulp nodig en woont u in Terheijden? Dan kun je via het Traais Energie Collectief (TEC) een klusjesman/-vrouw vragen u te helpen met het toepassen van eenvoudige isolatiemaatregelen.

Energie besparen gaat vaak ook over kleine dingetjes veranderen in het dagelijkse gedrag van uzelf en uw gezinsleden. Dat hoeft niet saai te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op Junior Energiecoach: een leuk en leerzaam spel van vijf weken voor kinderen van 7-12 jaar en hun ouders. In het najaar gaat er weer een editie van start.

Grote maatregelen

Wilt u juist grotere isolatiemaatregelen nemen in uw huis, zoals isolatie van dak, vloer, gevel of raam? En bent u eigenaar van een woning? Dan kan het lonen dit samen met anderen te doen. Meestal is samen inkopen namelijk goedkoper dan als u de enige bent, omdat de leverancier dan een korting kan aanbieden. Dit noemen we een collectieve inkoopactie.

Collectieve isolatieactie

De gemeente Drimmelen faciliteerde in 2021 zo’n collectieve inkoopactie voor isolatiemateriaal. Hierbij werd men volledig ontzorgd. De gemeente deed dit samen met het Regionaal EnergieLoket. 
Ga voor meer informatie naar de website van het Regionaal Energieloket.

Duurzaamheidslening

Als u niet zelf over het geld beschikt om grote isolatiemaatregelen (mee) te bekostigen, kijk dan eens of de Duurzaamheidslening iets voor u is. De gemeente Drimmelen biedt deze lening aan tegen een aantrekkelijk tarief.
Ook veel hypotheekverstrekkers bieden regelingen voor verduurzaming van uw huis. Als u benieuwd bent wat investeren in isoleren betekent voor de waarde van uw huis, neem dan contact op met uw makelaar of hypotheekadviseur.