Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u aan in het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt meteen bij het aanvragen. U kunt de identiteitskaart na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Vraagt u een identiteitskaart aan voor uw kind, dan moet uw kind mee bij het aanvragen en ophalen.

Piekdrukte aanvraag paspoorten en ID-kaarten

Let op! Het kan langer duren voordat u een afspraak kunt maken. Vanaf 2024 vragen er namelijk meer mensen dan normaal een paspoort of identiteitskaart aan. Dit komt doordat in 2014 de geldigheid van deze documenten is veranderd van 5 naar 10 jaar. Maak daarom op tijd een afspraak en bekijk vooraf de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid.

  • ​​​​​​Alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt, ook als ze zijn verlopen
  • 1 pasfoto in kleur. Let op de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid
  • Pinpas of contant geld
  • Ingevulde toestemming ouder/gezaghebber voor minderjarige aanvrager reisdocument als u dit niet met DigiD kunt regelen. Zie onderstaand formulier
  • Bij kinderen tot 12 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven. Kan 1 van beiden niet meekomen naar het gemeentehuis? Dan vult deze ouder/voogd van tevoren een toestemmingsverklaring in (DigiD nodig). Hebt u geen DigiD, neem dan het formulier Toestemming ouder/ gezaghebber voor minderjarige aanvrager (pdf) mee en identiteitsbewijs van de ouder/voogd
  • Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Een identiteitskaart voor onder de 18 is 5 jaar geldig
  • U meldt vermissing of diefstal van uw identiteitskaart bij ons. U hoeft niet naar de politie. Meer informatie hier over vindt u op de pagina 'Paspoort, identiteitskaart kwijt of gestolen'.  

Wanneer afhalen

U kunt de identiteitskaart ophalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis:

  • maandag t/m donderdag van 08.30 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur
  • vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur

Spoed

Hebt u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Ook voor een spoedafspraak moet u een afspraak maken. Als u de identiteitskaart voor 12.30 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Hebt u het reisdocument morgen nodig, dan kunt u het niet bij ons regelen. Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Marechaussee.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland maar hebben zij niet uw achternaam? Dan hebt u een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. Of dat u toestemming hebt van de personen die het gezag hebben.

Dit regelt u bij de Marechaussee.

Soort ID-kaart  

 

Prijs 2024
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder     € 75,80
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag     € 132,85
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar     € 40,90
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag     € 98,00