Ondernemersnieuws

Wilt u automatisch op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws voor ondernemers? Meld u aan via email teameconomie@drimmelen.nl.

Ondernemersnieuws juni 2022

In het Ondernemersnieuws van juni vindt u informatie over:

 • O&O fonds Rewin
 • Beschikbaarheid van het elektriciteitsnet Provincie Brabant en Limburg
 • Onderzoek naar forfait tariefdifferentiatie toeristenbelasting 
 • Wetswijzigingen juli 2022 Ondernemersplein 
 • Boer Inzichtroute geopend
 • Vergunningchecker vanaf 28 juni

O&O fonds Rewin

Het Onderzoek & Ontwikkelfonds (O&O-fonds) is een subsidiefonds, bedoeld voor projecten die bijdragen aan de versterking van de economische structuur en het economisch vestigingsklimaat van West-Brabant. De derde subsidieronde van het O&O fonds is bekend: van 29 augustus tot en met 9 oktober kunt u een aanvraag indienen.
Heb je een goed plan of idee en kan dit een haalbaarheidsstudie, verkenning of een pilot gebruiken? Kijk voor meer informatie op RWB | Subsidies: Subsidieregeling Onderzoek & Ontwikkel (O&O) fonds (west-brabant.eu)

Beschikbaarheid van het elektriciteitsnet Provincie Brabant en Limburg

De gemeente is deze maand door netbeheerders Enexis en TenneT geïnformeerd over een grote verandering in de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen startende bedrijven in deze provincies momenteel geen nieuwe zware aansluiting krijgen voor afname en/of teruglevering. Ook voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden of een zwaardere aansluiting (zwaarder dan 3x80Ampère) nodig hebben, is geen ruimte meer. Netbeheerder TenneT gaat de komende 10 jaar ruim 2 miljard euro investeren om de capaciteit van het netwerk structureel te vergroten in beide provincies. Tegelijkertijd onderzoekt TenneT nu de mogelijkheden om met andere oplossingen versneld meer ruimte te creëren op het hoogspanningsnet. Op deze pagina van Enexis vindt u uitleg over de situatie en de gevolgen.

Onderzoek naar forfait tariefdifferentiatie toeristenbelasting

De gemeente Drimmelen verricht deze zomer een onderzoek naar de tariefdifferentiatie en het forfait voor de toeristenbelasting. Dit onderzoek is een wettelijke verplichting en vormt de basis voor een nieuwe verordening voor de toeristenbelasting. Tegelijkertijd willen wij graag met ondernemers in de verblijfsrecreatie in gesprek gaan om uw ideeën te horen rondom de verordening toeristenbelasting. Een verordening moet juridisch correct zijn, maar zal vooral  werkbaar moeten zijn voor onze ondernemers in de verblijfsrecreatie.

Doel gesprekken 
Adviesbureau ANG voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente. Een selectie van ondernemers in de verblijfsrecreatie worden daarbij gevraagd input te geven over tariefdifferentiatie per verblijfsvorm en hun ideeën over een forfait voor de toeristenbelasting. Het bureau voert ook gesprekken met andere aanbieders van verblijfslocaties. Verder wordt gekeken naar het beleid van buurgemeenten en naar landelijke ontwikkelingen. ANG biedt alle bevindingen aan aan de gemeente in een onderzoeksrapport. De input en ervaringen van de ondernemers worden meegewogen bij het opstellen van de nieuwe verordening(en). 
Wie wil weten hoe het zit met de huidige verordeningen, kan ze vinden op deze pagina

Wetswijzigingen Ondernemersplein per 1 juli

Per 1 juli wijzigen allerlei wetten voor ondernemers. Per branche zijn specifieke wijzigingen op een rij gezet. Bekijk de wijzigingen die op uw bedrijf van toepassing zijn op Wetswijzigingen juli 2022 | Ondernemersplein - KVK

Boeren Inzicht route geopend

Boeren Inzicht is een “digitaal kijkje op de boerderij”. Een (fiets)route brengt u langs 27 unieke boerenbedrijven in de gemeente Drimmelen. U scant de QR code die op het erf of de voortuin te vinden is en dan krijgt u een digitaal inkijkje op de boerderij. Met foto’s, filmpjes en verhalen leert u op deze manier het bedrijf kennen. Een leuke tip voor uzelf, onze toeristen of uw eigen bedrijfsuitje. Mocht u er geen genoeg van krijgen, er zijn ook routes langs boerenbedrijven in de gemeente Oosterhout en Geertruidenberg. Meer weten? Kijk dan op de website Boeren Inzicht

Vergunningchecker vanaf 28 juni

Vanaf 28 juni 2022 werkt de gemeente Drimmelen met een nieuw overzichtelijk systeem voor het aanvragen van een aantal vergunningen en het melden van bepaalde activiteiten of wijzigingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: evenementenvergunning of melding, alcoholvergunning en exploitatievergunning, slijterijvergunning, standplaatsvergunning, kansspel- en loterijvergunning, ventvergunning etc.

Hoe werkt het?
Voor de meeste vergunningen is een Vergunningchecker online (niet voor de omgevingsvergunning). In die handige Vergunningchecker kunt u na het doorlopen van de vragen meteen zien wat u allemaal moet doen/regelen. Ook is het mogelijk om direct een aanvraag/melding te doen. De Vergunningchecker is per onderwerp te vinden via de verschillende thema’s op pagina: drimmelen.nl/vergunningen-meldingen-en-ontheffingen. Meer informatie vindt u op drimmelen.nl/nieuwe-werkwijze-voor-bepaalde-vergunningen.

Ondernemersnieuws mei 2022

In het ondernemersnieuws van de maand mei vindt u informatie over:

 • Opening Informatiecentrum VVV Biesbosch Drimmelen
 • TVL startende ondernemers
 • Bescherm uw gegevens en voorkom bedrijfsspionage
 • Provincie steunt innovatie met nieuwe regionale subsidie
 • Landelijke dag van de ZZP-er

Opening Informatiecentrum VVV Biesbosch Drimmelen

Op maandag 16 mei 2022 was de opening van het informatiecentrum VVV de Biesbosch Drimmelen. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie, maar ook voor diverse streekproducten en souvenirs. “Zo kunnen we inwoners en bezoekers prefect doorverwijzen naar prachtige fiets- en wandelroutes en naar alle andere mooie dingen die al onze dorpen te bieden hebben” zei wethouder Lieke Schuitmaker bij de opening. VVV Biesbosch Drimmelen is een initiatief van Recreatief Drimmelen, Staatsbosbeheer en de gemeente Drimmelen. Volg de VVV op facebook VVV Biesbosch Drimmelen - Startpagina | Facebook
Heeft u vragen of wilt u toeristische informatie over uw bedrijf aanleveren voor het informatiecentrum VVV of de website? Stuur uw vraag of informatie naar info@recreatiefdrimmelen.nl.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) startende ondernemers

Ondernemers die middenin de coronaperiode zijn gestart met hun onderneming, hadden geen recht op TVL aanvragen. Het kabinet heeft besloten om toch ruimte te maken voor deze ondernemers. De TVL-startersregeling ondersteunt ondernemers die zijn gestart tussen 30 juni 2020 en 30 september 2021. Kijk voor wie dit geldt, wanneer u TVL moet aanvragen en welke voorwaarden er zijn op de website van RVO. Daar kunt u zich ook aanmelden voor het ontvangen van een update.

Bescherm uw gegevens en voorkom bedrijfsspionage

De veiligheidsdiensten betrappen iedere dag Chinese en Russische hackers die online Nederlandse bedrijven binnendringen. Zelfs als klein bedrijf kunt u worden bespioneerd als u waardevolle bedrijfsinformatie hebt. Ontdek wat de risico’s zijn.

Hackers wisten vorig jaar maar liefst 3 gigabyte aan informatie van de telefoon van de Spaanse premier te stelen. Ze gebruikten daarvoor spionagesoftware. Het is niet de eerste keer dat afluisterpraktijken in het nieuws zijn. Voor meer informatie zie de website KvK site cybersecurity.

Provincie steunt innovatie met nieuwe regionale subsidie

Om als Brabantse economie concurrerend te blijven, is het belangrijk om innovatie blijvend te stimuleren. Nieuwe startups of bestaande mkb-bedrijven hebben vaak innovatieve ideeën, producten of diensten, maar missen budget om dit verder te ontwikkelen. De Stimulering van de Innovatie in de Regio regeling (SIR) maakt de drempel om te innoveren een stuk lager. Zowel startups als bedrijven die langer draaiende zijn, kunnen maximaal € 50.000,= ontvangen. De SIR-regeling vult een gat in de financieringsketen. Meer informatie vindt u op de website van de Provincie Noord-Brabant: Provincie steunt innovatie met nieuwe regionale subsidieregeling - Toekomstbehendig Brabant.

Landelijke dag van de ZZP-er

Laat u verrassen door inspirerende en motiverende keynotes van verschillende toonaangevende sprekers. Op de Dag van de ZZP'er vindt u een mooi informatieplein met partners die u verder kunnen helpen als ondernemer. Ontwikkel uzelf als ondernemer met het volgen van verschillende workshops en stel uw persoonlijke vragen aan de specialisten. Het uitgebreide programma en het bestellen van gratis toegangsticket vindt u op Dag van de ZZP'er (dvdzzp.nl)

Ondernemersnieuws april 2022

In het ondernemersnieuws van de maand april vindt u informatie over:

 • Wie wordt de nieuwe burgemeester?
 • Vrijdagmiddagborrel Open Coffee Drimmelen-Geertruidenberg
 • La Vuelta Holanda
 • Festival voor Innovatie en Creativiteit
 • Brabantse Impact Monitor maart 2022

Wie wordt de nieuwe burgemeester?

Zoals u weet stopt burgemeester Gert de Kok na 18 jaar als burgemeester van Drimmelen. De gemeenteraad moet nu op zoek naar een nieuwe burgemeester. Niet zomaar een burgemeester, maar de beste burgemeester!

Welke kwaliteiten en eigenschappen heeft deze nieuwe burgemeester? Wat voor een persoon is deze man of vrouw? Om daar achter te komen is een vragenlijst gemaakt. We hopen dat iedereen die betrokken is bij onze gemeente deze vragenlijst invult (tot en met 8 mei is dit mogelijk). Ook u als ondernemer kunt dat doen. Dat doet u via Citisens (survalyzer.eu). Wilt u nog meer weten over het laatste nieuws over de zoektocht? Ga dan naar de pagina 'Nieuwe burgemeester' op deze website.

Vrijdagmiddagborrel Open Coffee Drimmelen-Geertruidenberg

Speciaal voor ondernemers die 's ochtends niet kunnen aanschuiven, organiseert Open Coffee een vrijdagmiddagborrel op 6 mei vanaf 16.00 uur. Lokale ondernemers (ook starters en ZZP-ers/freelancers) zijn van harte welkom!

Bij mooi weer kunt u heerlijk op het terras bij de nieuwe locatie Grand Café Dun Brabander (Kerkstraat 8a in Made) andere ondernemers ontmoeten. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk, maar mag uiteraard wel. Er is geen lidmaatschap nodig en consumpties zijn voor eigen rekening. Wilt u meer informatie of uzelf aanmelden? Kijk dan op de website www.ocdg.nl, stuur een mailtje via info@ocdg.nl of kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina.

La Vuelta Holanda

In augustus van dit jaar vinden de eerste etappes van de Ronde van Spanje plaats in Nederland onder de naam La Vuelta Holanda. De ronde start met een ploegentijdrit in Utrecht, waarbij de tweede etappe van ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht gaat en de derde etappe een race is met de start en finish in Breda. Tijdens deze derde etappe, op zondag 21 augustus, koersen de wielrenners door gemeente Drimmelen, meer specifiek door Made. Er worden dan diverse side-events georganiseerd. Wilt u als ondernemer of inwoner een bijdrage leveren? Neem dan contact op met jvanpul@drimmelen.nl. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht 'De wielerzomer van Drimmelen' op deze website.

Festival voor Innovatie en Creativiteit

In West-Brabant gebeurt veel. Mensen vol energie, ondernemersdrang, vernieuwers en verbinders. Juist die brengen ze samen. Om elkaar te ontmoeten én te inspireren.  Nieuwe inzichten en nieuwe verbindingen vormen de brandstof voor het programma van het Festival voor Innovatie en Creativiteit: FIC! Dit is een initiatief van REWIN West-Brabant, City of Imagineers, B’Wise, Kadans, Creative Business Foundation en de Parels van West-Brabant. Samen geven ze vorm aan een vurig zomerfestival voor ondernemers, overheid en onderwijs in West-Brabant. 

Het festival vindt plaats op donderdag 2 juni 2022, van 14.00 – 20.00 uur op de Triple O Campus in Breda (binnen én buiten). Deelneming is gratis! Meer informatie en verplicht aanmelden, zie de website van  FIC, Festival Innovatie en Creativiteit - REWIN West Brabant.

Brabantse Impact Monitor maart 2022

De Brabantse Impact Monitor brengt maandelijks in beeld wat de maatschappelijke impact is van corona in Brabant. De monitor is een uitgave van de provincie Noord-Brabant, in samenwerking met  maatschappelijke partners, PACT Brabant en de regionale ontwikkelmaatschappijen in Brabant. 

Met het verdwijnen van de coronamaatregelen is besloten dat er een eind komt aan de Brabantse Impact Monitor zoals we deze kennen. Vanaf april 2022 staan de laatste ontwikkelingen rondom corona op de website van de provincie Noord-Brabant. De laatste editie van maart 2022 staat in het teken van één jaar Actie- en Investeringsagenda coronaherstel. Laatste editie van de monitor leest u op de website Publicaties.brabant.nl.

Ondernemersnieuws maart 2022

In het ondernemersnieuws van de maand maart vindt u informatie over:

 • Energiebesparende tips van lokale ondernemers
 • Doe de gratis online MKB datascan
 • Veel gestelde vragen over invloed oorlog Oekraïne op bedrijfsleven
 • Event “Samen maken we Brabant” 
 • Bedrijvenregeling voor bodemsanering

Energiebesparende tips van lokale ondernemers

Op het zakelijk energieloket Drimmelen vindt u een film van de bedrijven Zwaluwe Bouw en Berryworld. Zij vertellen welke energiebesparende maatregelen hun bedrijf heeft genomen, geven tips voor andere ondernemers en welke acties zij in de toekomst nog willen nemen. Tevens heeft Zwaluwe Bouw ervaring met de duurzaamheidsscan die door studenten van Avans Hogeschool uitgevoerd kan worden.

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kan u helpen bij energie besparen en meer verduurzamen. Met deze subsidie kunt u een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. De regeling is open vanaf 1 oktober 2021 en sluit op 30 september 2022 17.00 uur. Ingediende subsidieaanvragen behandelt RVO op volgorde van binnenkomst tot het budget voor deze regeling op is. De eerder genoemde subsidie, filmpjes van lokale ondernemers en de duurzaamheidscan vindt u op het zakelijk energieloket Drimmelen.

Doe de gratis online MKB datascan

Wist u dat data ervoor zorgt dat bedrijven kosten besparen, flexibeler zijn en efficiëntere processen hebben? Vul de datascan in en ontdek in 5 minuten wat de data voor uw bedrijf kan betekenen. Na het invullen ontvangt u een indicatie van de datavolwassenheid en een bijpassend advies. Zo krijgt u waardevolle inzichten in hoe data uw organisatie verder kan laten groeien. Maak werk van uw data en vul uw MKB scan in op de website van Provincie Noord-Brabant!

Veel gestelde vragen over invloed oorlog Oekraïne op bedrijfsleven

Na de Russische invasie in Oekraïne heeft de EU diverse sancties aangenomen tegen Rusland. Deze sancties roepen veel vragen op bij ondernemers die in Rusland zakendoen. Het Ondernemersloket Sancties Rusland van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft meer medewerkers ingezet om alle vragen te kunnen beantwoorden. RVO geeft u antwoorden op veelgestelde vragen die zij krijgen in verband met de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Event “Samen maken we Brabant” 

Op dinsdagmiddag 12 april 2022 organiseert VisitBrabant ‘Hotel Brabant’ bij DOMUSDELA in Eindhoven, exclusief voor de Brabantse verblijfsaccommodaties. Tijdens dit sfeervolle kennis- en netwerkevenement krijgt u praktische tips en tools om uw verblijfsaccommodatie gedurende de hele gastreis nog beter te presenteren voor een gastvrij verblijf. U kunt netwerken met collega-verblijfsaccommodaties en ontmoet experts die helpen om uw gasten van ‘houdoe en bedankt!’ naar ‘houdoe en tot ziens!’ te bewegen. Gratis aanmelden kan tot 30 maart en het programma bekijkt u op de website Visit Brabant.

Bedrijvenregeling voor bodemsanering

In sommige gevallen zorgt bodemverontreiniging op een bedrijfsperceel voor stagnatie bij (her)ontwikkelplannen. De Bedrijvenregeling is een initiatief van de rijksoverheid, in samenwerking met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Het doel hiervan is bedrijven financieel te ondersteunen bij de sanering van een bodemverontreiniging op hun perceel. Een bedrijf dient de aanvraag voor een bijdrage uiterlijk eind 2023 in te dienen. De bodemsanering dient uiterlijk eind 2029 te zijn afgerond. Nadere informatie vindt u op de website Bodembeheernederland.

Ondernemersnieuws februari 2022 (2)

In het ondernemersnieuws van de maand februari vindt u informatie over:

 • onderzoek koopgedrag consumenten.
 • Open Coffee-Masterclass 'Waarom pitchen niet werkt'.
 • Bijeenkomst Arbeidsmarktwaarde vergroten = mismatch verkleinen.
 • Provincie verlengt subsidie voor aanpak lege stallen en stoppende boeren.
 • Nachtelijke verlichting.
 • Vergoeding controle coronatoegangsbewijs en carnaval 2022.

Onderzoek koopgedrag consumenten

Uit het grootste koopstromenonderzoek in Nederland ooit (KSO21) blijkt dat ‘winkelen’ in vijf jaar tijd is veranderd. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten over het functioneren van centrum- en winkelgebieden in de Randstad & Noord-Brabant (woongebied van 60% van de Nederlandse huishoudens). I&O Research, BRO en Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco) brengen ontwikkelingen van de fysieke detailhandel en horeca in beeld aan de hand van het koopgedrag en het oordeel van consumenten, op basis van een analyse van landelijk totaal aantal van 186.000 enquêtes.

Waar trends als online winkelen al geruime tijd impact hebben, laat het onderzoek en de vijf inzichten eens te meer zien dat het binnenstedelijk winkelgebied nadrukkelijk in verandering is. Dit heeft ook ruimtelijke gevolgen. Bekijk het landelijk persbericht Koopstromenonderzoek 2021. Het centrum van Made wordt door de consumenten beoordeeld met een 7,7 en het centrum van Terheijden met een 7,2. Investeren in winkelgebied loont, denk hierbij aan de identiteit, look & feel en samenwerking. De resultaten voor de Gemeente Drimmelen, vind u in op de website Koopstromenonderzoek.

Open Coffee- Masterclass 'Waarom pitchen niet werkt'

De Open Coffee vindt iedere 1e vrijdag van de maand vanaf 9.00 uur plaats bij Grand Café Dun Brabander Kerkstraat 8a, 4921 BB Made. Op vrijdag 4 maart zal de masterclass “waarom pitchen niet werkt” verzorgd worden door Wilfred van der Meer. U betaalt alleen uw eigen kopje koffie. Meer informatie en aanmelden via Open Coffee Drimmelen-Geertruidenberg - Aankomende evenementen (open-coffee-drimmelen-geertruidenberg.nl)

Bijeenkomst Arbeidsmarktwaarde vergroten = mismatch verkleinen

Veel werkgevers hebben moeite met het invullen van hun vacatures. Tegelijkertijd telt Nederland zo’n 370.000 mensen werkzoekenden (3,8% van de beroepsbevolking). Hoe kan investeren in een ‘leven lang ontwikkelen’ bijdragen om de juiste werknemers aan te trekken én te behouden?

Als we zoveel mogelijk mensen in staat stellen deel te nemen aan de arbeidsmarkt, levert dat een win-win-win op. Voor de werknemer, voor de werkgever én voor de samenleving. Hoe pakken we dit in de regio West-Brabant gezamenlijk aan? Denk en praat mee tijdens de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen op dinsdagmiddag 12 april 2022 van 14.00 tot 17.00 uur in Theater de Bussel in Oosterhout. Het programma inzien en aanmelden, kan via de website van Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen Brabant | Publieksacademie LLO (publieksacademie-llo.nl)

Provincie verlengt subsidie voor aanpak lege stallen en stoppende boeren

De subsidieregeling Vouchers Agrarische bouwpercelen wordt door de provincie Noord-Brabant verlengd tot en met 2023. VABIMPULS zorgt voor de ondersteuning en begeleiding van de aanvragers. De regeling helpt eigenaren van lege stallen of agrariërs die overwegen te stoppen of om te schakelen, bij het maken van toekomstplannen. Het doel is om ongewenste leegstand van stallen te voorkomen én de leefomgeving in het buitengebied van Brabant te verbeteren. Meer informatie vindt u op de website van de Provincie, zie Provincie verlengt subsidie voor aanpak lege stallen en stoppende boeren - Provincie Noord-Brabant

Nachtelijke verlichting

Met verwijzing naar onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) schrijven de Natuur en Milieufederaties (NMF’s) dat onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks ruim 500 miljoen kilowattuur stroom kost, grofweg het jaarverbruik van 150.000 huishoudens.

Veel bedrijven laten ‘s nachts hun verlichting branden. De bedoeling kan zijn dat u uw bedrijf wilt laten zien, ongewenste gasten wilt afschrikken of uit gewoonte. Op 26 maart 2022 van 20.30 - 21.30 uur is het Earth Hour, dan doven we de verlichting en is HET moment om een gewoonte eens te overdenken.

Nachtelijke verlichting heeft namelijk nadelige gevolgen voor onze leefomgeving zowel voor mensen dieren en planten. Tevens is het energieverspilling en is uw energierekening onnodig hoog. Als het gaat om de veiligheid van het bedrijf, is er een simpele oplossing: „Door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het licht aan bij onraad.” Juist dat aanspringen van het licht heeft een afschrikwekkende werking hebben op inbrekers. Let hierbij ook op lichtsterkte en kleur ter bescherming van kwetsbare natuur.  Meer tips voor bedrijven vindt u op de website van de Nacht van de Nacht

Vergoeding controle coronatoegangsbewijs en carnaval 2022

Gemeente Drimmelen kan extra geld van het Rijk ontvangen voor de controle op het coronatoegangsbewijs (CTB). Partijen die extra kosten hebben gemaakt in de periode tussen 1 januari 2022 en 25 februari 2022 kunnen deze kosten declareren bij de gemeente Drimmelen.
U kunt u aanvraag uiterlijk woensdag 16 maart 2022 indienen. Meer informatie vindt u op de pagina 'Updates coronavirus en de gemeente Drimmelen' update woensdag 23 februari).

Horeca ondernemers hebben deze week bericht ontvangen over de festiviteiten rondom carnaval dit jaar. Het betekent dat op aangewezen dagen het ten gehore brengen van extra muziek – hoger dan de geluidsnorm als bedoeld in de artikelen 2.17, 2.19 en 2.20 van het ‘Activiteitenbesluit Milieubeheer’ en artikel 4:5 van de ‘APV gemeente Drimmelen 2021’ – uiterlijk om 01.30 uur dient te worden beëindigd. Meer informatie vindt u via de pagina 'Bekendmakingen', www.overheid.nl of weekblad 't Carillon.

Ondernemersnieuws Extra februari 2022


Informatie over het onderwerp:

 • #koop lokaal: Oproep voor lokale telers: bomenactie A16

#koop lokaal: Oproep voor lokale telers: bomenactie A16

Honderden mensen die dicht bij de windmolens wonen, krijgen dit jaar kosteloos bomen en heesters aangeboden. Zo wordt geïnvesteerd in het landschap rond de A16 waar dit jaar 28 windmolens gebouwd worden. Die afspraak hebben de vier gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert samen met lokale stichtingen, wijk- en dorpsraden, provincie en de ontwikkelaars gemaakt.

Voor het leveren en aanplanten van de bomen en heesters werken ze graag samen met lokale telers uit Zundert, Breda, Drimmelen en Moerdijk.
Lokale bedrijven worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden als leverancier. Bent u teler, gevestigd in de gemeente Drimmelen en wilt u zich aanmelden? Stuur dan vóór 17 februari 2022 een e-mail naar bomenactie@energiea16.nl met: naam organisatie, adres organisatie en uw contactgegevens. Op basis van de reacties op de uitvraag worden één of meerdere leveranciers geselecteerd voor de opdracht. Na aanmelding ontvangt u de uitvraag en de voorwaarden om mee te doen.

Meer informatie is te vinden op de website Bomenactie - Energie A16

Ondernemersnieuws januari 2022 (2)

In het ondernemersnieuws van de maand januari vindt u informatie over:

 • Wetswijziging voor ZZP-ers per 1 januari 2022
 • Bouwplannen volgens Omgevingswet
 • Onafhankelijke bedrijfsondersteuning voor ondernemers
 • Innovatie ondersteuning
 • Koop lokaal# Bied uw product/dienst aan via het Zakelijk Energieloket
 • Subsidie voor basisvaardigheden van werknemers

Wetswijzigingen voor ZZP-ers per 1 januari 2022

Het nieuwe jaar brengt een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetten met zich mee. De zelfstandigenaftrek daalt en dat betekent minder belastingvoordeel. Daarnaast zijn alle woonadressen van ondernemers en bestuurders afgeschermd in het Handelsregister. In dit overzicht vindt u de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers, zie Wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2022 (kvk.nl)

Bouwplannen volgens Omgevingswet

Ondernemers en particulieren die de komende maanden grotere bouwplannen willen indienen, kunnen beter nu al rekening houden met de invoering van de Omgevingswet. De gemeente Drimmelen richt zich met deze boodschap op ontwikkelaars en bouwondernemingen. “We willen initiatiefnemers hiermee tijdig infomeren, op het goede spoor zetten en dubbel werk voorkomen,” verklaart wethouder Jan-Willem Stoop. “Ons advies: informeer jezelf goed en zoek contact met de gemeente als iets niet duidelijk is.”
Meer informatie zie het nieuwsbericht 'Grote bouwplannen volgens de Omgevingswet' op deze website.

Onafhankelijke bedrijfsondersteuning voor ondernemers

Voor u als ondernemer heeft deze corona-pandemie (mogelijk) ingrijpende gevolgen gehad. Zo heeft u wellicht gebruik gemaakt van de steunmaatregelen van de overheid. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat ondernemers naast geld ook behoefte hebben aan een gesprek over de toekomst. 
De gemeente ondersteunt u graag. Via het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) biedt de gemeente onafhankelijke bedrijfsondersteuning om u voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advies (ook financieel), coaching, bij- of omscholing of heroriëntatie richting de toekomst.

Dus heeft u ook vragen als:

 • welke impact heeft corona (gehad) op mijn sector?
 • Is het nodig om mijn verdienmodel aan te passen?
 • Hoe zit het met het herstelvermogen voor mijn bedrijf na afloop van deze corona-pandemie?
 • Is mijn onderneming voldoende financieel fit om na afloop van alle overheidsondersteuning weer zelfstandig verder te kunnen gaan?

Dan bent u hierbij van harte uitgenodigd voor een intakegesprek met een onafhankelijke bedrijfsadviseur van het IMK. Samen met u wordt de situatie in kaart gebracht, een diagnose gesteld en gekeken naar toekomstmogelijkheden voor u en uw bedrijf.

Kom in actie en meld u aan!

Dus blijf niet langer met deze vragen rondlopen en wacht niet tot het water aan uw lippen staat. Kom nu in actie en meld u aan via teameconomie@drimmelen.nl. Daarna nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch of via de mail contact met u op. De gemeente biedt deze onafhankelijke bedrijfsondersteuning van het IMK kosteloos aan.

Innovatie ondersteuning

Het O&O-fonds is bedoeld voor projecten die bijdragen aan de versterking van de economische structuur en het economisch vestigingsklimaat van West-Brabant. Innovatie ondersteuning voor ondernemers, startups, scaleups, clusters en consertia uit West-Brabant. Eerst volgende subsidieronde is van maandag 10 januari tot en met 20 februari 2022. Meer informatie vindt u op RWB | Subsidies: Subsidieregeling Onderzoek & Ontwikkel (O&O) fonds (west-brabant.eu)

Koop lokaal# Bied uw product/dienst aan via het Zakelijk Energieloket

Het nieuwe digitale zakelijke energieloket ondersteunt ondernemers bij de verduurzaming van hun bedrijfslocatie met informatie en advies over o.a. subsidies, wet- en regelgeving en specifieke sectorinformatie. Het zakelijk energieloket vindt u op https://www.regionaalenergieloket.nl/drimmelen. Klik vervolgens rechts bovenaan op de knop “zakelijk”. Ook telefonisch of per e-mail kan de ondernemer met zijn persoonlijke vraag bij het loket terecht.

Lokale leveranciers en adviseurs op het gebied van energiebesparing zijn welkom zich aan te melden en hun producten en/of diensten kosteloos aan ondernemers in de gemeente Drimmelen aan te bieden via https://regionaalenergieloket.nl/voor-bedrijven. Voorbeelden van leveranciers zijn: glasbedrijf, bouwbedrijf, isolatietechniek en aanbieder zonnepanelen. Voor leveranciers wordt er gratis een persoonlijke bedrijfspagina aangemaakt. Het bedrijfsprofiel vormt een online etalage voor uw bedrijf waarmee uw bekendheid wordt vergroot en anderen eenvoudig met gespecialiseerde ondernemers in contact kunnen komen.

Subsidie voor basisvaardigheden van werknemers

Via Tel mee met Taal is er jaarlijks subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Van 1 januari tot en met 28 februari 2022 kunt u als werkgever weer subsidie aanvragen om te investeren in de basisvaardigheden van uw werknemers. Meer informatie en aanvragen van de subsidie, kijk op Subsidie voor werkgevers | Subsidie Tel mee met Taal | Tel mee met Taal

 

Ondernemersnieuws januari 2022 (1)
 

Vergoeding voor kosten controle coronatoegangsbewijs 4e kwartaal 2021

De gemeente krijgt extra geld van het Rijk voor de controle op het coronatoegangsbewijs (CTB). Partijen die extra kosten hebben gemaakt in de periode tussen 22 september 2021 en 31 december 2021 kunnen deze kosten declareren bij de gemeente Drimmelen.

Voor wie?

Alle partijen in de gemeente Drimmelen die in de periode tussen 22 september 2021 en 31 december 2021 verplicht waren een CTB controle uit te voeren. Denk hierbij aan:

 • Horecaondernemers
 • Sportscholen
 • Evenementenorganisaties
 • Sportverenigingen
 • Sociaal culturele centra.

Welke kosten?

U kunt de volgende kosten declareren:

 • extra inhuur beveiliging
 • Diverse materiële kosten zoals polsbandjes en/of stickers.
 • Bij elke aanvraag moet een factuur als bewijs mee worden gestuurd. De gemeente Drimmelen moet deze kosten namelijk verantwoorden bij het Rijk.

Let op: het uiteindelijke bedrag dat u ontvangt kan lager uitvallen dan het aangevraagde bedrag, als de totale som van de aanvragen hoger uitvalt dan het bedrag dat de gemeente Drimmelen vanuit het Rijk krijgt. Dit is pas bekend als de aanvraagtermijn gesloten is.

Hoe aanvragen?

Stuur uw aanvraag per mail naar hto@drimmelen.nl. Bij de aanvraag moet u een bewijsstuk (factuur en/of bon) meesturen.

Tot wanneer?

U kunt uw aanvraag tot uiterlijk 12 januari 2022 indienen.

 

Ondernemersnieuws december 2021

In het ondernemersnieuws van de maand december vindt u informatie over:

 • Zakelijk energieloket Drimmelen ondersteunt bedrijven bij verduurzaming
 • Coronasteun voor ondernemers
 • Ondernemers en gemeente samen voor #kooplokaal
 • Geen belasting voor horecaterrassen én verlenging terrasuitbreiding in 2022
 • Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Drimmelen
 • Wetswijzigingen voor mkb'ers per 1 januari 2022

Zakelijk energieloket Drimmelen ondersteunt bedrijven bij verduurzaming

Wethouder Lieke Schuitmaker (Economie) opende dit nieuwe digitale zakelijke energieloket vorige week. Met dit loket ondersteunt de gemeente ondernemers bij de verduurzaming van hun bedrijfslocatie met informatie en advies over o.a. subsidies en wet- en regelgeving. Het zakelijk energieloket vindt u op www.regionaalenergieloket.nl/drimmelen. Klik vervolgens rechts bovenaan op de knop “zakelijk”. Ook telefonisch of per e-mail kan de ondernemer met zijn persoonlijke vraag bij het loket terecht.

Ondernemers op weg helpen

Bedrijven kunnen hier terecht voor informatie over verduurzamen. Denk aan: energiebesparingstips, subsidies, wetgeving en advies over het grootschalig opwekken van elektriciteit. Op het loket worden per bedrijfssector specifieke energiebesparende maatregelen onder de aandacht gebracht. Voor advies en ondersteuning bij de uitvoering kan de ondernemer terecht bij lokale partners en leveranciers, die te vinden zijn via het online loket. Ook komen verschillende ondernemers aan het woord, waaronder rondvaartbedrijf de Zilvermeeuw en gastenverblijf Munnickenheide. Zij delen hun ervaringen op het gebied van energiebesparende maatregelen in een video, te zien op het loket. Volgend jaar volgen er meer video’s van lokale ondernemers ter inspiratie.

Uw bedrijf aanmelden als leverancier

Lokale leveranciers en adviseurs op het gebied van energiebesparing zijn welkom zich aan te melden en hun producten en/of diensten kosteloos aan ondernemers in de gemeente Drimmelen aan te bieden via regionaalenergieloket.nl/voor-bedrijven. Voor leveranciers wordt er gratis een persoonlijke bedrijfspagina aangemaakt. Het bedrijfsprofiel vormt een online etalage voor het bedrijf waarmee ze hun bekendheid vergroten en eenvoudig met gespecialiseerde ondernemers in contact komen.

Coronasteun voor ondernemers

Ondernemers, bedrijven en werkenden hebben in ieder geval tot 14 januari 2022 te maken met de aangescherpte coronamaatregelen. Die beperken de ruimte om te ondernemen. Om hen in deze periode te helpen verlengt het kabinet het economisch steunpakket tot en met maart 2022. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) zijn o.a. terug. Meer informatie over de coronasteun van de overheid

Bij de gemeente kunt u terecht voor een aanvraag van BBZ uitkering met versoepelde eisen, bedrijfsondersteuning en informatie over (om)scholing. Meer informatie vindt u op onze website Ondernemersregelingen | Gemeente Drimmelen

Ondernemers en gemeente samen voor #kooplokaal

Twan van Meel van ondernemersvereniging Bruisend Made en wethouder Lieke Schuitmaker van de gemeente Drimmelen hebben samen een actie afgetrapt om de inwoners van de gemeente te verleiden vooral lokaal hun inkopen te blijven doen en zo mee te bouwen aan een nog bruisender Made.

Sfeervol

“De ondernemers in onze dorpen hebben een prachtassortiment aan producten en diensten, en dat brengen we graag onder de aandacht van het winkelend publiek, andere ondernemers en organisaties. Bovendien zijn het onze ondernemers die met de feestdagen de winkelstraten sfeervol aankleden, de Carnavalsvereniging en de sportclub sponsoren en helpen met de organisatie van de Sinterklaas intocht. En zo dus een belangrijke bijdrage leveren aan alles wat onze dorpen zo gezellig maakt. De winkels moeten nu tot 14 januari sluiten, maar bij de meeste winkels kun je online bestellen of afhalen," vertelt wethouder Schuitmaker.

Etalagesticker 'Maak het mee in Made'

Voor elke ondernemer die zich wil aansluiten bij de Madese MeeMakers en de #kooplokaal actie is er een sticker beschikbaar. Deze wordt aangeboden door de ondernemersvereniging Bruisend Made en de gemeente. Twan van Meel: "Onze klanten zijn hier de MeeMakers, want zij maken het mogelijk dat wij kunnen ondernemen. Maar ook collega-ondernemers maken het mee in Made. Met deze actie kunnen we de kracht van het dorp, goed bereikbaar met mooie winkels, levendige horeca en veel lokaal ondernemerschap, op een creatieve manier uitlichten."

Andere dorpen

Een groep ondernemers uit Terheijden heeft zich al gemeld als Meemakers en binnenkort komen ook daar etalagestickers met de slogan: ‘Eet, drink en koop lokaal, dat houdt Terheijden speciaal’. De gemeente roep ook ondernemers uit de andere dorpen op om zich te melden, we sluiten ons er van harte bij aan.

Geen belasting voor horecaterrassen én verlenging terrasuitbreiding in 2022

De gemeente Drimmelen int ook in 2022 de belasting op de horecaterrassen niet. De gemeenteraad heeft daartoe besloten n.a.v. een motie. Horeca ondernemers die een terras op grond van de gemeente hebben, betalen daar normaal gesproken belasting voor. Al sinds het uitbreken van de coronacrisis in 2019 hoeven horecabedrijven deze belasting niet te betalen.

De horeca is langdurig gesloten en worden nu weer geconfronteerd met nieuwe maatregelen. De gemeente heeft beperkte mogelijkheden om ondernemers direct te helpen. Daar waar we kunnen, bieden we de helpende hand.

Ook de tijdelijke uitbreidingen van de horecaterrassen worden tot en met 31 december 2022 verlengd.

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Drimmelen

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Eerder dit jaar is het vernieuwde inkoop-en aanbestedingsbeleid van de gemeente Drimmelen vastgesteld. We hadden een informatiebijeenkomst voor lokale ondernemers op de planning staan, waarbij we een toelichting wilden geven op het nieuwe beleid en wat de procedure is om in aanmerking te komen voor inkoop/aanbesteding vanuit de gemeente. Maar helaas viel die bijeenkomst door de coronamaatregelen in het water.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Daarom willen we u met dit bericht laten weten, dat u voor meer informatie hierover contact op kunt nemen met het inkoopbureau van de gemeente via: inkoop@drimmelen.nl

Dus heeft u vragen over het inkoop-en aanbestedingsbeleid van de gemeente Drimmelen? Of wilt u weten hoe u in aanmerking kunt komen voor inkoop/aanbestedingstrajecten vanuit de gemeente? Laat het ons dan weten! We kunnen uw vragen via de mail beantwoorden, maar u kunt ook contact opnemen om een digitale afspraak in te plannen.

Het beleid

Het volledige inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente is te vinden via: www.drimmelen.nl/beleidsregels-economie. Een overzicht van de aanpassingen ten opzichte van het vorige beleid kunt u hieronder bekijken:

Aanmelden database met lokale ondernemers

Voor u is wellicht ook de volgende link interessant: www.drimmelen.nl/inkoop-en-aanbesteden. Daar kunt u zich aanmelden voor een database met lokale ondernemers, zodat de gemeente u eenvoudig kan vinden voor mogelijke opdrachten.

Wetswijzigingen voor mkb'ers per 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 krijgen mkb’ers te maken met nieuwe wetten en regels. Zo moeten alle bedrijven hun rookruimtes sluiten. Ook is er een aantal veranderende regels die duurzaamheid stimuleren. Zo kun je gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) als je investeert in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daarnaast gaat de belasting op dieselauto’s en benzineauto’s (bpm) omhoog. Dit verandert er in 2022 voor het mkb. Meer informatie over Wetswijzigingen voor mkb'ers per 1 januari 2022 (kvk.nl)

Ondernemersnieuws November 2021

In het ondernemersnieuws van de maand november vindt u informatie over:

 • Lokaal energiek ondernemersontbijt 15 december 2021
 • Wilt u uw product of dienst middels het zakelijk energieloket aanbieden?
 • Wilt u een Bed & Breakfast starten?
 • Nieuwe steunmaatregelen rijksoverheid
 • Vragenlijst voor ZZP'ers in de gemeente Drimmelen :‘Waar kunnen we u mee helpen?’
 • Open Coffee-Feestontbijt 3 december 2021

Lokaal energiek ondernemersontbijt 15 december 2021

Woensdagochtend 15 december organiseert de Gemeente Drimmelen een ontbijtsessie voor ondernemers.

Locatie en tijdstip: Hotel Korenbeurs, Kerkstraat 13, 4924 BA Made.
Vanaf 07.00 uur bent u welkom en om 07.15 uur starten we met het programma. Om 09.00 uur eindigt de bijeenkomst en kunt u weer aan het werk gaan.

Programma
Er staan drie belangrijke onderwerpen op de agenda:

 • Lokaal inkoopbeleid gemeente Drimmelen
  Het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Drimmelen is onlangs door de gemeenteraad vastgesteld. Drie belangrijke punten binnen dat vernieuwde beleid zijn: lokaal inkopen, social return en duurzaamheid. Nu het beleid is vastgesteld is de gemeente aan de slag gegaan met de uitwerking van deze punten voor u in de praktijk. We nodigen u uit om vooraf uw vragen over het inkoop- of aanbestedingsbeleid te mailen naar inkoop@drimmelen.nl , zodat deze daar waar mogelijk in de presentatie verwerkt kunnen worden.
   
 • Digitaal Zakelijk Energieloket
  Tijdens deze bijeenkomst gaan we het nieuwe digitaal zakelijk energieloket presenteren. U wordt geïnformeerd en geënthousiasmeerd over allerlei toe te passen vormen van energiebesparende maatregelen voor uw eigen sector. Ook vindt u informatie over mogelijke subsidies en wet- en regelgeving op dit loket. Uiteraard gaan lokale ondernemers hun ervaringen en tips op dit digitale platform delen. Lokale leveranciers en adviseurs op het gebied van energiebesparing kunnen zich nu al aanmelden om hun producten en/of diensten kosteloos aan te bieden via https://regionaalenergieloket.nl/voor-bedrijven.
   
 • Duurzaamheidsscan Avans studenten
  Dit jaar zijn honderden bedrijfskundestudenten van Avans Hogeschool aan de slag gegaan om het bestaande bedrijfsleven in Breda te helpen met duurzaam ondernemen. Zwaluwe Bouw & Projectontwikkeling heeft als eerste lokale ondernemer de duurzaamheidsscan laten uitvoeren. Als inspiratie zal zowel de student als de ondernemer zijn ervaring met u delen. Begin 2022 start de derde groep studenten Bedrijfskunde en kunnen MKB ondernemers uit Drimmelen zich gratis aanmelden.

Wethouder Lieke Schuitmaker heet u graag welkom bij het ondernemersontbijt op 15 december!

Aanmelden
Via teameconomie@drimmelen.nl kunt u zich tot uiterlijk 10 december aanmelden voor het ondernemersontbijt. Vermeld duidelijk uw bedrijfsnaam, persoonsnaam en contactgegevens. Wij maken kosten voor deze bijeenkomst en rekenen erop dat u na aanmelding ook aanwezig zult zijn (mits u klachten heeft).
Uiteraard houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen. We houden u per e-mail op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Wilt u uw product of dienst middels het zakelijk energieloket aanbieden?

Binnenkort komt het Digitaal Zakelijke Energieloket voor de gemeente Drimmelen online. Het Energieloket bestaat al enige tijd voor particulieren. We nodigen u als ondernemers alvast graag uit voor onze leverancierspagina. Hieronder volgt een korte toelichting wie Regionaal Energieloket is en wat het zakelijk energieloket voor u kan betekenen.

Regionaal Energieloket is voor de gemeente Drimmelen, het energieloket voor ondernemers en inwoners.  Dat betekent in het kort dat ondernemers en inwoners bij hen kunnen aankloppen voor allerlei vragen over het verduurzamen van hun bedrijfsgebouw en/of woning. Het digitale loket voor particulieren is al online  www.regionaalenergieloket.nl/drimmelen. Tevens kunnen ondernemers en inwoners ook telefonisch of per email vragen stellen. 

Via het Zakelijk Energieloket kunnen we ondernemers doorverwijzen naar lokale installateurs via een leverancierspagina. Hierop staan profielen van installateurs uit de regio. Heeft uw bedrijf interesse om op de leverancierspagina te staan met het bedrijf? Meld uw bedrijf dan aan via https://regionaalenergieloket.nl/voor-bedrijven.

Wilt u een Bed & Breakfast starten?

Meer toeristen, een van de ambities uit de beleidsvisie Vrijetijdseconomie. Wilt u daar op inspelen en een B&B starten? Bekijk dan het stappenplan op deze website. Tips: ga eerst eens kijken bij bestaande B&B’s en sluit u aan bij het ondernemersnetwerk Bedrijven Netwerk Drimmelen. Dan staat u er niet als (aankomend) ondernemer alleen voor.

Nieuwe steunmaatregelen rijksoverheid

Er komt financiële steun voor bedrijven die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen die sinds afgelopen zaterdag 13 november gelden. Het kabinet vervangt de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het doel is getroffen ondernemers te ondersteunen met het betalen van hun vaste bedrijfskosten in het vierde kwartaal van 2021. Er komt ook aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet kunnen doorgaan. Daarnaast komt er steun voor de landbouwsector, de culturele sector en de sportsector.  Meer informatie zie steunmaatregelen rijksoverheid.

Vragenlijst voor ZZP’ers in de gemeente Drimmelen: ‘Waar kunnen we u mee helpen?’

De gemeente Drimmelen telt een bovengemiddeld aantal ZZP‘ers. Naar aanleiding van de in 2021 vastgestelde Economische nota zetten ondernemers en de gemeente zich graag in om deze grote groep nog beter van dienst te zijn.

Om ondernemers en met name ZZP’ers verder te kunnen faciliteren en te verbinden doen de gemeente, de huidige bedrijfsnetwerken en een enthousiaste groep ZZP’ers nu samen onderzoek naar de specifieke behoeften van die groep.

Dus om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de wensen van u en andere ZZP’ers in de gemeente, vragen we een paar minuten van uw tijd om enkele vragen hierover te beantwoorden.
U kunt de vragenlijst invullen via: https://forms.gle/QSej5q5G6aQpAQzN9

Open Coffee- Feestontbijt 3 december 2021

Open Coffee Drimmelen-Geertruidenberg organiseert weer een gezellig Feestmaandontbijt. Op 3 december om 09.00 uur kunt u samen met andere ondernemers/ZZP-ers aanschuiven en genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Natuurlijk zijn de geldende coronaregels leidend (ook i.v.m. annulering). 

Locatie           
Restaurant Onze Kerk
Kerkdijk 1a
4927 BG Hooge Zwaluwe

De kosten bedragen: € 5,00 per persoon en dienen direct bij binnenkomst te worden voldaan. Meld je tijdig aan via dit formulier.

 

Ondernemersnieuws oktober 2021


In het ondernemersnieuws van de maand oktober vindt u informatie over:

 • Save the date
 • Meer waardering voor ondernemersklimaat in Drimmelen
 • Prinsjesdag voor MKB
 • Hoe digitaal veilig is uw bedrijf
 • Eigenaren bedrijfspanden: betaal niet teveel OZB
 • Diverse landelijke steunmaatregelen zijn gestopt per 1 oktober 2021, maar wat is er nog wel?

Save the date

Er komt een nieuwe datum voor de bijeenkomst Recreatief Drimmelen (18 oktober is geannuleerd).

 • 13 december 2021L - 15.30 - 17.00 uur: Gastheerborrel voor de Biesbosch.
 • Januari - maart  2022: Gastheer Biesbosch cursus.

Meer waardering voor ondernemersklimaat in Drimmelen

De tevredenheid van ondernemers groeide in onze gemeente van een onvoldoende in 2018 naar een 7.1.
Dat blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek ‘MKB-vriendelijkste gemeente’ dat is uitgevoerd in opdracht van MKB Nederland. “We hebben de afgelopen jaren stevig ingezet op een verbetering van de dienstverlening naar ondernemers toe, en zijn blij dat we onze inspanningen vertaald zien in deze waardering,” zegt wethouder Lieke Schuitmaker over de ranking.

In het tweejaarlijks onderzoek klimt de gemeente Drimmelen van de laatste plaats in 2018 naar een plaats in de Brabantse middenmoot. “Dat is beter dan voorheen, maar nog niet goed genoeg. Maar nog belangrijker is dat we het goed doen voor onze ondernemers,” vindt wethouder Schuitmaker. “We blijven daarom investeren in samenwerking.” Wie ideeën heeft hoe die samenwerking versterkt kan worden  kan contact opnemen met teameconomie@drimmelen.nl.

Het Onderzoek is uitgevoerd door Lexnova Onderzoek en Advies in opdracht van MKB Nederland. Het is deze zomer gepubliceerd. Meer over het rapport staat op deze website: MKB Vriendelijkste Gemeente van 2020-2021 | MKB-Nederland.

Prinsjesdag voor MKB

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de belangrijkste plannen voor 2022. Komend jaar betaalt u minder inkomstenbelasting in de eerste schijf. Minder gunstig is de daling van de zelfstandigenaftrek. De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt.
Dit betekent Prinsjesdag 2021 voor het mkb (kvk.nl)

Hoe digitaal veilig is uw bedrijf?

Aan de hand van 25 stellingen komt u erachter hoe uw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, opgesteld door het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat).

Doe direct de Basisscan Cyberweerbaarheid- van het digital trust center.

Na het invullen van de scan ontvangt u een rapport, waarin per basisprincipe wordt weergegeven in hoeverre u de basis op orde hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan geven ze u advies hoe u er zelf mee aan de slag kunt. Let op dat het rapport slechts een indicatie geeft van de huidige cyberweerbaarheid van uw onderneming. Het biedt geen garantie dat uw onderneming digitaal veilig is.

Eigenaren bedrijfspanden: betaal niet teveel OZB

Alle eigenaren van verhuurd bedrijfsmatig onroerend goed hebben vorige week een brief van de gemeente gekregen. De brief heeft als kop ‘Marktontwikkeling bedrijfspanden’. Er wordt gevraagd om het bijgesloten inlichtingenformulier in te vullen en retour te sturen. Het is dit jaar extra belangrijk om dit formulier tijdig in te vullen en terug te sturen. Dan kan deze informatie gebruikt worden voor de juiste waardebepaling van het pand. Door onder andere de invloed van de coronapandemie kan het zijn dat het pand een lagere woz-waarde heeft dan als er geen corona was geweest. Valt de waardebepaling door corona of om een andere reden lager uit, dan betekent dat ook een lagere aanslag onroerende zaakbelasting (ozb) voor 2022 voor u en voor de gebruiker.

De brief met bijgesloten ‘inlichtingenformulier verhuurgegevens niet-woningen’ is in week 41 op de mat gevallen. Vul ‘m dus in en stuur hem snel terug. Meer informatie over WOZ en OZB kunt u vinden op deze website.

Diverse landelijke steunmaatregelen zijn gestopt per 1 oktober 2021, maar wat is er nog wel?

Per 1 oktober is er veel veranderd op het gebied van de landelijke steunmaatregelen voor de coronacrisis. Wethouder Lieke Schuitmaker vertelt in dit filmpje wat dat voor u als ondernemer in Drimmelen betekent, waar u rekening mee moet houden, wat er nog wél kan en waar u met uw vragen terecht kunt:

https://youtu.be/armrdsFHW60

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen

Een aantal landelijke financiële regelingen loopt echter door tot 31 december 2021, zoals KKC, BMKB-C en GO-C.  

KKC-regeling: Klein Krediet Corona

De KKC-regeling is een aanvullende maatregel gericht op kleine ondernemers: micro-, midden- en kleinbedrijf. Kleine ondernemers hebben vaak moeilijk toegang tot financiële steun. Ze zijn van enorm belang voor hun lokale gemeenschap en vaak zwaar getroffen door de coronacrisis.
 
De lening staat open voor ondernemers die vóór de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de Kamer van Koophandel vóór 1 januari 2019. Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige provisie van 2% als vergoeding.
 
De KKC-regeling staat open tot en met 31 december 2021. Leningen die sinds 7 mei 2020 zijn verstrekt en voldoen aan de voorwaarden van de regeling, kunnen worden geherfinancierd tegen de voorwaarden van de KKC. De regeling is goedgekeurd door de Europese Commissie (EC).

BMKB-regeling

Met de Borgstelling MKB-kredieten kunnen ondernemers makkelijker geld lenen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor de kredieten van ondernemers. De openstelling van de BMKB loopt tot eind 2021.
De BMKB kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. De verruiming is essentieel voor de liquiditeiten van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, reisbureaus, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen. Neem voor meer informatie contact op met het adviesteam van de Kamer van Koophandel via 0800-2117. 

GO-C regeling

Met de GO-C module kunnen banken krediet verstrekken aan ondernemingen in verband met liquiditeitskosten als gevolg van het coronavirus. Het zijn leningen met een maximum looptijd van 6 jaar tussen €1,5 en €150 miljoen per onderneming, waarbij de Staat voor 80% (grootbedrijf) en 90% (MKB) garant staat. De GO loopt via de geaccrediteerde financiers, in dit geval de bank. De geaccrediteerde financiers staan vermeld op de website van RVO. De GO-C is in ieder geval tot en met 15 december 2021 aan te vragen.

Ondernemersnieuws september 2021


In de update van de maand september vindt u informatie over:

 • subsidie Verduurzaming MKB;
 • veranderende arbeidsmarkt;
 • laatste kans aanvraag TOZO, TONK, TVL en BBZ tijdelijk versoepeld;
 • subsidie vaste lasten nachtsluiting horeca (VLN);
 • hoe ziet de toekomst van uw bedrijf er door/na corona uit? Gratis bedrijfsondersteuning.

Subsidie Verduurzaming MKB

Wilt u als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u een gespecialiseerde adviseur inhuren voor bijvoorbeeld een energiescan. Het energieadvies geeft u inzicht in het verder verduurzamen van uw onderneming en/of wagenpark. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. 

De overheid wil mkb’ers met deze subsidie ondersteunen om te verduurzamen vanwege het Urgenda-vonnis en het Klimaatakkoord. De regeling start op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022. Voor meer informatie: kijk op Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) | RVO.nl | Rijksdienst

Veranderende arbeidsmarkt

De ene branche heeft schreeuwend tekort aan personeel, in andere branches zijn nieuwe vaardigheden/kennis nodig of mensen zijn werkloos geworden. In onze regio West-Brabant hebben we dit regionaal aangepakt. “West-Brabant werkt door” biedt inzicht in uw route naar werk, scholing en informatie. Partners op de arbeidsmarkt in West-Brabant bundelen hun krachten op dit platform.

West-Brabant werkt door is:

 • een platform voor werkzoekenden, werknemers, studenten, werkgevers, overheid en onderwijs;
 • een centraal informatieloket voor alle arbeidsmarkt onderwerpen in onze regio West-Brabant;
 • makkelijk en direct toegang tot contactpersonen voor werk, scholing en vragen over de arbeidsmarkt;
 • Meet & Match-programma waar werkgevers en werkzoekenden elkaar ontmoeten, digitaal, vrijblijvend en ongedwongen.

Voor meer informatie voor werkgever, werknemer of werkzoekende, kijk op West-Brabant werkt door! Jouw route naar werk, scholing en informatie (westbrabantwerktdoor.nl)

Laatste kans aanvraag Tozo, TONK, TVL en BBZ tijdelijk versoepeld

Per 1 oktober stopt het kabinet met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) vanaf die datum niet worden verlengd. Dat geldt ook voor de regeling NOW, TVL en diverse andere fiscale maatregelen. Let op: De Tozo en de TONK kunnen nog aangevraagd worden tot en met 30 september. De TVL tot 26 oktober 17.00 uur. De BBZ is tijdelijk versoepeld tot 1 januari 2022.
 
Tozo 5
Tot en met 30 september 2021 kun je nog een aanvraag voor een Tozo-uitkering indienen. De uitkering wordt maximaal met een maand terugwerkende kracht toegekend. Als je in september een Tozo-uitkering aanvraagt, wordt dus voor maximaal twee maanden (augustus en september) een uitkering verleend. Je kunt de Tozo aanvragen via Tijdelijke inkomensondersteuning voor ondernemers (Tozo 5) | Gemeente Drimmelen. Hier vind je ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TOZO.

TONK
Ook de TONK kun je nog aanvragen tot en met 30 september 2021. Het aanvragen van de TONK kan via Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) | Gemeente Drimmelen. Hier vind je ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TONK.

TVL
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is ook in het derde kwartaal (Q3) beschikbaar voor alle ondernemingen die meer dan 30% omzet verliezen en steun nodig hebben bij het betalen van hun vaste lasten. De voorwaarden van de TVL zijn hetzelfde als in de periode april tot en met juni (TVL Q2). Ondernemingen in Nederland kunnen subsidie aanvragen voor hun vaste lasten, wanneer zij aan de subsidievoorwaarden voldoen. TVL Q3 is aan te vragen tot uiterlijk 26 oktober 17.00 uur. Meer informatie vind je op Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor Q3 2021 | Coronavirus: financiële regelingen | Rijksoverheid.nl

Tijdelijke versoepeling BBZ
De Bijstand voor zelfstandigen (BBZ) biedt 2 mogelijkheden:

 • als je tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven, kun je een aanvullende uitkering krijgen.
 • Als je geld nodig hebt voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en bij de bank geen lening krijgt, dan kun je misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen.

Vanaf oktober tijdelijk soepele voorwaarden. De regeling is niet nieuw en op dit moment gewoon aan te vragen. We adviseren om te wachten met de aanvraag tot 1 oktober. De voorwaarden worden vanaf 1 oktober tot 1 januari 2022 versoepeld. Zo worden aanvragen met terugwerkende kracht mogelijk en de vermogenstoets komt te vervallen. Op dit moment zijn wij bezig alle wijzigingen te verwerken. Hebt u vragen? U kunt ons mailen via sociaalloket@drimmelen.nl

Subsidie vaste lasten nachtsluiting horeca (VLN)

Om aanspraak te kunnen maken op de regeling, moet een ondernemer in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 50% minder omzet maken dan in het vierde kwartaal van 2019. Daarnaast moet hij in het tweede en derde kwartaal van 2021 de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben ontvangen. Hiermee richt het kabinet de regeling specifiek op bedrijven die langdurig omzetverlies lijden en geen reserves hebben kunnen opbouwen.

In totaal kan een horecaondernemer in het vierde kwartaal maximaal 250.000 euro steun ontvangen uit de subsidie vaste lasten nachtsluiting horeca (VLN). Voorwaarde is wel dat hij in totaal niet meer dan 1,8 miljoen euro overheidssteun voor vaste lasten krijgt tussen maart 2020 en december 2021. Dit is het maximale bedrag dat ondernemers volgens het Europese staatssteunkader mogen ontvangen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt de subsidies na verstrekking openbaar. Voor meer informatie, klik hier Financiële steun voor nachthoreca met de VLN | RVO.nl | Rijksdienst

Hoe ziet de toekomst van uw bedrijf er door/na corona uit?

De gemeente biedt u hierbij gratis ondersteuning.

Voor u als ondernemer heeft deze corona-pandemie (mogelijk) ingrijpende gevolgen gehad. Zo heeft u wellicht gebruik gemaakt van de steunmaatregelen van de overheid, zoals de Tozo-regeling, NOW of TOGS. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat veel ondernemers naast geld ook behoefte hebben aan een gesprek over de toekomst. 

Onafhankelijke bedrijfsondersteuning
De gemeente helpt u graag. Via het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) bieden we daarom nu onafhankelijke bedrijfsondersteuning om u voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advies (ook financieel), coaching, bij- of omscholing of heroriëntatie richting de toekomst.

Dus heeft u ook vragen als:

 • welke impact heeft corona (gehad) op mijn sector?
 • Is het nodig om mijn verdienmodel aan te passen?
 • Hoe zit het met het herstelvermogen voor mijn bedrijf na afloop van deze corona-pandemie?
 • Is mijn onderneming voldoende financieel fit om na afloop van alle overheidsondersteuning weer zelfstandig verder te kunnen gaan?

Dan bent u hierbij van harte uitgenodigd voor een intakegesprek met een onafhankelijke bedrijfsadviseur van het IMK. Samen met u wordt de situatie in kaart gebracht, een diagnose gesteld en gekeken naar toekomstmogelijkheden voor u en uw bedrijf.

Kom in actie en meld u aan!
Dus blijf niet langer met deze vragen rondlopen en wacht niet tot het water aan uw lippen staat. Kom nu in actie en meld u aan voor een intakegesprek. Aanmelden kan via teameconomie@drimmelen.nl. Daarna nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch of via de mail contact met u op.
De gemeente biedt deze onafhankelijke bedrijfsondersteuning van het IMK kosteloos aan tot 31-12-2021.

 

Update Ondernemersnieuws augustus 2021
 

In de update van de maand augustus vindt u informatie over:

 • Carbon farming - ondernemersgezocht,
 • Digiscan voor MKB
 •  bijeenkomst Recreatiezonering Biesbosch
 •  bijeenkomst Recreatief Drimmelen op 20 oktober 2021.

Carbon farming – ondernemers gezocht
 

Aanleiding

De gemeente en ZLTO hebben gezamenlijk overleg gehad. Samen hebben we gekeken hoe we ons programma Duurzaamheid en hun land- en tuinbouwvisie kunnen concretiseren in actiepunten. Een van deze concrete actiepunten is ‘carbon farming’.

Wat is carbon farming?

Agrarische bedrijven brengen op een deel van hun perceel planten aan die veel CO2 op kunnen nemen. Niet-agrarische bedrijven die CO2 uitstoten kunnen via deze aanplant hun CO2 compenseren. Zo compenseren de niet-agrarische bedrijven hun CO2-uitstoot en verdienen agrarische bedrijven toch iets aan deze stukken grond.

Ondernemers gezocht

Heeft u als ondernemer interesse om hierover verder te praten? Stuur dan een email naar teameconomie@drimmelen.nl.

Digiscan voor MKB

Digitalisering kent ongekende mogelijkheden, maar wat kan het jouw bedrijf bieden? De gratis Digiscan MKB geeft je een eerste antwoord op deze vraag. Aan de hand van 8 vragen krijg je een inzicht in je huidige niveau van digitalisering, je ambitie en een advies waar je focus op te leggen voor het snelste resultaat.

Door digitale systemen in je onderneming doelgericht in te zetten kun je o.a. kosten verlagen, je omzet verhogen, maar ook de waarde van je bedrijf vergroten. Dat kan bijv. door bedrijfsprocessen te verbeteren, nieuwe producten of diensten te ontwikkelen, of nauwer met je klanten samen te werken. Deze scan geeft je inzicht welke van deze opties voor je bedrijf interessant zouden kunnen zijn.

Vul de digiscan in

Het invullen van deze scan kost slechts 5 tot 10 minuten. Vul de gratis scan hier in: https://mkbvernieuwt.nl/digiscans/digiscan/

Save the date: Bijeenkomst Recreatiezonering Biesbosch

Mede namens de gemeenten Drimmelen nodigt Staatsbosbeheer u uit voor het bijwonen van een toelichting op het aangepaste concept recreatiezonering voor de Biesbosch.
Eind november 2020 is een aantal online bijeenkomsten gehouden over het eerste concept recreatiezonering. Daarnaast zijn met verschillende partijen gesprekken gevoerd over dit concept. De op- en aanmerkingen en ideeën die daaruit naar voor zijn gekomen, zijn bekeken en voor zover mogelijk  verwerkt in een nieuw concept. Dit aangepaste concept licht Staatsbosbeheer in 3 bijeenkomsten toe. De drie bijeenkomsten zijn qua inhoud hetzelfde. Dus mocht u niet in de gelegenheid zijn om de bijeenkomst in Drimmelen bij te wonen, dan kunt u altijd aansluiten bij één van de andere twee bijeenkomsten.

Wanneer en waar?

 • Gemeente Drimmelen,  dinsdag 12 oktober 2021, 19.00 – 20.30 uur te Korenbeurs Made.
 • Gemeente Altena, dinsdag 5 oktober 2021, 19.00 – 20.30 uur te Golfbaan Almkerk
 • Gemeente Dordrecht, donderdag 7 oktober 2021, 19.00 – 20.30 uur, Stadskantoor Dordrecht.

Om 18.45 is de inloop op alle data. Reserveert u deze data vast in uw agenda!

Wij vragen u zich aan te melden via d.bakker@staatsbosbeheer.nl, onder vermelding van de datum en de gemeente waar u de bijeenkomst van wil bijwonen. Hoewel de situatie rond corona steeds verder normaliseert, blijven we heel voorzichtig. Wij vragen u daarom vriendelijk, maximaal één persoon per organisatie af te vaardigen voor de bijeenkomst. Houdt u er rekening mee dat op verzoek het coronatoegangsbewijs getoond moet worden.  

Save the Date: Bijeenkomst Recreatief Drimmelen op 18 oktober 2021 (was oorspronkelijk op 20 oktober)

Dat het afgelopen jaar een roerig jaar is geweest, is geen nieuws meer. Het toeristenseizoen begint langzaam ten einde te lopen en we hopen dat iedereen ondanks de corona restricties het seizoen positief kan afsluiten. De gemeente is in gesprek met de toeristisch recreatieve samenwerkingsstructuur Recreatief Drimmelen over de toekomstige samenwerking en mogelijkheden om deze belangrijke branche verder te ontwikkelen. Recreatief Drimmelen vindt het belangrijk om hun ideeën daarover te delen met de recreatieve sector. Daartoe organiseren zij een bijeenkomst voor alle recreatieve ondernemers op woensdag 20 oktober. Reserveer deze datum alvast. Er volgt nog een definitieve uitnodiging met locatie, tijdstip enz.

Enquête koopstromenonderzoek Noord-Brabant in september van start

De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand zichtbaar en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. Gemeenten en provincies zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang.

Begin september start in Noord-Brabant daarom een grootschalig onderzoek. Dat onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende aankooplocaties. Deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van winkelgebieden in beeld en helpt daarmee gemeenten en provincies bij het versterken en verbeteren van winkelvoorzieningen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Provincie Noord-Brabant en uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research.

Deelnemers gezocht

Begin september start het veldwerk. In deze periode worden ook inwoners uit gemeente Drimmelen uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Zij ontvangen namens de provincies een schriftelijke uitnodiging in de brievenbus. De huishoudens zijn willekeurig geselecteerd. Deelnemen kan door online een vragenlijst in te vullen. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst invullen via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag

Privacy gewaarborgd

De privacy van deelnemers is gewaarborgd in overeenstemming met de nieuwe privacywetgeving (AVG). Antwoorden van deelnemers zijn niet gekoppeld aan hun woonadres en worden uitsluitend gebruikt voor het Koopstromenonderzoek 2021.

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderzoek is er de website www.kso2021.nl. Daar staat onder andere een kort filmpje met uitleg over het onderzoek. Mailen kan naar info@kso2021.nl.

Update juli 2021
 

In de update van de maand juli vindt u informatie over:

 • nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Drimmelen
 • samenwerken aan verduurzaming van het MKB
 • zeer bijzondere Waterlinieroute doet Terheijden en Made aan
 • nieuwe regels en wetten voor ondernemers
 • verlenging van financiële ondersteuning door gemeente

Nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Drimmelen

Meer focus op lokaal inkopen, social return en duurzaamheid

Het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Drimmelen is onlangs door de gemeenteraad vastgesteld. Drie belangrijke punten binnen dat vernieuwde beleid zijn: lokaal inkopen, social return en duurzaamheid. Nu het beleid is vastgesteld gaat de gemeente aan de slag met de uitwerking van deze punten voor de praktijk.

Lokaal inkopen, social return en duurzaamheid
De gemeente zet met dit inkoopbeleid de komende tijd met name meer in op de thema’s: lokaal inkopen, social return en duurzaamheid. Daarvoor is o.a. een verschuiving van regionaal naar lokaal opgenomen, waardoor er extra aandacht is voor ondernemers binnen de gemeente Drimmelen zelf. Door een verhoogd drempelbedrag kan er bij opdrachten ook meer ingezet worden op lokaal inkopen. Daarnaast wil de gemeente dat inkopen een social return opleveren. Dit betekent dat een investering naast het gewone rendement waar mogelijk ook een concrete sociale winst/return met zich meebrengt. Bijvoorbeeld door participatie van werklozen, mensen met een beperking of andere mensen die moeite hebben aansluiting te vinden bij de (werkende) maatschappij. En duurzaamheid heeft ook een belangrijke plek gekregen in dit beleid. Zo stimuleert de gemeente o.a. het kijken naar de levensduurkosten en niet enkel de aanschafprijs, en wordt ingezet op het digitaal inkopen.

Vervolgstappen
De komende periode gaat de gemeente aan de slag met de uitvoeringsstappen die volgen uit het vernieuwde beleid, om daarmee richting te geven aan de inkoop en aanbestedingen. Zo wordt bijvoorbeeld de inkoopparagraaf binnen het programma Duurzaamheid verder uitgewerkt. Daarnaast wordt onderzocht of een social return beleid gemeentebreed wenselijk is. En in het najaar van 2021 wordt er een informatiebijeenkomst voor lokale ondernemers georganiseerd. Tijdens die bijeenkomsten wordt een toelichting gegeven op wat het nieuwe beleid precies inhoudt, wat de procedure is om in aanmerking te komen voor inkoop/aanbesteding vanuit de gemeente en op welke manieren de gemeente de ondernemers informeert over dit onderwerp.

Het volledige inkoop- en aanbestedingsbeleid is te vinden via: www.drimmelen.nl/beleidsregels-economie.  Voor ondernemers uit de gemeente Drimmelen is ook de volgende link interessant: www.drimmelen.nl/inkoop-en-aanbesteden. Daar kunnen zij zich aanmelden voor een database met lokale ondernemers, zodat de gemeente ze eenvoudig kan vinden voor mogelijke opdrachten.

Samenwerken aan verduurzaming van het MKB

Vanaf april zijn honderden bedrijfskundestudenten van Avans Hogeschool aan de slag om het bestaande bedrijfsleven in Breda te helpen met duurzaam ondernemen. Medio november start de tweede groep studenten Bedrijfskunde om bedrijven te ondersteunen om te verduurzamen. Ook MKB ondernemers uit Drimmelen kunnen zich nu aanmelden.

Tweedejaarsstudenten brengen in kaart hoe duurzaam bedrijven zijn. Vervolgens adviseren zowel tweede-, derde- en vierdejaarsstudenten hoe bedrijven kunnen verduurzamen. Ook gaan zij daadwerkelijk aan de slag met het ontwerpen van creatieve en innovatieve oplossingen en het implementeren van verbeterpunten. Denk aan het klimaatvriendelijker maken van een logistiek proces, het ontwerpen en implementeren van innovatie producten of diensten, het bestrijden van armoede of het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. Het gaat dus zeker niet alleen om profit-organisaties, ook voor non-profitorganisaties kunnen de studenten van toegevoegde waarde zijn.

Duurzaam onderwijs
Avans Hogeschool heeft vorig jaar over de volle breedte het uitgangspunt omarmd dat onderwijs en onderzoek moeten bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving. De Sustainable Development Goals worden als rode draad door alle opleidingen verweven.

De adviesbureaus PWC en REDview BI heeft Avans bereid gevonden om hun kennis en modellen beschikbaar te stellen voor de studenten. Mocht er kennis en kunde vanuit andere disciplines nodig zijn dan zal Avans zich inspannen om andere opleidingen aan te laten haken.

Meedoen
Voor meer informatie over dit project kijk op de website van Avans. Benieuwd naar de ervaringen van de MKB ondernemers? Ga dan naar het filmpje op YouTube. Heb je interesse of vragen: mail dan naar opdrachten.BDK.breda@avans.nl. Ook is het mogelijk om uw bedrijf aan te melden voor verduurzaming van uw bedrijf. Gebruik hiervoor het aanmeldformulier/vragenformulier van 'SustainAble'. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname.

Rondvaartbedrijf de Zilvermeeuw heeft als eerste het nieuwe keurmerk Duurzaam Gastvrij mogen ontvangen. Lees het gehele artikel hierover van BN De Stem.

Zeer bijzondere Waterlinieroute doet Terheijden en Made aan

Onlangs is er een nieuwe bijzondere Langeafstand Fietsroute (LF) gelanceerd die door Terheijden en Made loopt: de LF Waterlinieroute. Met de LF Waterlinieroute fiets je door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De fietsroute komt langs vestingsteden en forten van o.a. de Zuiderwaterlinie, maar gaat ook door de natuur. Een mooie mix van cultuur, historie en natuur dus.

Route
De Waterlinieroute is één van de 4 LF routes in Nederland. Hij begint bij Bergen op Zoom en loopt dan via Steenbergen, Willemstad, Klundert en onze gemeente naar Geertruidenberg. De route is in totaal 410 km lang en gaat vanaf Geertruidenberg verder via de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar de Stelling van Amsterdam en uiteindelijk naar Edam. En andersom natuurlijk. Onze parels van de Zuiderwaterlinie zijn de Kleine Schans en de Linie van de Munnikenhof in Terheijden. Zij vormen een prachtig stukje van deze nieuwe fietsroute.

Fietstip
De LF Waterlinieroute onderstreept maar weer eens hoe mooi je kunt fietsen in onze gemeente. Daarnaast is het een leuke tip voor mensen die graag een nieuw rondje willen fietsen, of voor een fietsvakantie in eigen land! En natuurlijk perfect te combineren met de prachtige fietspaden en routes in onze gemeente, zoals het Beverpad en de Geluksroute!

Kijk voor meer informatie over de nieuwe fietsroute op: www.lfwaterlinieroute.nl en plan je route via: www.lfwaterlinieroute.nl/plan-je-fietstocht (tussen Dinteloord en Geertruidenberg is het deel van de route te zien dat door Terheijden en Made loopt).
Interessant om aan de toeristen die uw bedrijf bezoeken door te geven!

Recreatieve fietstochten
In Brabant worden jaarlijks bijna 30 miljoen recreatieve fietstochten ondernomen en maar liefst 20% van alle fietsbestedingen in Nederland wordt uitgegeven tijdens een fietstocht in Brabant. Zorg dus dat je jouw locatie onderscheidt als plek waar fietsers straks extra welkom zijn: sluit je aan als Brabants Fietscafé. Ga voor meer informatie en aanmelding van uw café naar de website Partners.visitebrabant.nl

Nieuwe regels en wetten voor ondernemers

De ondernemersplein informeert u over de nieuwe regels wetten met 1 juli jl. De wijzingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen:

 • Bedrijfshuisvesting
 • Bedrijfsvoering
 • Bedrijf starten of overnemen
 • Belastingen en heffingen
 • Klimaat, energie en natuur
 • Personeel
 • Product, dienst en innovatie

Ga voor de uitgebreide informatie over de nieuwe wet- en regelgeving naar de website Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

Verlenging van financiële ondersteuning door gemeente

Meer informatie over de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK II) op deze website.  
Meer informatie over de Tijdelijke Inkomensondersteuning voor Ondernemers (TOZO 5) op deze website.

Beide regelingen lopen tot 1 oktober 2021. Aanmelden kan via deze website (zie eerder genoemde links).

Update juni 2021
 

In de update van de maand juni vindt u informatie over:

 • hoe ziet de toekomst van uw bedrijf er door/na corona uit?
  De gemeente biedt u hierbij gratis ondersteuning
 • samen aan de slag voor een economisch vitaal Drimmelen
 • fout geld: blijf alert!

Hoe ziet de toekomst van uw bedrijf er door/na corona uit?
De gemeente biedt u hierbij gratis ondersteuning

Voor u als ondernemer heeft deze corona-pandemie (mogelijk) ingrijpende gevolgen gehad. Zo heeft u wellicht gebruik gemaakt van de steunmaatregelen van de overheid, zoals de Tozo-regeling, NOW of TOGS. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat veel ondernemers naast geld ook behoefte hebben aan een gesprek over de toekomst. 

Onafhankelijke bedrijfsondersteuning
De gemeente helpt u graag. Via het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) bieden we daarom nu onafhankelijke bedrijfsondersteuning om u voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advies (ook financieel), coaching, bij- of omscholing of heroriëntatie richting de toekomst.

Dus heeft u ook vragen als:

 • Welke impact heeft corona (gehad) op mijn sector?
 • Is het nodig om mijn verdienmodel aan te passen?
 • Hoe zit het met het herstelvermogen voor mijn bedrijf na afloop van deze corona-pandemie?
 • Is mijn onderneming voldoende financieel fit om na afloop van alle overheidsondersteuning weer zelfstandig verder te kunnen gaan?

Dan bent u hierbij van harte uitgenodigd voor een intakegesprek met een onafhankelijke bedrijfsadviseur van het IMK. Samen met u wordt de situatie in kaart gebracht, een diagnose gesteld en gekeken naar toekomstmogelijkheden voor u en uw bedrijf.

Kom in actie en meld u aan!
Dus blijf niet langer met deze vragen rondlopen en wacht niet tot het water aan uw lippen staat. Kom nu in actie en meld u aan voor een intakegesprek. Aanmelden kan via teameconomie@drimmelen.nl. Daarna nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch of via de mail contact met u op. De gemeente biedt deze onafhankelijke bedrijfsondersteuning van het IMK kosteloos aan tot 31-12-2021.

Vragen? Neem contact met ons op
Heeft u vragen over dit traject/deze ondersteuning? Of heeft u andere vragen, omdat u bijvoorbeeld door de bomen het bos niet meer ziet door alle coronaregelingen? Neem ook dan contact op via teameconomie@drimmelen.nl. We helpen u graag!

Samen aan de slag voor een economisch vitaal Drimmelen

Economische Nota en beleidsvisie vrijetijdseconomie vastgesteld

Op donderdag 3 juni 2021 zijn twee belangrijke documenten voor ondernemend Drimmelen vastgesteld door de gemeenteraad: de 'Economische Nota’ en de ‘beleidsvisie vrijetijdseconomie’. Hierin staan de ambities voor de komende jaren op economisch vlak beschreven, samen met acties die bijdragen aan het realiseren van de gestelde doelen. Met de ambities en uitvoeringsprojecten uit deze twee beleidsstukken gaat de gemeente Drimmelen de komende tijd samen met de ondernemers aan de slag.

Ondernemers moeten kunnen ondernemen
“Ondernemen in Drimmelen moet aantrekkelijk zijn”, zegt wethouder Lieke Schuitmaker (Economie/Recreatie & Toerisme) hierover. “We willen tevreden ondernemers die graag doen waar ze goed in zijn: ondernemen. En dat hier bij ons ook goed kúnnen doen. Daarom ben ik zo blij dat we nu met deze plannen verder kunnen. Hiermee kunnen we samen met onze ondernemers en partners echt vooruit en blijven werken aan een levendige, toekomstbestendige en inclusieve gemeente. Zodat bedrijven en bewoners zich hier graag blijven vestigen, ondernemers echt kunnen ondernemen en bezoekers er naar uitkijken om hier terug te keren.”

Twee economische documenten
Er was behoefte aan een inspirerende overkoepelende nota die de economische ontwikkelingsmogelijkheden in de gemeente Drimmelen helder maakt. En die richting geeft aan de inzet van gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en andere belanghebbenden voor een economisch vitaal Drimmelen. Om die reden is gestart met de eerste Economische Nota van de gemeente Drimmelen. Daarnaast was de gemeente Drimmelen ook toe aan een nieuwe beleidsvisie op vrijetijdseconomie. Ondernemers en andere betrokken partijen uit het economische veld hebben uitgebreid meegedacht en meegepraat over deze twee onderwerpen en het eindresultaat daarvan is nu voor beide stukken door de gemeenteraad vastgesteld.

Economische Nota
In de Economische Nota staan vier focusgebieden beschreven: ondernemerschap en werkgelegenheid, centrum, buitengebied en bedrijventerreinen. Per focusgebied zijn verschillende doelen en acties opgesteld. Een aantal doelen zijn: het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening voor ondernemers (specifiek ook voor ZZP’ers), het versterken van samenwerkingen en verbindingen, het stimuleren van duurzaamheid en circulariteit, een veilig buitengebied, de samenwerking tussen onderwijs en lokaal MKB verbeteren/activeren en een beperkte lokale uitbreiding van het bedrijventerreinenareaal.

Beleidsvisie Vrijetijdseconomie
De keuzes die gemaakt zijn in de Economische Nota sluiten ook aan op de keuzes in de beleidsvisie vrijetijdseconomie. Belangrijke pijlers binnen de beleidsvisie zijn: het ontwikkelen van het onderscheidend toeristisch profiel, het verbeteren van het toeristisch recreatief aanbod en het versterken van de verblijfsrecreatie. Ook het vormgeven van de informatievoorziening en promotie, het sturen op balans, een verkenning van de verbreding van het profijt van toerisme en de Biesbosch naar alle ondernemers en inwoners in de gemeente, en het versterken van kansrijke samenwerkingen behoren tot de speerpunten.

Hoe nu verder?
Nu de stukken zijn vastgesteld, gaat de gemeente samen met de ondernemers aan de slag met de uitvoering van de benoemde projecten. De komende tijd ligt de focus voor wat betreft vrijetijdseconomie op het realiseren van een online informatievoorziening, het realiseren van een veerverbinding naar de Hofmansplaat en het vorm geven aan een Biesbosch Informatiepunt. Om de initiatieven van de grond te krijgen zal samen met het toeristisch-recreatieve veld de mogelijkheid om de toeristenbelasting te verhogen worden onderzocht.

Vanuit de Economische Nota zal in overleg met de regiegroep worden bekeken welke projecten als eerste opgepakt worden. Daarnaast continueert de gemeente de bestaande overleggen met de diverse ondernemerscollectieven. In 2023 wordt de Economische Nota en het bijbehorende uitvoeringsprogramma geëvalueerd.

Beide documenten en de opname van de raadsvergadering zijn te vinden via: drimmelen.nl/vergaderingen-gemeenteraad  

Fout geld: blijf alert!

Veel ondernemers hebben financiële problemen door de coronacrisis. Hierdoor kunnen zij kwetsbaarder zijn voor criminelen die de onderneming willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of als investering om geld wit te wassen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarom samen met VNO-NCW / MKB-Nederland, diverse brancheorganisaties en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de campagne ‘Blijf Alert’ gestart. De bewustwordingscampagne waarschuwt ondernemers voor de gevaren van deze zogenaamde 'hulp'.
 
Reddingsplan
Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld. Dit lijkt aantrekkelijk, maar u loopt een groot risico als er vervolgens illegale activiteiten bij u plaatsvinden. De contante geldstromen maken het namelijk mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Op dat moment kunt u als ondernemer strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld en kan uw pand worden gesloten. Ook deinzen criminelen niet terug voor bedreiging en geweld. Eenmaal in de greep van een crimineel, komt u er bijna niet van verlost.
 
Twijfels? Kom in actie!
Bent u benaderd door investeerders die u niet vertrouwt of waar u uw twijfels bij hebt? Of kent u iemand in uw omgeving die is benaderd? Denk twee keer na bij verdachte situaties en ga in gesprek over welke actie u kunt ondernemen. Neem bijvoorbeeld contact op met uw financieel adviseur en check of de investeerder goede bedoelingen heeft. Meld foute investeerders telefonisch bij de politie via 0900 8844. Of neem contact op met uw eigen wijkagent.  Melden kan ook anoniem via het formulier op de website van Meld Misdaad Anoniem of telefonisch via 0800 7000.

 

Update april 2021
 

In de update van de maand april vindt u informatie over:

Biovoice

Heeft u een innovatief idee voor een nieuw biobased of circulair product of proces? Grote(re) bedrijven bieden innovatie- en businesskansen aan mkb’ers en start-ups. Kijk bij de actuele challenges of daar iets op aansluit.  BioVoice helpt u met een potentiële launching customer, financiële steun en coaching en begeleiding. 

Wat maakt BioVoice uniek?

 • Blijvende procesbegeleiding, ook na het totstandkomen van de match.
 • Toegang tot testfaciliteiten, innovators en grootbedrijven in de regio Zuidwest-Nederland.
 • Vouchers van €10.000, te besteden in het regionale ecosysteem.

Ziet u kansen om zo’n oplossing te bieden, kijk dan naar het filmpje op de website https://www.biovoice.nl/

Vragen

Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met team Economie van de gemeente Drimmelen. Zij zijn bereikbaar via teameconomie@drimmelen.nl