Paspoort

Een paspoort vraagt u aan in het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt meteen bij het aanvragen. U kunt het paspoort na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Vraagt u een paspoort aan voor uw kind, dan moet uw kind mee bij het aanvragen en ophalen.

Piekdrukte aanvraag paspoorten en ID-kaarten

Let op! Het kan langer duren voordat u een afspraak kunt maken. Vanaf 2024 vragen er namelijk meer mensen dan normaal een paspoort of identiteitskaart aan. Dit komt doordat in 2014 de geldigheid van deze documenten is veranderd van 5 naar 10 jaar. Maak daarom op tijd een afspraak en bekijk vooraf de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid.

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt, ook als ze zijn verlopen
  • 1 pasfoto in kleur. Let op de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid
  • Pinpas of contant geld
  • Onder 18 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven. Kan 1 van beiden niet meekomen naar het gemeentehuis? Dan vult deze ouder/voogd van tevoren een toestemmingsverklaring in (DigiD nodig). Hebt u geen DigiD, neem dan het formulier Toestemming ouder/ gezaghebber voor minderjarige aanvrager (pdf) mee en identiteitsbewijs van de ouder/voogd
  • Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Een paspoort voor kinderen onder de 18 is 5 jaar geldig
  • U meldt vermissing of diefstal van uw paspoort bij ons. U hoeft niet naar de politie

Wanneer afhalen

U kunt uw paspoort zonder afspraak afhalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis:

  • maandag t/m donderdag van 08.30 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur
  • vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur

Spoed

Hebt u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Ook voor een spoedafspraak moet u een afspraak maken. Als u het paspoort voor 12.30 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Hebt u het reisdocument morgen nodig, dan kunt u het niet bij ons regelen. Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Marechaussee.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland maar hebben zij niet uw achternaam? Dan hebt u een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. Of dat u toestemming hebt van de personen die het gezag hebben. Dit regelt u bij de Marechaussee.

Soort paspoort Prijs 2024  
 
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder €  83,85
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag € 140,90
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar €  63,40
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag € 120,50