Rijbewijs

Is uw rijbewijs bijna verlopen (of wilt u een categorie toevoegen)? Vanaf 1 augustus 2022 kunt u uw rijbewijs online aanvragen. Na 2 werkdagen kunt u het rijbewijs persoonlijk afhalen. U haalt uw rijbewijs af tijdens openingstijden, zonder afspraak bij de servicebalie.

Per 1 augustus is het mogelijk om online een rijbewijs aan te vragen voor verlenging of categorie-uitbreiding.


Komt u voor de eerste keer een rijbewijs aanvragen of bent u het oude rijbewijs kwijt, maak dan een afspraak om het rijbewijs op het gemeentehuis aan te vragen. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs zelf afhalen.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw rijbewijs kunt u de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Kijk voor informatie op de website van de RDW.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. U kunt de Begleiderspas aanvragen via de website van de RDW.

Voor de aanvraag van het rijbewijs is geen toestemming van de ouders nodig. De begeleiderspas moet wel al zijn aangevraagd en u moet een akkoord hebben van de RDW voor deze aanvraag.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen.

Code 95

Met de code 95 op het rijbewijs toont u aan dat u geschikt bevonden bent (vakbekwaam) om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen. Op de site van het CBR staat er informatie over code 95.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring).

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een geldig buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland, dan kunt u via de website van de RDW onder voorwaarden uw rijbewijs omwisselen. Daarna maakt u een afspraak met de gemeente

Inloggen met uw rijbewijs

Per 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in en kunnen rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.
Als u deze brief niet krijgt, kunt binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen.

Ophalen

  • U hoeft geen afspraak te maken om uw rijbewijs op te halen
  • U kunt na 5 werkdagen uw rijbewijs ophalen

Voor aanvraag van een eerste of een verloren rijbewijs

  • uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart).
  • een pasfoto, let op de eisen
  • pinpas (of contant geld)

Voor verlenging of uitbreiding van uw rijbewijs

  • het rijbewijs dat u al heeft
  • een pasfoto, let op eisen
  • pinpas (of contant geld)
Soort rijbewijs Prijs 2023
Rijbewijs € 48,15
Rijbewijs, met spoedaanvraag  € 82,25
Gezondheidsverklaring € 41,00